Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: 7 εκατομμύρια νεκροί από τη ρύπανση το 2012

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Rypansi aftokinita

ΠΟΥ: 7 εκατομμύρια νεκροί από τη ρύπανση το 2012

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν το 2012 τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η πλειονότητα των θυμάτων (σχεδόν 6 εκατομμύρια) ήταν κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού, που πέθαναν από την ρύπανση του αέρα τόσο σε κλειστούς όσο και σε υπαίθριους χώρους.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια θάνατοι το 2012 προκλήθηκαν από την ρύπανση εντός κλειστών χώρων, κυρίως από το μαγείρεμα σε ξύλα, κάρβουνα και βιομάζα.

Άλλοι 3,7 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην υπαίθρια ατμοσφαιρική ρύπανση, με το σχεδόν 90% αυτών των θανάτων να καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από την έκθεση τόσο στην εσωτερική όσο και την υπαίθρια ρύπανση, γι’ αυτό και το άθροισμα των θυμάτων της είναι 7 εκατομμύρια και όχι οκτώ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας στους οκτώ θανάτους σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην ρύπανση σημαίνει πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον κυριότερο περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία», τονίζει ο ΠΟΥ.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τη ρύπανση είναι πως τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ προκαλούν και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, κυρίως στους πνεύμονες.

«Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα, ιδίως αυτοί που αφορούν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό», δήλωσε η δρ Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίας Υγείας του ΠΟΥ.

Και πρόσθεσε: «Λιγοστοί κίνδυνοι έχουν στις μέρες μας μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία απ’ ό,τι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα στοιχεία μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικές προσπάθειες καθαρισμού του αέρα που αναπνέουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, από τους θανάτους εξαιτίας έκθεσης στην υπαίθρια ατμοσφαιρική ρύπανση το 40% οφείλονται σε καρδιοπάθεια, άλλο ένα 40% σε εγκεφαλικό, το 11% σε χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το 6% σε καρκίνο του πνεύμονα και το 3% σε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά.

Αντίστοιχα, από τους θανάτους εξαιτίας της έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους εντός κλειστών χώρων, το 34% οφείλονται σε εγκεφαλικό, το 26% σε καρδιοπάθεια, το 22% σε ΧΑΠ, το 12% σε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά και το 6% στον καρκίνο του πνεύμονα.

ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika