Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

50χρονος έπαθε ηπατίτιδα από τα πολλά ενεργειακά ροφήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

poto

Με οξεία ηπατίτιδα διαγνώστηκε ένας 50χρονος από τη Φλόριντα, ο οποίος έπινε καθημερινά και επί τρεις εβδομάδες τέσσερα ή και πέντε κουτάκια ενεργειακών ροφημάτων.

Ο άνδρας, που μεταφέρθηκε άρον-άρον στο νοσοκομείο με ανορεξία, κακουχία, έντονους πόνους στην κοιλιά, ναυτία, έμετο και γενικευμένο ίκτερο, είπε στους γιατρούς ότι έπινε τα ροφήματα για να παίρνει δυνάμεις στη δουλειά του.

Ωστόσο η κατάχρηση που έκανε είχε ως συνέπεια να υποστεί τοξικές επιδράσεις από την υπερκατανάλωση νιασίνης – μίας από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β την οποία άθελά του κατανάλωνε σε ποσότητες οκταπλάσιες έως δεκαπλάσιες από τις συνιστώμενες.

Η νιασίνη, που είναι ευρύτερα γνωστή ως βιταμίνη Β3, μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες σε μεγάλες δόσεις.

Οι γιατροί που ανέλαβαν τον 50χρονο και περιγράφουν την περίπτωσή του στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, λένε ότι είναι ο δεύτερος άνθρωπος που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα. Και προειδοποιούν μικρούς και μεγάλους να μην κάνουν κατάχρηση των ροφημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνδρας δεν έπαιρνε φάρμακα ούτε είχε αλλάξει κάτι στις συνήθειές του όσον αφορά το αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση ουσιών, πριν μεταφερθεί σε άσχημη κατάσταση στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Το μόνο διαφορετικό ήταν ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε αρχίσει να πίνει καθημερινά πολλά ενεργειακά ροφήματα.

Xymos-cranberry-rodi-orizontia

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πολύ υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες) και ενδείξεις χρόνιας ηπατίτιδας C, ενώ η βιοψία ήπατος αποκάλυψε πολύ σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με ηπατικές βλάβες.

Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους γιατρούς στο συμπέρασμα ότι η κατάστασή του οφειλόταν στην κατάχρηση ενεργειακών ροφημάτων.

Όπως εξήγησε η δρ Τζένιφερ Χαρμπ, τα ροφήματα αυτά περιέχουν μίγματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών με στόχο να δώσουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό για να αναρρώσει γρήγορα από τη σωματική καταπόνηση.

Στα συστατικά τους συνήθως συμπεριλαμβάνονται διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 (κομπαλαμίνη), η Β9 (φυλλικό οξύ), η Β6 (πυριδοξίνη) και η Β3 (νιασίνη).

«Πολλά από αυτά τα συστατικά περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αθροιστικής δράσης και ανεπιθύμητων ενεργειών αν γίνει υπερκατανάλωση», είπε.

Απ’ όλα τα συστατικά, όμως, μόνο η νιασίνη έχει βρεθεί να ασκεί ηπατοτοξική δράση σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, πρόσθεσε.

Όντως, το ενεργειακό ρόφημα που έπινε ο άνδρας περιείχε 40 mg νιασίνης ανά κουτάκι – ποσότητα διπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη. Έτσι, προσλάμβανε σε καθημερινή βάση από 160 έως 200 mg νιασίνης, τα οποία είναι εφάμιλλα με εκείνα που είχαν αναφερθεί στο προηγούμενο περιστατικό ηπατίτιδας λόγω πολλαπλών ενεργειακών ροφημάτων.

Οι ειδικοί λένε ότι παρότι τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να βοηθήσουν ιδιαιτέρως τους ανθρώπους με έντονη σωματική καταπόνηση (π.χ. αθλητές), δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση, ούτε υπερκατανάλωση.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea