Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

17:15 Η μαριχουάνα και ο καρκίνος των όρχεων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πρόσφατα βρέθηκε πως η χρήση μαριχουάνας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός άνδρα να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων. Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε πως οι άνδρες που έχουν κάνει χρήση

μαριχουάνας έχουν τη διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μια επιθετική μορφή καρκίνου στους όρχεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει χρήση.   Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε άνδρες με ηλικία μικρότερη από τα 45 έτη. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως η συχνότητα εμφάνισης του νοσήματος έχει αυξητική τάση, ίσως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, χωρίς όμως τίποτα να έχει αποδειχθεί. Μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύτηκε λίγους μήνες πριν, ανέδειξε την αυξητική τάση στη χρήση μαριχουάνας, αναφέροντας ότι ένας στους 10 εφήβους κάνει χρήση της ουσίας τουλάχιστον 20 φορές τον μήνα.

Η νέα αυτή μελέτη είναι η τρίτη μέσα στα τελευταία χρόνια που συνδέει τη χρήση μαριχουάνας με την εμφάνιση καρκίνου των όρχεων. Συνέκρινε ως προς τη χρήση μαριχουάνας 163 ασθενείς με καρκίνο των όρχεων με 292 υγιείς άνδρες ίδιας ηλικίας και φυλής. Η ηλικία όλων των συμμετεχόντων κυμαινόταν από τα 18 έως τα 36 έτη.
Οι άνδρες που δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ καπνίσει μαριχουάνα είχαν παραπάνω από τον διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους όρχεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν ποτέ χρήση μαριχουάνας. Η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και όταν οι ερευνητές έλεγξαν την επίδραση και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον παραπάνω κίνδυνο, όπως είναι για παράδειγμα η κρυψορχία.
Παράλληλα, σύμφωνα με ένα αρκετά παράξενο εύρημα της μελέτης, οι άνδρες που ανέφεραν χρήση κοκαΐνης είχαν περίπου τον μισό κίνδυνο, σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Οι ερευνητές, βέβαια, επισημαίνουν ότι αυτό το εύρημα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κοκαΐνη είναι ωφέλιμη για τους όρχεις. Αντιθέτως, πειραματικά μοντέλα σε ζώα έχουν αναδείξει ότι η κοκαΐνη έχει καταστροφική επίδραση στους όρχεις. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, όχι μόνο να μην προστατεύει τα κύτταρα από τον καρκίνο, αλλά να τα καταστρέφει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσβληθούν από αυτόν.
Αν και ο διπλασιασμός του κινδύνου σίγουρα προκαλεί ανησυχία, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνδρες που έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, από τη στιγμή που η πιθανότητα να εμφανίσει ένας άνδρας καρκίνο των όρχεων είναι έτσι κι αλλιώς μικρή. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 400 λευκούς άνδρες διαγιγνώσκεται με το νόσημα μέχρι την ηλικία των 35. Ακόμα λοιπόν κι αν ο κίνδυνος διπλασιαστεί, η πιθανότητα εξακολουθεί να είναι μικρή.
Η μελέτη, άλλωστε, δεν αποδεικνύει ότι η χρήση μαριχουάνας προκαλεί καρκίνο και η συσχέτιση που βρέθηκε δεν ήταν εύκολο να εξηγηθεί από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες που έκαναν πιο ελαφριά χρήση ή που την είχαν διακόψει είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σύγκριση με αυτούς που ήταν ενεργοί και συστηματικοί χρήστες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η συστηματική χρήση μαριχουάνας είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλής από την περιστασιακή. Προηγούμενες μελέτες, μάλιστα, είχαν βρει πως ο κίνδυνος αυξανόταν ανάλογα με το μέγεθος της χρήσης. Είναι πιθανό η διαφορά αυτή στα ευρήματα να οφείλεται στο μικρό δείγμα της παρούσας μελέτης.
Οι ιατροί δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό με τον οποίο η μαριχουάνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου των όρχεων. Είναι πιθανό το ενεργό συστατικό του ναρκωτικού, το THC, γνωστό για τις ορμονικές διαταραχές που προκαλεί, να καθιστά τα κύτταρα επιρρεπή στον καρκίνο Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πιο σημαντικό εύρημα των σχετικών μελετών δεν ήταν τόσο η αύξηση του κινδύνου, αλλά ο τύπος του καρκίνου που εμφανίστηκε στους χρήστες μαριχουάνας, ο οποίος ήταν επιθετικός κι απειλητικός για την ίδια τη ζωή.
Χρειάζεται, σίγουρα, περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των ευρημάτων και την επιβεβαίωση των υποθέσεων. Το σίγουρο όμως είναι ότι η μαριχουάνα δεν είναι ένα αθώο ναρκωτικό, όπως πολλοί νομίζουν, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

SigmaLive Περισσότερα 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε όλη η οικογένεια σε σοκ»: Την κορόιδευαν τα παιδιά της γιατί αγόραζε λαχεία και κέρδισε 11.200.000 ευρώ

Efi Nika

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

Έμεινε άφραγκος επίτηδες: Εκατομμυριούχος παραχώρησε όλη την περιουσία του για να αποδείξει 1 και μόνο πράγμα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika