Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Αθώο για έμφραγμα, κατάθλιψη γνωστό φάρμακο κατά του καπνίσματος;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αθώο για έμφραγμα, κατάθλιψη γνωστό φάρμακο κατά του καπνίσματος;

Ένα φάρμακο που βοηθεί τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ούτε κατάθλιψης όπως νόμιζαν έως τώρα αρκετοί ειδικοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο είναι η βαρενικλίνη, η οποία αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που ηγήθηκαν της μελέτης.

Ωστόσο κάποιες προγενέστερες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι στη διάρκεια της λήψης της ενδέχεται να είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας – εύρημα που είχαν αμφισβητήσει εν συνεχεία άλλες έρευνες.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί όλες αυτές τις δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες μαζί.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine», πραγματοποίησαν την μελέτη τους στα 753 Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Ιουνίου 2012 οι γιατροί των Ιατρείων συνταγογράφησαν σε 164.766 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 100 ετών, ένα από τρία είδη φαρμακευτικών προϊόντων για να κόψουν το κάπνισμα: την βαρενικλίνη, ένα άλλο φάρμακο που λέγεται βουπροπιόνη ή υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, δερματικά επιθέματα ή καραμέλες).

Οι ασθενείς αυτοί είναι όσοι έκαναν μονήρη θεραπεία, δηλαδή πήραν ένα μεμονωμένο φαρμακευτικό προϊόν και όχι συνδυασμούς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί 6 μήνες για να συγκρίνουν τα καρδιαγγειακά και τα νευροψυχιατρικά επεισόδια μεταξύ των τριών ομάδων.

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια που αξιολογήθηκαν είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερειακή αγγειοπάθεια και η καρδιακή αρρυθμία, ενώ τα νευροψυχιατρικά η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός.

Περισσότεροι από 106.000 ασθενείς είχαν λάβει υποκατάστατα νικοτίνης, πάνω από 6.500 είχαν λάβει βουπροπιόνη και πάνω από 51.000 βαρενικλίνη.

Κανένα από τα δύο φάρμακα (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη) δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οποιουδήποτε καρδιαγγειακού ή νευροψυχιατρικού επεισοδίου.

Μάλιστα η βαρενικλίνη φάνηκε να δρα προστατευτικά, αφού συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου αυτού κατά 20% έως 44%, αναλόγως με το επεισόδιο.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι η βαρενικλίνη «δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγεγραμμένων καρδιαγγειακών επεισοδίων, κατάθλιψης ή αυτοτραυματισμού», γράφουν οι ερευνητές.

Παρότι, δε, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς πως κάποιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στους γιατρούς των Ιατρείων, τονίζουν ότι τα ευρήματά τους «συνιστούν μία ευκαιρία για τους γιατρούς να συνταγογραφούν ευρύτερα τη βαρενικλίνη, ιδίως σε ασθενείς με συννοσηρότητες (προβλήματα υγείας), ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα».

Τη μελέτη πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Εδιμβούργου μαζί με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, το University College του Λονδίνου (UCL) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika