Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634512724776292754

Κάθε που καλοκαιριάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, μαζί με τον ήλιο, την καλή διάθεση και τον φωτεινό ουρανό, έρχονται και τα κουνούπια. Φυσικά, το απωθητικό κουνουπιών είναι ο νούμερο ένα εχθρός των κουνουπιών. Αλλά, τι άλλο μισούν αυτοί οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες;

Αν και φέτος έκανες την πρώτη απόπειρα να απολαύσεις το ποτό, φαγητό ή καφέ στην καλοκαιρινή βεράντα, αυλή ή μικρό μπαλκόνι, αλλά ένιωσες την εχθρική διάθεση των κουνουπιών να σου πιουν το αίμα, τότε μήπως να κρατήσεις σημειώσεις για την επόμενη φορά;

Ενδεχομένως να γνωρίζεις ήδη πως το φως και τα στάσιμα νερά είναι δύο συνθήκες που αγαπούν τα κουνούπια. Για αυτό, λοιπόν, σβήσε φώτα, προσπάθησε να κρατήσεις την ατμόσφαιρα όσο πιο ξηρή γίνεται και τσέκαρε την παρακάτω λίστα, μήπως καταφέρεις, φέτος, να χαλαρώσεις χωρίς να ανησυχείς για τσιμπήματα.

Φόρα φαρδιά ρούχα

Είναι κοινή λογική: για να σε τσιμπήσει ένα κουνούπι, πρέπει να βρει δέρμα, οπότε, αν καλυφθείς με ρούχα τούς χαλάς το πάρτι. Έλα όμως που τα κουνούπια μπορούν να τσιμπήσουν μέσα από το ύφασμα! Η λύση είναι να φοράμε φαρδιά, χαλαρά ρούχα, διότι όταν ένα κουνούπι προσγειωθεί σε αυτό και επιχειρήσει να δαγκώσει ό,τι βρίσκεται από κάτω, πολύ πιθανό να πετύχει τον αέρα, και όχι εμάς. Αν την επόμενη φορά βγεις στη βεράντα με μία φαρδιά πουκαμίσα, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα κατά των κουνουπιών.

Προτίμησε το λευκό χρώμα

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

Τα κουνούπια μάλλον έχουν το δικό τους στυλ και διατηρούν ισχυρή άποψη για θέματα μόδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού έλκονται από τα σκούρα ρούχα, ενώ αντιπαθούν τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα. Με άλλα λόγια, τα μαύρα, σκούρα ρούχα λειτουργούν ως σηματοδότης που τους οδηγεί κατευθείαν επάνω μας. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βγεις στο μπαλκόνι, φόρα κάτι ανοιχτόχρωμο -κατά προτίμηση λευκό ή όσο πιο “χλωμό” γίνεται- κι άσε τα κουνούπια να ψάχνουν μαύρο.

Φύτεψε τα “σωστά” φυτά

Οποιοδήποτε φυτό από το γένος της Κίτρου (κυρίως, τα εσπεριδοειδή) είναι ιδιαίτερα αντιπαθητικό για τα κουνούπια, μάλλον εξαιτίας της ιδιαίτερης και έντονης οσμής του, όπως έχουν δείξει μελέτες. Επιπλέον, άλλα φυτά με έντονη οσμή, όπως μεταξύ άλλων ο βασιλικός, η μέντα και το δεντρολίβανο είναι σύμμαχοί σου σε αυτή τη μάχη. Αλλά αν θες το “απόλυτο” φυτό που λειτουργεί ως απωθητικό των κουνουπιών, ψάξε να βάλεις στον κήπο σου τη Λαντάνα, της οποίας η παρουσία μειώνει στο μισό τον αριθμό των κουνουπιών που συχνάζουν στα μέρη σου, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

Εκμεταλλεύσου τη φωτιά στο camping

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

…ή τον ανεμιστήρα που έχεις στο σπίτι. Τα κουνούπια μπορεί να είναι δεινοί κυνηγοί αίματος, ωστόσο δεν είναι και οι πρώτοι πιλότοι. Συγκριτικά με άλλων εντόμων, το πέταγμά τους είναι αδύναμο, επομένως αν βάλεις κοντά σου έναν ανεμιστήρα, τα ρεύματα θα τα κρατήσουν μακριά. Επιπλέον, τα κουνούπια δεν συμπαθούν τον καπνό. Αλλά επειδή δεν θα βάλουμε φωτιά στο σπίτι μας για ένα παλιοκούνουπο, αυτό είναι ένα tip που μπορείς να εκμεταλλευθείς στο camping: στη φωτιά που καίει έξω από τη σκηνή, πέτα μερικά βότανα όπως η μέντα, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το φασκόμηλο, αφήνοντας το άρωμα και τον καπνό να δράσει.

Άσε το λουλουδένιο άρωμα στο κομοδίνο

Είπαμε για τις μυρωδιές που μισούν τα κουνούπια, αλλά τι γίνεται με εκείνες τις οποίες λατρεύουν; Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, η μυρωδιά που αγαπούν πιο πολύ αυτά τα έντομα είναι εκείνη των λουλουδιών και ειδικότερα, του τριαντάφυλλου. Επομένως, αν το άρωμα σας μυρίζει άνθη ή τριαντάφυλλο, καλό είναι να μην το φορέσετε σε κάποιο θερινό σινεμά.

Πιες με δική σου ευθύνη

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια

Και δεν εννοούμε το κλασικό “αν θα οδηγήσεις, μην πιεις” -αυτό είναι ούτως ή άλλως, κανόνας απαράβατος. Εννοούμε ότι αν θα πιεις στην επόμενη καλοκαιρινή έξοδο, ειδικά σε μπαράκι ανοιχτό και φωτεινό, να είσαι έτοιμος να επιδοθείς σε ελιγμούς αποφυγής κουνουπιών. Εκτός από προτιμήσεις στα ρούχα και στα αρώματα, οι κώνωπες έχουν κι άλλα γούστα: φαίνεται να έλκονται από όσους πίνουν αλκοόλ και ειδικά, μπύρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ αυξάνει τη θερμοκρασία μας και μας κάνει να κοκκινίζουμε -δύο σημάδια που “καλούν” τα κουνούπια, τα οποία επιπλέον, “αγαπούν” το ιδρωμένο δέρμα.

Αυτά τα γνώριζες;

  • Σε κάποια κουνούπια δεν αρέσει καθόλου το αίμα: Κάποια είδη κουνουπιών δεν πίνουν καθόλου αίμα και από αυτά που πίνουν αίμα, κάποια δεν προτιμούν καθόλου το ανθρώπινο. Επιπλέον, ορισμένα από τα άνω των 3000 είδη κουνουπιών τρέφονται το βράδυ, ενώ άλλα τρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αίμα πίνουν μόνο τα θηλυκά κουνούπια: Αν νομίζετε ότι κάθε κουνούπι που βλέπετε έχει σκοπό να σας τσιμπήσει, κάνετε λάθος, αφού μόνο τα θηλυκά κουνούπια πίνουν αίμα. Και τα δύο φύλα πίνουν νέκταρ, αλλά για να γεννήσουν τα αυγά τους, τα θηλυκά χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά που μπορούν να πάρουν από το αίμα μας.
    Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: 6 πράγματα που μισούν τα κουνούπια
  • Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: “Γιορτάζεται” στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνο. Την ημέρα αυτή, το 1897, ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακοίνωσε μία ανακάλυψη που έσωσε εκατομμύρια ζωές έκτοτε: για τη μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια.
  • Τα κουνούπια πίνουν δύο φορές το βάρος τους σε αίμα: Ένα μέσο κουνούπι ζυγίζει περίπου 2,5 χιλιοστόγραμμα, ενώ όταν μας τσιμπάει, μπορεί να πιει πάνω από 5 χιλιοστόγραμμα αίματος, δηλαδή δυο φορές το βάρος του σώματος του. Είναι σαν ένα άτομο 80 κιλών, να πίνει 160 λίτρα νερό. Με τη μία.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αλλάζουν όλα στα ΜΜΜ, έτσι θα πληρώνουμε για τις μετακινήσεις σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό και Τραμ – ΦΩΤΟ

Efi Nika