Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

“Μην χρησιμοποιείτε την wikipedia για διάγνωση”

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

diagnosi-internet

“Μην χρησιμοποιείτε την wikipedia για διάγνωση”

 

Αν έχετε ύποπτα συμπτώματα και θέλετε να μάθετε τι σας συμβαίνει, αποφύγετε να αναζητήσετε την απάντηση στην Wikipedia, συνιστούν αμερικανικοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας τα άρθρα για συχνά νοσήματα στην παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ανακάλυψαν πως τα 9 στα 10 έχουν λάθη.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση σε μια παραδοσιακή εγκυκλοπαίδεια, ακόμα και μη ειδικοί μπορούν να «μπουν» σε ένα άρθρο και να προσθέσουν ή να διαγράψουν κάτι.

«Η Wikipedia δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ως κύρια πηγή (πληροφόρησης για την υγεία), διότι τα άρθρα αυτά δεν υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες ελέγχου με εκείνες που ισχύουν στις ιατρικές επιθεωρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Χέιστι, αναπληρωτής κοσμήτορας στην Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Campbell, στη Βόρειο Καρολίνα.

«Η καλύτερη πηγή όταν κάποιος αναζητά μια διάγνωση είναι να μιλήσει με τον γιατρό του, ο οποίος μπορεί να λάβει υπ’ όψιν το ιατρικό ιστορικό του και άλλους παράγοντες, για να καθορίσει και την καλύτερη αγωγή».

Από το 2001 που άρχισε να λειτουργεί η Wikipedia έως σήμερα, έχει μετατραπεί στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα γενικής πληροφόρησης του κόσμου. Περιέχει περισσότερα από 31 εκατομμύρια λήμματα σε 285 γλώσσες, τα τουλάχιστον 20.000 εκ των οποίων άπτονται της υγείας.

Ο δρ Χέιστι και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις πληροφορίες που περιέχει για νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο πόνος στη μέση.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας» (JAOA), ένα από τα λάθη στην υπέρταση είναι η δήλωση πως για να διαγνωστεί σωστά, πρέπει να έχει κάποιος υψηλή πίεση «σε τρεις ξεχωριστές μετρήσεις». Ωστόσο οι ερευνητές ισχυρίζονται πως αυτό δεν είναι απόλυτο και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη καθυστέρηση στη θεραπεία.

Σε ένα άλλο λήμμα αναφέρεται ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν ωφελούν τα παιδιά, αλλά οι ερευνητές λένε πως αυτό δεν ισχύει και μπορεί να αποτρέψει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να κάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες λένε ακόμα πως έχουν υπάρξει και περιστατικά φαρμακευτικών εταιρειών, υπάλληλοι των οποίων «διορθώνουν» την Wikipedia για να αφαιρέσουν τις αναφορές στις παρενέργειες των φαρμάκων. Αυτό λ.χ. συνέβη το 2009, όταν υπάλληλοι φαρμακευτικής αφαίρεσαν μία πρόταση που αφορούσε τον κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού σε εφήβους από φάρμακο για την διπολική διαταραχή.

Το πιο ανησυχητικό, πάντως, για τους ερευνητές είναι πως ακόμα και γιατροί – ποσοστό έως και 70%, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες – χρησιμοποιούν την Wikipedia ως παραπομπή.

«Οι γιατροί και οι φοιτητές της Ιατρικής που την χρησιμοποιούν ως ιατρική παραπομπή θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση της, εξαιτίας του κινδύνου σφαλμάτων», γράφουν.

Ο δρ Χέιστι τόνισε πως μολονότι πολλά από τα λάθη είναι μικρά και εν πολλοίς «αθώα», κάποια μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και γι’ αυτό θα πρέπει να μπαίνουν τακτικά οι γιατροί στην Wikipedia για να διορθώνουν τα άρθρα της ειδικότητάς τους.

 

 

tanea.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea