Newsitamea.gr
ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Οδηγίες ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ-Παραπεμπτικά

. Συνταγογράφηση Πράξεων Ακτινοθεραπείας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

. Συνταγογράφηση Πράξεων Ακτινοθεραπείας

Α. Παραπεμπτικά Ακτινοθεραπείας

1. Τα παραπεμπτικά θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και θα συντάσσονται μόνο από τους Ιατρούς που κατέχουν την ειδικότητα Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου. Δεν απαιτείται πλέον η αναγραφή των Ακτινοθεραπευτικών πράξεων στο βιβλιάριο ασθενείας (όπου υπήρχε).

2. Δε χρειάζεται πλέον θεώρηση του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού από ελεγκτή Ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

3. Για να ξανασυνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά οποιαδήποτε Ακτινοθεραπευτική πράξη (βασικό πακέτο Ακτινοθεραπείας, Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής ή Βραχυθεραπείας), εκτός από συμπληρωματικές συνεδρίες στην ίδια περιοχή θεραπείας, θα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 6 μήνες από την πρώτη συνταγογράφηση.
1.παράδειγμα: σε Ακτινοθεραπεία μαστού με υπερκλείδιους λεμφαδένες συνταγογραφείται βασικό πακέτο απλής ή 3διάστατης Ακτινοθεραπείας σε Γραμμικό Επιταχυντή με 25 συνεδρίες απλής Ακτινοθεραπείας (55€) και μετά από την πραγματοποίησή τους (μετά από 40 ημέρες) μπορούν να συνταγογραφηθούν ακόμα 1 έως 5 συνεδρίες (σύνολο μέχρι 30) στην ίδια περιοχή. Δεν μπορεί όμως να ξανασυνταγογραφηθεί βασικό πακέτο απλής ή 3διάστατης Ακτινοθεραπείας σε Γραμμικό Επιταχυντή για την ίδια περιοχή πριν παρέλθουν 6 μήνες από την πρώτη συνταγογράφηση.
2. παράδειγμα: σε Ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου συνταγογραφείται βασικό πακέτο Ακτινοθεραπείας σε Γραμμικό Επιταχυντή με χρήση πεδίων διαμορφούμενης έντασης (IMRT, VMAT) με 30 συνεδρίες και μετά από την πραγματοποίησή τους (περίπου σε ενάμιση μήνα) μπορούν να συνταγογραφηθούν ακόμα 1 έως 10 συνεδρίες (σύνολο μέχρι 40) στην ίδια περιοχή. Δεν μπορεί όμως να ξανασυνταγογραφηθεί βασικό πακέτο IMRT για την ίδια περιοχή πριν παρέλθουν 6 μήνες από την πρώτη συνταγογράφηση.
Στην περίπτωση που αιτηθεί νωρίτερα από τους 6 μήνες συνταγογράφηση για Ακτινοθεραπευτική πράξη, το αίτημα θα εξετάζεται από την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

4. Τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά της Ακτινοθεραπείας, όσον αφορά την υποβολή τους στο σύστημα eΔΑΠΥ, έχουν πλέον τρίμηνη (3 Μήνες) προθεσμία υποβολής και όχι ένα (1) μήνα που ίσχυε παλαιότερα.

5. Όσον αφορά την εκκαθάριση των Ακτινοθεραπευτικών πράξεων στα Κρατικά Νοσοκομεία, τα λογιστήρια των Κρατικών Νοσοκομείων είναι υπεύθυνα για την αντιστοίχηση των Ακτινοθεραπευτικών πράξεων (κατά ICD10 κωδικοποίηση) που περιέχονται στα πακέτα Ακτινοθεραπευτικών πράξεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τις πράξεις που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012 (κωδικός πράξης ΕΛ.Ο.Κ.Ι.Π.), βάσει του οποίου αποζημιώνονται τα Κρατικά Νοσοκομεία.

Β. Ιατρική Αμοιβή – Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών

1. Στην τιμή αποζημίωσης των πακέτων Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής – Ακτινοθεραπείας α/α 13 και 14 περιλαμβάνεται όλη η διαδικασία όπως αυτή καθορίζεται στα ΦΕΚ Β’1378/05-10-2005 και ΦΕΚ Β’ 229/23-02-2007. Βάσει του ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012 μεταβλήθηκε μόνο η τιμή αποζημίωσης του πακέτου της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής – Ακτινοθεραπείας, εξακολουθεί δηλαδή να περιλαμβάνεται όλη η διαδικασία, καθώς και η Ιατρική Αμοιβή. Επομένως οι Ιδιωτικές Κλινικές που πραγματοποιούν πράξεις Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής – Ακτινοθεραπείας δεν πρέπει ν’ αξιώνουν καμία επιπρόσθετη οικονομική απαίτηση από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πέραν της καθορισθείσας αποζημίωσης για τη διενέργεια της πράξης της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής – Ακτινοθεραπείας, όπως αυτή ορίζεται στο σχετικό 1.

2. Για τις υπόλοιπες Ακτινοθεραπευτικές πράξεις (εκτός των πακέτων α/α 13 και 14) που διενεργούνται σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικές Κλινικές η Ιατρική Αμοιβή δεν περιλαμβάνεται στην τιμή αποζημίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταβολή Ιατρικής Αμοιβής από τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ προς τον θεράποντα

Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο πιστοποιείται είτε:

α) με έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών του θεράποντα Ακτινοθεραπευτή –Ογκολόγου ή
β) με την έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών της Κλινικής στην οποία θα αναγράφεται μόνο το ποσό της αμοιβής και το όνομα του θεράποντος Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου για τον οποίο προορίζεται η αμοιβή.
Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη έκδοση παραστατικών παροχής υπηρεσιών και από το θεράποντα Ιατρό και από την Κλινική και σε καμία περίπτωση οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν υποχρεούνται στην καταβολή και των δύο, ή οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης δαπάνηςπου αφορά στην Ακτινοθεραπεία.

3. Όλες οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικές Κλινικές υποχρεούνται βάσει ΠΟΛ 1100/24-6-2010 (άρθρο 22) να υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ 13% για τις Ακτινοθεραπευτικές πράξεις. Το ποσοστό του ΦΠΑ επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και αποδίδεται κατά την εκκαθάριση των δαπανών.

Γ. Συνταγογράφηση Πράξεων Ακτινοθεραπείας

1. Οι πράξεις Ακτινοθεραπείας με ηλεκτρόνια συνταγογραφούνται ομοίως με τα φωτόνια. Ως απλή (500€ βασικό πακέτο απλού σχεδιασμού + 55€/συνεδρία χωρίς τη χρήση εξατομικευμένου cut-out) και 3d (600€ βασικό πακέτο με υπολογισμό θεραπείας με τη χρήση MC αλγορίθμου + 75€/συνεδρία με τη χρήση εξατομικευμένου cut-out). Για παράδειγμα στην περίπτωση 3d Ακτινοθεραπείας μαστού (25 συνεδρίες) με boost ηλεκτρονίων χωρίς εξατομικευμένο cut-out (5 συνεδρίες) ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος θα πρέπει να συνταγογραφήσει το βασικό πακέτο 3διάσταστης Ακτινοθεραπείας των 600€, 25 συνεδρίες των 75€ και 5 συνεδρίες των 55€.

2. Σε περίπτωση ταυτόχρονης Ακτινοθεραπείας σε 2 ή περισσότερες μη γειτονικές ανατομικά περιοχές δεν χρειάζονται να εκδίδονται 2 ή περισσότερα ξεχωριστά παραπεμπτικά. Ο συνταγογράφος Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος θα πρέπει να επιλέγει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-syntagografisi τις παρακάτω προσαυξημένες Ακτινοθεραπευτικές πράξεις:

· Για Ακτινοθεραπεία απλή σε Γραμμικό Επιταχυντή το βασικό πακέτο των 600€
· Για Ακτινοθεραπεία απλή σε Γραμμικό Επιταχυντή τη συνεδρία των 66€
· Για Ακτινοθεραπεία 3διάστατη σε Γραμμικό Επιταχυντή το βασικό πακέτο των 750€
· Για Ακτινοθεραπεία 3διάστατη σε Γραμμικό Επιταχυντή τη συνεδρία των 93.75€

Αν η μία εκ των δύο διαφορετικών μη γειτονικών περιοχών θεραπείας ανήκει σε διαφορετικό βασικό πακέτο, τότε ο συνταγογράφος Ιατρός Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος θα συνταγογραφεί ηλεκτρονικά το ακριβότερο βασικό πακέτο. Για παράδειγμα σε ταυτόχρονη Ακτινοθεραπεία πνεύμονα με οστικές μεταστάσεις, που στον πνεύμονα θα εφαρμοστεί 3διάστατη Ακτινοθεραπεία και στις οστικές απλή, θα συνταγογραφηθεί το προσαυξημένο βασικό πακέτο (> 1 περιοχής ακτινοβόλησης) της 3διάσταστης Ακτινοθεραπείας των 750€.

Αν στη μία εκ των δύο διαφορετικών περιοχών θεραπείας πραγματοποιηθούν λιγότερες συνεδρίες, τότε: οι «διπλές» συνεδρίες θα συνταγογραφηθούν προς 66€ ή 93.75€ (ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ανήκουν, αν ανήκουν σε διαφορετικές, τότε συνταγογραφούνται στην τιμή των 93.75€) και οι υπόλοιπες προς 55€ ή 75€ (ανάλογα με το αν ανήκουν στην απλή ή την 3διάστατη Ακτινοθεραπεία). Επανερχόμενοι στο παραπάνω παράδειγμα, αν στον πνεύμονα πραγματοποιηθούν 30 συνεδρίες 3διάστατης Ακτινοθεραπείας και στις οστικές μεταστάσεις 10 συνεδρίες απλής Ακτινοθεραπείας, τότε θα συνταγογραφηθούν 10 «διπλές» συνεδρίες προς 93.75€ και οι υπόλοιπες 20 προς 75€.

3. Σε περίπτωση Ακτινοθεραπείας σε 2 ή περισσότερες γειτονικές ανατομικά περιοχές συνταγογραφείται μόνο 1 βασικό πακέτο και ένας τύπος συνεδρίας. Παραδείγματα γειτονικών περιοχών που λογίζονται ως μια περιοχή θεραπείας είναι:

· Η Ακτινοβόληση προστάτη ή μήτρας με πυελικούς ή/και βουβωνικούς λεμφαδένες
· Η Ακτινοβόληση μαστού με υπερκλείδιους ή/και μασχαλιαίους λεμφαδένες
· Η Ακτινοβόληση ρινοφάρυγγα με τραχηλικούς ή/και υπερκλείδιους λεμφαδένες

4. Στη συνταγογράφηση και πραγματοποίηση των Ακτινοθεραπευτικών πράξεων μπορεί να γίνει συνδυασμός κατηγοριών ανάμεσα σε βασικό πακέτο και Συνεδρία. Μπορεί να συνταγογραφηθεί βασικό πακέτο 3διάστατης Ακτινοθεραπείας σε Γραμμικό Επιταχυντή με Συνεδρία απλής Ακτινοθεραπείας.

1.παράδειγμα: σε Ακτνοθεραπεία προστάτη πραγματοποιείται 3d πλάνο θεραπείας με σχεδιασμό, αλλά χρησιμοποιούνται 4 πεδία (box τεχνική) χωρίς εξατομικευμένα blocks.Θα πρέπει να συνταγογραφηθεί το πακέτο των 600€ μαζί με τη συνεδρία των 55€.

2. παράδειγμα: σε Ακτινοθεραπεία μαστού πραγματοποιείται 3d πλάνο θεραπείας με σχεδιασμό, αλλά χρησιμοποιούνται 2 αντίθετα πεδία (εφαπτόμενα) χωρίς τη διαμόρφωση των πεδίων με χρήση blocks ή MLC. Θα πρέπει να συνταγογραφηθεί το πακέτο των 600€ μαζί με τη συνεδρία των 55€.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν ισχύει για την Ακτινοθεραπεία σε Γραμμικό Επιταχυντή με χρήση πεδίων διαμορφούμενης έντασης, όπου υποχρεωτικά το βασικό πακέτο με α/α 11 του σχετικού θα συνδυάζεται με τη συνεδρία με α/α 12 του σχετικού.

5. Ο συνταγογράφος Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος οφείλει στα παραπεμπτικά Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής να καθορίζει αν πρόκειται για ριζική ή μη ριζική θεραπεία. Μη ριζικές θεωρούνται οι θεραπείες που αφορούν μεταστάσεις, υποτροπές ή επανακτινοβολήσεις. Στην περίπτωση ριζικής θεραπείας συνταγογραφείται το πακέτο με α/α 13 (6.500€), ενώ στην περίπτωη μη ριζικής το πακέτο με α/α 14 (5.000€).

Δ. Διευκρινήσεις επί των Πράξεων Ακτινοθεραπείας

1. Σε όλα τα βασικά πακέτα που περιγράφονται στο σχετ. 1 (α/α 1,3,5,7,9,11) η απεικόνιση για επιβεβαίωση θεραπείας οφείλει να εκτελείται τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε συνεδρίες και να τηρείται αρχείο απεικονίσεων στο φάκελο του ασθενούς (είτε ηλεκτρονικά είτε ως film).

2. Σε όλα τα βασικά πακέτα που περιγράφονται στο σχετ. 1 (α/α 3,5,7,9,11) η ακινητοποίηση πραγματοποιείται όπου απαιτείται.

3. Στις συνεδρίες με α/α 4,8 του σχετ. 1 δεν χρησιμοποιούνται καθόλου blocks ή χρησιμοποιούνται κοινά blocks, ενώ στις συνεδρίες με α/α 6,10 του σχετ. 1χρησιμοποιούνται εξατομικευμένα blocks ή MLCs (πολύφυλλα διαφράγματα) για τη διαμόρφωση του πεδίου θεραπείας.

4. Στα βασικά πακέτα με α/α 9,11 του σχετ. 1 in-vivo δοσιμετρία προτείνεται να πραγματοποιείται ιδίως σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. για περιπτώσεις ακτινοθεραπείας σε περιοχή κοντά στους φακούς των οφθαλμών.

5. Σε περίπτωση που ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, παρά την απόρριψη της αίτησής του από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ και το ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) του ΕΟΠΥΥ, επιθυμεί να υποβληθεί σε θεραπεία IMRT, θα συνταγογραφείται από τον Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο το πακέτο 3διάστατης Ακτινοθεραπείας και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται μόνο με τη διαφορά του πακέτου βάσει κοστολόγησης ΕΟΠΥΥ (δηλαδή 1300-600=700€) και με τη διαφορά στη συνεδρία (δηλαδή 80-75=5€) ανά ημέρα θεραπείας.

Ε. Τήρηση Πρωτοκόλλων Ακτινοθεραπείας από Συμβεβλημένους Παρόχους Ο ΕΟΠΥΥ εφιστά την προσοχή των Συμβεβλημένων Παρόχων στην τήρηση της ισχύουσας Νομοθεσίας που διέπει τα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα, αλλά και των εθνικών και διεθνών Πρωτοκόλλων Ακτινοθεραπείας, σε θέματα ασφάλειας, ποιοτικού ελέγχου και στελέχωσης προσωπικού. Ενδεικτικά παρατίθενται τα παρακάτω:

1. Κανονισμός Ακτινοπροστασίας (ΦΕΚ Β’ 216/06-03-2001)

2. ΕΕΑΕ, Πρωτόκολλα ελέγχου Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων α.π.199/239/19-07-2010

3. ΙΑΕΑ, “Planning National Radiotherapy Services: A practical tool”, (Πίνακας 9, σελ. 38), 2010

4. ΙΑΕΑ, “Setting up a Radiotherapy programme: Clinical, Medical Physics, Radiation Protection and Safety aspects”, (Πίνακας 5, σελ. 24), 2008

5. EUROPEAN COMISSION – ESTRO, “European Core Curriculum for RTs”, (σελ. 11-13), 2001

6. EFOMP, Policy statement “Criteria for the Staffing Levels in a Medical Physics Department”, Sept. 1997 [Physica Medica XIII (1997) 187-194]
Θ’ ακολουθήσουν επιτόπιοι προγραμματισμένοι και έκτακτοι έλεγχοι σε όλους τους Συμβεβλημένους Παρόχους Ακτινοθεραπείας (Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές) από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ με την επιστημονική συνεργασία της επιτροπής Ακτινοθεραπείας ΕΟΠΥΥ σχετικά με την τήρηση και πιστή εφαρμογή των ανωτέρω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα δικαιώματα ενός Ατόμου Με Αναπηρία (με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)

Penni Syggrou

Ταλαιπωρία με τα γυαλιά οράσεως: Μόνο 6 οπτικά καταστήματα σε όλη την χώρα έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ – Αναλυτικά

newsitamea

Νέος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ- Αναλυτικά

newsitamea