Newsitamea.gr
AMEA news

Απίστευτη ταλαιπωρία για ΑμεΑ στην Κύπρο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ούτε στο ίδιό τους το σπίτι δεν μπορούν να μπουν χωρίς να ταλαιπωρηθούν τα άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο αφού οι χώροι στάθμευσης αναπήρων στις πολυκατοικίες είναι πολύ συχνά κατειλημμένοι από αυτοκίνητα μη αναπήρων ατόμων. Tο χειρότερο, ουδείς μπορεί να παρέμβει αφού τα χέρια της Αστυνομίας, όπως κατήγγειλε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, «είναι δεμένα καθώς η Nομική Yπηρεσία έχει γνωματεύσει σχετικά και αποφάνθηκε ότι όταν πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, δεν υπάρχει δυνατότητα εισόδου των αστυνομικών στα κτήρια». 

Η κατάληψη των χώρων στάθμευσης αναπήρων από αυτοκίνητα μη αναπήρων ατόμων «αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο τα άτομα με αναπηρίες», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης. Όπως είπε, «μέλη μας συχνά έρχονται αντιμέτωπα και με τον ισχυρισμό ενοίκων των πολυκατοικιών ότι έχουν αγοράσει τους συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης και έτσι τους ανήκουν». Αυτό, είπε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, συμβαίνει τη στιγμή που «υπάρχουν σε ισχύ δύο νομοθεσίες που διέπουν τους χώρους στάθμευσης αλλά η ισχύς τους, όπως φαίνεται, δεν ωφελεί στην περίπτωση των ιδιωτικών χώρων».

Τα λεγόμενα του κ. Λαμπριανίδη επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών οι οποίοι ενημέρωσαν ότι μέχρι και το 2003 όταν σε μια πολυκατοικία δεν διέμενε άτομο με αναπηρία, ο χώρος στάθμευσης παραχωρείτο σε έναν εκ των υπολοίπων ενοίκων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν στη συνέχεια στο κτήριο μετακόμιζε άτομο με αναπηρία, να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τον ειδικό χώρο διότι αυτός είχε αγοραστεί από άλλον ένοικο. Η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί, ωστόσο τα επακόλουθά της συνεχίζουν να παρατηρούνται πολύ συχνά.

Αρκετά παράπονα λαμβάνει καθημερινά και η Αστυνομία η οποία, ωστόσο, δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης. «Σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η Αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει όταν πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους όπως είναι οι πολυκατοικίες», ανέφερε εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι «εάν αλλάξει η νομοθεσία, ενδεχομένως να μπορούν οι αστυνομικοί να προχωρούν στις σχετικές καταγγελίες». Αναφέρεται ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δόθηκε κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας που ενεργούσε ύστερα από επισημάνσεις και καταγγελίες της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, τα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους στάθμευσης στα κτήρια στα οποία κατοικούν και αυτό «επειδή κάποιοι τους θεωρούν δικούς τους και κάποιοι άλλοι τους χρησιμοποιούν επειδή γνωρίζουν ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να τους καταγγείλει».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Χριστάκης Νικολαΐδης, τόνισε από πλευράς του ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας αλλά είναι και θέμα νοοτροπίας. Είναι θέμα κουλτούρας, το να μην υπάρχει σεβασμός στα άτομα με αναπηρίες, στους χώρους για τα άτομα με αναπηρίες».

Από πλευράς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αναφέρθηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει τους χώρους των πολυκατοικιών, ενώ το Τμήμα Κτηματολογίου παρέπεμψε στις διαχειριστικές επιτροπές των πολυκατοικιών οι οποίες θα μπορούσαν να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία, όταν σε ένα χώρο στάθμευσης υπάρχουν από 5 και άνω χώροι, τότε το 10% θα πρέπει να παραχωρείται στα άτομα με αναπηρίες. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν υπάρχουν πέντε χώροι, ο ένας θα πρέπει να προορίζεται για ΑμεΑ.

Πάντως οι εκπρόσωποι όλοι των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών παραδέχθηκαν ότι μέχρι σήμερα τα υπουργεία ασχολούνται περισσότερο με την ανάγκη για δημιουργία και κατασκευή χώρων στάθμευσης και την προσβασιμότητα των κτηρίων παρά με την άσκηση ελέγχου και την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών και υποστήριξαν ότι ενδεχομένως το ζήτημα να πρέπει να μελετηθεί με περισσότερη προσοχή.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για να ζητηθούν από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίσεις σχετικά με το αν όντως η νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικούς χώρους αλλά και για το ποιες είναι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν έτσι ώστε να προστατευθεί η χρήση των χώρων στάθμευσης που προορίζονται για ανάπηρα άτομα σε ιδιωτικούς χώρους.

www.philenews.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea