Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσογειακή δίαιτα και το χάπι της ντομάτας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

590_cd4e2b568cfc06082a0e809275a3c84e

Η μεσογειακή δίαιτα και το χάπι της ντομάτας!!!

 

Το πόσο σπουδαία και πολύτιμη είναι η μεσογειακή δίαιτα για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα της υγείας του ανθρώπου δεν είναι κάτι νέο.Αλλά το πού στηρίζεται επιστημονικά η άποψη αυτή, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα πλήρως.

Πρόσφατα σε μια πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής, αποδεικνύεται ότι τα ακόρεστα νιτρικά οξέα και νιτρώδη που περιέχονται στο λάδι και τα λαχανικά και γενικότερα τα χορταρικά δεσμεύουν το ένζυμο sEH που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που γίνεται με τη χορήγηση ανάλογων φαρμάκων με παρόμοια δράση εδώ και αρκετά χρόνια.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, μια άλλη μελέτη στην οποία χορήγησαν συμπυκνωμένη ντομάτα σε ένα χάπι, έδειξε ότι αυτοί που πήραν το χάπι, παρουσίαζαν καλύτερη ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες, κάτι που σημαίνει ότι η ντομάτα προάγει τη φυσιολογική λειτουργία των αρτηριών.

Η ντομάτα περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία που λέγεται λυκοπένιο, στην οποία οφείλεται και το χρώμα της.Το λυκοπένιο βρίσκεται επίσης στο βερίκοκο, στο καρπούζι και στο ροζ χρώματος γκρέιπ φρουτ.Μια εταιρεία ήδη προχώρησε στην παρασκευή του χαπιού της ντομάτας, με την ελπίδα προφανώς της εμπορικής επιτυχίας.

Στο σημείο αυτό αρχίζει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον τα χάπια ντομάτας ή των συστατικών της μεσογειακής δίαιτας θα υποκαταστήσουν τις κλασικές θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο και γενικότερα τις αρτηριοπάθειες ή θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, για ένα καλύτερο αθροιστικό τελικό αποτέλεσμα.

Το θέμα αυτό προβλέπεται ότι θα διερευνηθεί μελλοντικά, οπότε και αναμένεται μια σειρά μελετών να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Πάντως, τώρα σε τι συνίστανται τα ατού της μεσογειακής δίαιτας είναι ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα.

Τα όσπρια σε συνδυασμό με τις λαδερές ντοματοσαλάτες αποτελούν τη βάση.Ειδικότερα οι ελιές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο το σέλινο, τα καρότα, τα μαρούλια και το σπανάκι συμπληρώνουν το πάνελ.Όλα αυτά μαζί αποτελούν τα ισχυρά όπλα της μεσογειακής δίαιτας, διότι περιέχουν κυρίως νιτρώδη ακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών και ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση.

Συμπερασματικά, η μεσογειακή δίαιτα πρέπει να αποτελεί τη βάση της διατροφής που να εμπλουτίζεται με πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά και περιορισμένη κρεατοφαγία, όσο φυσικά επιτρέπουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα

Efi Nika

Καούρα και δυσπεψία: 6 τρόποι να τα αποφύγεις, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Efi Nika

15 υγιεινές τροφές για ολική επαναφορά μετά την υπερφαγία του Πάσχα

newsitamea