Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ναρκισσισμός: Η ερώτηση που τον αποκαλύπτει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140822_53f70fe5e27e3

Ναρκισσισμός: Η ερώτηση που τον αποκαλύπτει

Μερικές είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο. Γνωρίζοντας ένα νέο πρόσωπο συχνά μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για νάρκισσο. Επειδή όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, οι επιστήμονες που μελετούν τις διαταραχές προσωπικότητας έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μέθοδο που ο καθένας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, απλά ζητώντας από τους ανθρώπους να χαρακτηρίσουν το εαυτό τους, θα έχετε την ακριβή απάντηση στο επίμαχο ερώτημα. Ρωτήστε τους λοιπόν ευθέως συμβουλεύουν οι ειδικοί.

“Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές σε σχέση με τους άλλους πιθανώς να είναι και στην πραγματικότητα” δήλωσε ο Μπραντ Μπούσμαν, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

“Οι άνθρωποι που είναι νάρκισσοι είναι σχεδόν υπερήφανοι για το χαρακτηριστικό τους. Μπορείτε να τους ρωτήσετε άμεσα, επειδή δεν βλέπουν τον ναρκισσισμό ως ένα αρνητικό γνώρισμα και πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους επομένως μπορούν με χαρά να το παραδεχθούν “, υποστηρίζει ο Μπούσμαν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους η οποία δημοσιεύτηκε στο έντυπο PLOS ONE, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ναρκισσο ή όχι αξιολογώντας τον σε μια κλίμακα από το 1 (που σήμαινε όχι) μέχρι το 7 (που σήμαινε πολύ. Οι απαντήσεις τους ήταν πολύ κοντά στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες κάποιον ως ναρκισσιστή.

Ναρκισσισμός: Η ερώτηση που τον αποκαλύπτει

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, και η κατανόηση του ναρκισσισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Sara Konrath από το Πανεπιστήμιο της Indiana. “Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με τάσεις ναρκισσισμού έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση, που είναι ένα βασικό κίνητρο της φιλανθρωπικής συμπεριφοράς, όπως η δωρεά χρημάτων ή χρόνου σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς,” εξήγησε Konrath».

Με τον όρο ενσυναίσθηση οι ψυχολόγοι περιγράφουν την βαθιά επικοινωνία με τον άλλον μέσω της συναισθηματικής ταύτισης ή κατανόησης.

Σύμφωνα με το μύθο Νάρκισσος ήταν ένας ωραίος νέος που ερωτεύθηκε τον εαυτό του όταν είδε το είδωλό του στο νερό και ο θρύλος λέει ότι έχει μετατραπεί σε ένα λουλούδι που λέγεται νάρκισσος.

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou