Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Η εκδήλωση κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία

Η εκδήλωση κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η εκδήλωση κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία

Ο γιος μου είναι 16 ετών και ανησυχούμε γιατί έχει αρχίσει να απομονώνεται από τις παρέες του, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, έχει αϋπνίες και μας λέει ότι νιώθει μια διαρκή θλίψη. Τί μπορεί να του συμβαίνει;

Θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε παιδοψυχίατρο για την πιθανή διάγνωση κατάθλιψης στο παιδί σας. Η κατάθλιψη πλήττει το 5-10% των εφήβων και παρουσιάζεται με έντονη και παρατεταμένη θλίψη, κλάμα, άγχος, ενοχές, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδράνεια των νοητικώνλειτουργιών, απαισιοδοξία, διαταραχές στον ύπνο και στο φαγητό και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδέες και ευχές θανάτου.

Στρεσογόνα γεγονότα ζωής μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη. Ζώντας με έναν καταθλιπτικό έφηβο σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθ’ ότι μία απόπειρα αυτοκτονίας δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

Προσπαθήστε να είστε κοντά στις συναισθηματικές ανάγκες του γιού σας συζητώντας μαζί του και υποστηρίζοντάς τον για κάθε ζήτημα που μπορεί να του δημιουργεί αδιέξοδο στην καθημερινότητά του.

Οι έφηβοι έχουν την ανάγκη για επικοινωνία, αλλά συχνά δυσκολεύονται να την εκφράσουν και να την ζητήσουν. Αρκεί να είστε συναισθηματικά παρόντες ως γονείς κάθε στιγμή.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou