Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πειραματική ανοσοθεραπεία αναχαιτίζει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πειραματική-ανοσοθεραπεία-αναχαιτίζει-την-οξεία-λεμφοβλαστική-λευχαιμία-150x150

Ελπιδοφόρος εξέλιξη

Πειραματική ανοσοθεραπεία αναχαιτίζει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Ύφεση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές χάρη σε μια πειραματική μορφή ανοσοθεραπείας που εφάρμοσαν σε πέντε ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine. Ερευνητές ΤΟΥ  Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ρενιέ Μπρέντγιενς, εξήγαγαν λευκά αιμοσφαίρια από τους ασθενείς στα οποία σε εργαστηριακές συνθήκες κατάφεραν να εισάγουν ένα αντικαρκινικό γονίδιο. Στην συνέχεια τα λευκά αιμοσφαίρια εμφυτεύθηκαν και πάλι στους ασθενείς.Τα τροποποιημένα λευκά αιμοσφαίρια μόλις μια εβδομάδα μετά, κατάφεραν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πέντε πάσχοντες από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είχαν αρχικά κάνει χημειοθεραπεία, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει, η νόσος είχε επανεμφανιστεί, καθώς τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα.

Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, συνήθως έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση, αλλά η νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας.

Μετά την στοχευμένη θεραπεία με τα γενετικά τροποποιημένα και αναπρογραμματισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα-Τ, τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής απεβίωσε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των υπολοίπων τεσσάρων ασθενών για να δουν κατά πόσο η ύφεση θα είναι μακρόχρονη ή, εάν θα υπάρξει οριστική θεραπεία.

Όπως εξηγεί ο Δρ Μπρέντγιενς, «θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της εστιασμένης ανοσοθεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, προτού καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα ανοσοθεραπείθα, πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Η υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, αν και σπάνια, είναι θανατηφόρος για το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών).

Ήδη φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα ανοσοθεραπεία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης και σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους, όπως του προστάτη.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika