Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κράνος που εξακριβώνει το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

493x335_understanding_stroke_slideshow

Κράνος που εξακριβώνει το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου

Επιστήμονες κατασκεύασαν κράνος που μπορεί γρήγορα να εντοπίσει αν ένας ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κράνος θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση και την αγωγή του εγκεφαλικού επεισοδίου για να ενισχύσει τις πιθανότητες ανάρρωσης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιεί μικροκύματα για να αντιληφθεί αν υπάρχει αιμορραγία ή θρόμβοι στον εγκέφαλο.
Οι Σουηδοί επιστήμονες που κατασκεύασαν τη συσκευή σχεδιάζουν να τη δώσουν σε πληρώματα ασθενοφόρων για δοκιμή, μετά τα πετυχημένα αποτελέσματα σε αρχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 45 ασθενείς.

Όταν κάποιος έχει εγκεφαλικό επεισόδιο οι γιατροί πρέπει να δουλέψουν γρήγορα για να περιορίσουν την εγκεφαλική βλάβη. Αν χρειαστούν περισσότερες από 4 ώρες για τη μεταφορά στο νοσοκομείο και την έναρξη της αγωγής μπορεί ήδη να έχουν πεθάνει μέρη του εγκεφαλικού ιστού. Αλλά για να δοθεί η καλύτερη αγωγή οι γιατροί πρώτα χρειάζεται να ανακαλύψουν το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αγωγή μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση.

Για να επιταχύνουν τη διαδικασία, ερευνητές στη Σουηδία, από το Chalmers University of Technology, το Sahlgrenska Academy και το Sahlgrenska University Hospital, κατασκεύασαν φορητή συσκευή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Το κράνος χρησιμοποιεί σινιάλα μικροκυμάτων για να δημιουργήσει μια εικόνα αυτού που συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Δοκιμές σε πρωτότυπο-ανακατασκευασμένο κράνος ποδηλάτου-ανακάλυψαν ότι μπορούσε να ξεχωρίσει με ακρίβεια τα αιμορραγικά από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αν και όχι το 100% του χρόνου. Οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει και δοκιμάσει εξατομικευμένα κράνη που θα εφαρμόζουν σε κρανία διαφόρων σχημάτων και μεγεθών και τα δοκίμασαν με τη βοήθεια νοσηλευτών και ασθενών σε τοπικό νοσοκομείο.

Τελικά θέλουν να προσαρμόσουν το κράνος στο μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται ο ασθενής. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η συσκευή χρειάζεται περισσότερες δοκιμές αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη βοήθεια στο μέλλον.
Ο ερευνητής, καθηγητής Mikael Persson, δήλωσε ότι η πιθανότητα να αποκλειστεί η αιμορραγία ήδη στο ασθενοφόρο είναι σημαντικό επίτευγμα που θα ωφελήσει την περίθαλψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Transactions on Biomedical Engineering.”

Βογιατζής Ηλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika