Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 Psoriasis

Θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών

Μπορεί η ψωρίαση των νυχιών να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;

Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική ανικανότητα, αφού οι ασθενείς πιθανώς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις καθημερινές τους χειρονακτικές εργασίες, καθώς τα νύχια τους είναι ιδιαίτερα παχιά και αποκολλώνται από την κοίτη τους. Επίσης διατρέχουν κίνδυνο περεταίρω τραυματισμού των νυχιών. Η επαφή με διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες και την υγρασία, οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη μυκήτων. Η αντιαισθητική όψη της ψωρίασης των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δυσφορία των ασθενών, η οποία είναι κατανοητή, εφόσον τα χέρια, όπως και το πρόσωπο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τα χέρια μάς επιτρέπουν να επικοινωνούμε και να αγγίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας.

Έρευνα του γαλλικού οργανισμού κατά της ψωρίασης APLCP έδειξε ότι η έντονη δυσφορία των ασθενών οφείλεται στην επίδραση της ψωρίασης των νυχιών στην εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών, καθώς και στην αντιαισθητική τους όψη. Η επίδραση αυτή εξαρτάται από τα σημεία εμφάνισης και την έκταση των βλαβών. Οι ασθενείς συνήθως δεν επιθυμούν να δείχνουν τα χέρια τους και έχουν την τάση να τα κρύβουν. Η απλή χειραψία γίνεται προβληματική. Τα άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί την επαφή με κόσμο, δυσκολεύονται να ανεχτούν τους γύρω τους να κοιτάζουν τα χέρια τους. Για τους λόγους αυτούς, η ψωρίαση των νυχιών έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, και ορισμένα άτομα ασκούν ιδιαίτερη πίεση στο δερματολόγο τους για την εξεύρεση της θεραπείας που θα εξαλείψει τις βλάβες τους. Ορισμένοι ασθενείς δηλώνουν ότι οι βλάβες στα νύχια (κυρίως των χεριών) τους προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία από τις βλάβες στα υπόλοιπα σημεία του σώματος.

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί σοβαρότητας στην περίπτωση της ψωρίασης των νυχιών;

Υπάρχουν επιφανειακές μορφές ψωρίασης των νυχιών, στις οποίες μπορεί τα νύχια να αποκολληθούν ελαφρώς και να αποχρωματιστούν. Παράλληλα, υπάρχουν και οι σοβαρότερες μορφές, όπου παρατηρείται υπερβολική πάχυνση των νυχιών (υπερκεράτωση) και τα νύχια αποκολλώνται εντελώς (ονυχόλυση). Ορισμένες πιο σοβαρές μορφές προσβάλλουν ταυτόχρονα και το δέρμα των δακτύλων. Πρόκειται για την περίπτωση της ξηρής ακροπολφίτιδας, η οποία προκαλεί βλάβες και διαρκή φλεγμονή στα ακροδάκτυλα, ή της ακροδερματίτιδας του Hallopeau (φλυκταινώδεις βλάβες), η οποία προκαλεί την οριστική απόπτωση των νυχιών.

Για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ψωρίασης των νυχιών υπάρχει ένας δείκτης που ονομάζεται NAPSI (Δείκτης Βαρύτητας της Ψωρίασης των Νυχιών), ο οποίος είναι ανάλογος του δείκτη PASI που χρησιμοποιείται για τις δερματικές βλάβες. Ο δείκτης NAPSI χρησιμοποιείται κυρίως στις κλινικές δοκιμές. Η ψωρίαση των νυχιών δεν αφορά απαραίτητα τα νύχια όλων των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει και ένα μόνο νύχι. Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση των βλαβών μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το κάθε νύχι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό.

Ποιες είναι οι κύριες θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών. Οι ασθενείς χρειάζονται κίνητρα, καθώς για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των θεραπειών πρέπει να περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Κατά τους πρώτους δύο με τρεις μήνες της θεραπείας δεν υπάρχει ορατή βελτίωση, εφόσον απαιτούνται δύο μήνες μέχρι τα νύχια να αναπτυχθούν εκ νέου. Ο ιατρός θα πρέπει πάντοτε, σε συνεργασία με τον ασθενή, να επιβεβαιώνει ότι οι βλάβες δεν οφείλονται σε φαινόμενο Koebner που προκλήθηκε από τραυματισμό στο χέρι, τον καρπό ή τα νεύρα. Είναι εξίσου σημαντικό ο ασθενής να μην καταφεύγει σε υπερβολικό ξεσμό. Αν είναι απαραίτητο, ο ιατρός θα πρέπει να συστήνει ακτινογραφία χειρός, προκειμένου να περιορίζεται η πιθανότητα εκδήλωσης αρθρίτιδας.

Όσον αφορά τη θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός συστήνει σκευάσματα ουρίας, τα οποία μαλακώνουν τα πολύ παχιά νύχια, καθώς και βερνίκια τα οποία τα λειαίνουν. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τοπικά λοσιόν ή τζελ κορτικοστεροειδών καθώς και παράγωγα της βιταμίνης Α. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενέσεις κορτιζόνης στη μήτρα των νυχιών βελτιώνει τις βλάβες, ωστόσο είναι συνήθως επώδυνες και αυξάνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί αρκετά νύχια και εντοπίζονται βλάβες και σε άλλα σημεία του σώματος, ορισμένες φορές ο ιατρός συστήνει συστηματικές θεραπείες και κυρίως παράγωγα της βιταμίνης Α και μεθοτρεξάτη. Οι φωτοθεραπείες και οι θεραπείες με laser υπεριώδους φωτός, υποβάλλονται αυτήν την περίοδο σε κλινικές δοκιμές. Τέλος, κάποιες βιολογικές θεραπείες εφαρμόζονται σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις ψωρίασης των νυχιών.

Βασικά σημεία

Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργικές δυσκολίες, ενώ ενδέχεται να είναι αντιαισθητική.

  • Δεν προσβάλλει απαραίτητα όλα τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Μπορεί να αφορά μόνο σε ένα νύχι.
  • Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών.
  • Ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμη μια σειρά από τοπικά και από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα.

Psoriasi

Ψωρίαση νυχιών

Τα νύχια προσβάλλονται συχνά από την ψωρίαση. Πρόκειται για την «ψωρίαση των ονύχων», ή ψωρίαση των νυχιών. Η ψωρίαση των νυχιών αφορά το ήμισυ περίπου των ασθενών με ψωρίαση. Τα νύχια των χεριών προσβάλλονται συχνότερα συγκριτικά με τα νύχια των ποδιών.

Η διαταραχή της διαδικασίας κερατινοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, γεγονός το οποίο μεταβάλλει τη φυσική όψη των νυχιών.

Κατά την εκδήλωση της ψωρίασης μπορεί να προσβληθούν μόνο τα νύχια, κυρίως στην περίπτωση των παιδιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση στιγμάτων ή αυλακώσεων στα νύχια. Λόγω του σημείου εμφάνισής της, η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να είναι επώδυνη.

Τα άτομα που έπασχαν από ψωρίαση για αρκετά χρόνια, διατρέχουν, ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν βλάβες στα νύχια συγκριτικά με τα άτομα που πρόσφατα προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών;

Παρατηρείται πάχυνση του νυχιού και η επιφάνειά του καλύπτεται από στίγματα, τα οποία του προσδίδουν όψη δακτυλήθρας.

Σε πολλές περιπτώσεις το νύχι μπορεί εύκολα να αποκολληθεί από το δάκτυλο (το φαινόμενο του διαχωρισμού του νυχιού από την κοίτη του καλείται επίσης και ονυχόλυση).

Παράλληλα, μπορεί να παρατηρηθούν και περεταίρω βλάβες: το δέρμα κάτω από το νύχι μπορεί να γίνει παχύτερο (υπωνύχια υπερκεράτωση), μπορεί να εμφανιστούν αυλακώσεις κατά μήκος του νυχιού και εγκάρσιες γραμμώσεις, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και αποχρωματισμός του, με εμφάνιση κιτρινωπών ή ροδοκίτρινων πλακών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το νύχι γίνεται λευκωπό ή αδιαφανές, φαινόμενο γνωστό ως λευκονυχία. Σε γενικές γραμμές, το νύχι μπορεί να αποχρωματιστεί, να γίνει εύθραυστο και να ξεφλουδίζει.

Τα νύχια μπορούν να αποκολληθούν ή να καταστραφούν εντελώς από αυτήν την κατάσταση.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επεκταθεί κάτω από το νύχι και στην προκειμένη περίπτωση η θεραπεία είναι δύσκολη, καθώς οι βλάβες δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.

Η ψωρίαση των νυχιών σχετίζεται πάντα με βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος;

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα νύχια είναι το μοναδικό σημείο που προσβάλλεται από βλάβες, υπάρχει όμως πιθανότητα να προσβληθούν και άλλα σημεία του σώματος. Φαίνεται ότι τα άτομα που υποφέρουν από γενικευμένη ψωρίαση παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εκδηλώσουν ψωρίαση των νυχιών. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή ψωρίαση των νυχιών, χωρίς να παρουσιάζουν άλλες σοβαρές δερματικές βλάβες.

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εκδηλώνουν ψωρίαση των νυχιών εκδηλώνουν και ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Τα ψωριασικά νύχια επιμολύνονται πιο εύκολα από τα υγιή νύχια;

Όταν αποκολλάται το νύχι από την κοίτη του, στο κενό που δημιουργείται μπορούν να εμφανιστούν αποικίες βακτηρίων και ζυμομυκήτων τα οποία προκαλούν επιμόλυνση. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η σχολαστική καθαριότητα και η προστασία των νυχιών κατά τη διάρκεια χειρωνακτικών εργασιών.

Μπορεί να υπάρξει σύγχυση μεταξύ της ψωρίασης και των άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τα νύχια;

Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και η διάγνωσή της δεν είναι πάντα άμεση, ιδιαίτερα όταν οι αλλοιώσεις των νυχιών δεν σχετίζονται με βλάβες στο δέρμα.

Υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος για τη σύγχυση της ψωρίαση με την ονυχομυκητίαση (μυκητίαση). Σε περίπτωση αμφιβολίας, μόνο η μυκητολογική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε μια ακριβή διάγνωση. Έτσι, ο ιατρός θα είναι πλέον σε θέση να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των νυχιών;

Πρωτίστως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρείτε τα νύχια σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά, καθώς η υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν με το ξύσιμο και σε άλλα σημεία του σώματος.

Θα πρέπει να φοράτε ελαστικά γάντια ή γάντια από βινύλιο όταν πραγματοποιείτε εργασίες στο νερό, ενώ σε περίπτωση που κάποιο ξένο σώμα εισέλθει κάτω από τα νύχια σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε με μαλακό βουρτσάκι και όχι με αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο.

Όταν πλένετε τα χέρια σας, θα πρέπει να στεγνώνετε καλά τα ακροδάκτυλά σας με ένα χαρτομάντιλο, προκειμένου να απορροφάται η υγρασία, η οποία μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το νύχι.

Δεν πρέπει να λιμάρετε τα νύχια.

Αν παρουσιαστεί ασυνήθιστο πρήξιμο στο δέρμα γύρω από τα νύχια, ο ιατρός σας θα πρέπει να τα εξετάσει προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει μόλυνση.

Πώς πρέπει να περιποιείστε τα νύχια;

Η περιποίηση των αδυνατισμένων από την ψωρίαση νυχιών είναι δύσκολη. Συνιστάται να έχετε τα νύχια σας κοντά, καθώς τα μακριά νύχια μπορούν να πιαστούν και να αποκολληθούν ευκολότερα από το δάκτυλο, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Επίσης, τα μακριά νύχια είναι πιο ευαίσθητα στις μολύνσεις.

Θα πρέπει να φροντίζετε να μην καταστρέφετε τα πετσάκια και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες των νυχιών, κυρίως των ποδιών, εφόσον μπορούν να εισέρθουν στο δέρμα προκαλώντας περεταίρω φλεγμονή (φαινόμενο γνωστό ως είσφρηση όνυχος). Θα πρέπει να συμβουλεύεστε ιατρό όταν παρατηρείτε πάχυνση στα νύχια των ποδιών σας.

Μπορείτε να φοράτε βερνίκι νυχιών;

Ορισμένες φορές η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, ιδιαίτερα όταν η εργασία σας απαιτεί να έρχεστε σε επαφή με κόσμο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε δυναμωτική βάση για να καλύψετε τα στίγματα της επιφάνειας των νυχιών και στη συνέχεια να εφαρμόζετε χρωματιστό βερνίκι.

Σημεία-κλειδιά

  • Το ήμισυ των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση παρατηρούν αλλοιώσεις στα νύχια τους (1).
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νύχια μπορούν εύκολα να ανασηκωθούν, ή να εμφανίσουν στίγματα ή αυλακώσεις, να αποκολληθούν και να αποχρωματιστούν.
  • Η ψωρίαση των νυχιών είναι αντιαισθητική και μπορεί να προκαλέσει αμηχανία.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιποιείστε τα νύχια σας και να τα κόβετε κοντά, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και επιμόλυνσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1) Dubertret, Psoriasis (Κεφάλαιο 29), 1994

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika