Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Ζητήματα που σε κάνουν να αγανακτείς»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

disability

 

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Ζητήματα που σε κάνουν να αγανακτείς»

Είναι ζητήματα που μπορεί να συμβούν στον καθένα,

όμως δεν μας περνούν ποτέ από το μυαλό, ίσως διότι δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ κι αν καμιά φορά προβάλλονται αυτό γίνεται για ανταγωνιστικούς λόγους μεταξύ κομματικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα πάλι να μην γίνεται σωστή ενημέρωση.

Πριν συνεχίσω στις ερωτήσεις, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμπολίτες μας (φροντίζοντας παράλληλα να προστατευτούν τα προσωπικά τους δεδομένα), επειδή είχαν τη καλή πρόθεση να μοιραστούν μαζί μου τα ζητήματα που τους βασανίζουν, αλλά δυστυχώς, δεν νοιώθω πάντα ότι είμαι ικανός να τους βοηθήσω…

Ερώτηση:
Λόγω ότι έχουμε μεγάλη άγνοια, τόσο εγώ όσο και ο σύζυγος, σε θέματα με αναπηρία και έχουμε αρχίσει τώρα και τα ψάχνουμε και άκρη δεν βγάζουμε, θα θέλαμε την βοήθειά σας.

Έχουμε ένα παιδί και νόσησε από κακοήθη καρκίνο στο πόδι (οστεοσάρκωμα). Έκανε τριάντα χημειο-θεραπείες στο νοσοκομείο Παίδων και μετά χειρουργήθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου ακρωτηριάστηκε απ’ το αριστερό πόδι εσωτερικά όλος ο μηρός, το γόνατο και η μισή κνήμη. Το σημείο αυτό το έχουν αντικαταστήσει με εσωτερική πρόθεση. Ψάχνοντας κι ενώ με χίλιους κόπους συγκέντρωσα τα χαρτιά και αφού πέρασε από επιτροπή για ποσοστό αναπηρίας, την έκριναν από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2015. Το ποσοστό αναπηρίας είναι 80%. Βέβαια, από τότε που μας προσδιόρισαν το ποσοστό έκανε και άλλο χειρουργείο και του έβαλαν και άλλα προθέματα για σταθεροποίηση.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

Τι κάνω τώρα; Θα περάσει ξανά από επιτροπή με τόσο ποσοστό;
Πρόκειται ποτέ αυτό το παιδί να περπατήσει ξανά όπως περπατούσε εφόσον κουτσαίνει και έπεται και άλλο χειρουργείο γιατί έχει και παράλυση το πέλμα, πάρεση όπως το λένε.
Όλα αυτά δεν τα βλέπουν όλοι οι μεγάλοι καρεκλοκένταυροι;
Μήπως ανήκει το παιδί σε μια από τις 43 κατηγορίες που ανακοίνωσαν;
Όλα αυτά δεν τα ξέρουμε και δεν ξέρουμε πως να ενεργήσουμε.

 

Απάντηση:
Αγαπητή κυρία,
μπορείτε να ζητήσετε επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ μετά την παρέλευση έξι μηνών, ή και προ της παρέλευσης (δείτε παρακάτω) από την αρχική εξέταση και με την προϋπόθεση ο θεράπων ιατρός να αναφέρει την επιδείνωση.

Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Π51/15/17.4.2014
«5. Διαχείριση αιτημάτων επιδείνωσης της υγείας των πολιτών μετά την παρέλευση εξαμήνου από την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης σε ισχύ Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η παραλαβή και καταχώρηση στο σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για νέα υγειονομική κρίση των σχετικών αιτημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον η επιδείνωση (είτε της προϋπάρχουσας πάθησης, είτε της νέας πάθησης) αναφέρεται ρητά από τον θεράποντα ιατρό του αιτούντος στον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας και συνοδεύεται αυτός από τα κατά περίπτωση αποδεικτικά της επιδείνωσης ιατρικά στοιχεία.»

Όμως, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΙΚΑ Π51/14 22/05/2013 με ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α.):

«Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει εκ νέου αίτημα εξέτασης, το οποίο συνίσταται στην υποβολή αίτησης λόγω επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας πάθησης ή στην επίκληση νέας. Αίτηση επιδείνωσης υποβάλλεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από την ημερομηνία της τελευταίας ιατρικής κρίσης ή προ της παρέλευσης εξαμήνου εφόσον έχει μεσολαβήσει νοσηλεία σε Δημόσιο νοσοκομείο.»

Επίσης, μπορώ να σας δείξω και τον ανανεωμένο πίνακα με τις 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια ισχύει επ’ αόριστον. Από αυτά που μου λέτε, εκ πρώτης όψεως η δική σας περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνεται στις παραπάνω παθήσεις, αλλά δεν είμαι σε θέση να το βεβαιώσω αυτό επειδή δεν είμαι ειδικός ιατρός, καθώς επίσης από εδώ που είμαι δεν έχω αρκετά στοιχεία για να το κρίνω αυτό. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να σας βεβαιώσω ή να σας αρνηθώ. Δείτε προσεκτικά τον πίνακα και να ξέρετε πως η πάρεση, για την ιατρική ορολογία σημαίνει μικρή παράλυση.

(Κάντε κλικ επάνω στο κείμενο)

ΑΔΑ: ΒΙΨΠ4691ΩΓ-46Κ – Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον – Κοινοποίηση των διατάξεων της με αρ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31.10.2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄/18-11-2013) απόφασης του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της

 

Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι τετραπληγικός και λαμβάνει το εξωιδρυματικό επίδομα από το ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ του κάλυπτε τη δαπάνη για αναλώσιμο υλικό (πάνες, υποσέντονα κ.α). Εδώ όμως και ενάμιση χρόνο δεν του τα καλύπτει με την αιτιολογία ότι καταργήθηκε αυτή η παροχή. Μήπως γνωρίζετε κάτι γι’ αυτό το θέμα, να με βοηθήσετε να βρω μια άκρη;

Aπάντηση:
Δυστυχώς, ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα, έχει αποκλείσει αρκετά είδη από το υγειονομικό υλικό.

Δείτε εδώ τι ίσχυε για το αναλώσιμο υγειονομικό από το ΙΚΑ (προ καθεστώτος ΕΟΠΥΥ), αλλά πλέον, με τον ενιαίο κανονισμό ΕΟΠΥΥ δεν ισχύει πια, επειδή έτσι αποφάσισαν για χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες δύο υπουργοί κι ένας αναπληρωτής υπουργός υγείας:

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_614_19-2-2008.pdf

 

 

Επίλογος:
Είναι από τέτοιες ερωτήσεις που εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να προσφερθεί κάποτε ένας φορέας σχετικός με την αναπηρία, να διαθέσει ένα έντιμο φόρουμ συζητήσεων όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης με αναπηρία, ο γονιός με αναπηρία, ο συγγενής, ο επαγγελματίας, ο φίλος κτλ. να μπορεί να ενημερώσει, να μοιραστεί και να προσφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον συνάνθρωπό του.

Ο φίλος σας,

Ανδρέας Μπαρδάκης

Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook

© http://logistis-amea.blogspot.gr/

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea