Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Περισσότερους από 5.000 Έλληνες τους τρώει…ο λύκος!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

agresata_sexual_romaniatv_net

Περισσότερους από 5.000 Έλληνες τους τρώει…ο λύκος!!!

 

Στο στόχαστρο του Λύκου, του πιο γνωστού αυτοάνοσου νοσήματος βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι γυναίκες.

Η νόσος, ή αλλιώς συστηματικός ερυθηματώδης λύκος όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι εννιά φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Μπούμπας, την Τετάρτη με αφορμή την έναρξη του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Λύκο στην Αθήνα (ολοκληρώνεται το Σάββατο 26 Απριλίου).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό σύστημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του.

Το όνομα «Λύκος» -Lupus στα Λατινικά- χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 300 περίπου χρόνια για τα δερματικά εξανθήματα που παραμόρφωναν το πρόσωπο σαν να το είχε δαγκώσει  λύκος.

Παρόλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Έξι στους δέκα Έλληνες ασθενείς έχουν ήπιο Λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης.

Ωστόσο, σε 1 στις 4  περιπτώσεις Λύκου μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το αίμα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες δόσεις κορτικοειδών, ανοσοκατασταλτικά καθώς και στοχευμένες -βιολογικές θεραπείες.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις Λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο, βάζουν δηλαδή τη νόσο σε ύφεση στο 80- 90% των περιπτώσεων.

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών με Λύκο και των οικογενειών τους το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης των επιστημονικών παρουσιάσεων του Συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν επίσης για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μίας μεγάλης εθνικής μελέτης (LYCOS) από τα  μεγαλύτερα κέντρα περίθαλψης ασθενών με ΣΕΛ στην Ελλάδα (Αθήνα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη), με σκοπό να εκτιμηθούν τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με ΣΕΛ και να αξιολογηθεί το άμεσο ιατρικό κόστος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika