Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητό μυελό των οστών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bone-marrow-660

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητό μυελό των οστών

Πρόκειται για βλαστικά κύτταρα που αναπτύσσονται σε περιβάλλον που μιμείται το φυσιολογικό περιβάλλον του μυελού των δοτών.

Για δεκαετίες, οι γιατροί αντιμετωπίζουν ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από ανθρώπους με υγιή μυελό των οστών.

Αλλά, αν και η μεταμόσχευση μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική αγωγή δεν υπάρχουν αρκετοί δότες ιστών για να αντιμετωπίσουν κάθε ασθενή.

Ερευνητές κάνουν τώρα τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη μυελού των οστών στο εργαστήριο. Πρόκειται για βλαστικά κύτταρα που αναπτύσσονται σε περιβάλλον που μιμείται το φυσιολογικό περιβάλλον του μυελού των δοτών.

Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν τεχνητό μυελό των οστών που θα μπορεί να αναπτύσσει βλαστικά κύτταρα αίματος εκτός του οργανισμού, δήλωσε η ερευνήτρια Cornelia Lee-Thedieck, του Karlsruhe Institute of Technology (KIT) στη Γερμανία. Τέτοια βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την αντιμετώπιση ασθενών με λευχαιμία.
Ωστόσο, η δημιουργία μυελού των οστών στο εργαστήριο δεν είναι εύκολη, καθώς ο μυελός των δοτών είναι πολύπλοκος με πολλά είδη κυττάρων, μορίων και πρωτεϊνών, δήλωσε η Lee-Thedieck. Επιπλέον, τα βλαστικά κύτταρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των ασθενών μπορούν να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους μόνο σε περιβάλλον που μιμείται στενά τον ανθρώπινο μυελό των οστών.
Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν τη σπογγώδη δομή του μυελού των οστών, δημιουργώντας μια υδρογέλη γύρω από κρυστάλλους άλατος και στη συνέχεια αφαίρεσαν τους κρυστάλλους για να αφήσουν τρύπες ώστε να αναπτυχθούν μέσα τους τα βλαστικά κύτταρα. Στη συνέχεια πρόσθεσαν πρωτεΐνες και κύτταρα που στηρίζουν τα βλαστικά κύτταρα. Τελικά ενέχυσαν βλαστικά κύτταρα που ελήφθησαν από αίμα του ομφάλιο λώρου.

Η εργασία τους οδήγησε σε αιμοποιητικικά βλαστικά κύτταρα που είναι τα κύτταρα στο μυελό που αναπτύσσουν όλα τα είδη αιμοσφαιρίων. Τα βλαστικά κύτταρα που αναπαρήχθησαν στον τεχνητό μυελό των οστών και περισσότερο από το 90% των κυττάρων είχαν ακόμα τα χαρακτηριστικά των βλαστικών κυττάρων μετά από 4 ημέρες, σημάδι ότι διατηρούσαν την ικανότητα να δημιουργούν οποιοδήποτε είδος αιμοσφαιρίου, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζεται στο περιοδικό Biomaterials.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν τα κύτταρα στο τεχνητό περιβάλλον για μακρύτερες περιόδους και να ανακαλύψουν τρόπους να αφαιρέσουν τα κύτταρα από το ικρίωμά τους. Ελπίζουν επίσης να κατανοήσουν τον τρόπο που τα κύτταρα επηρεάζονται από το τρισδιάστατο περιβάλλον και το υλικό.

Η μέθοδος της ανάπτυξης βλαστικών κυττάρων χρειάζεται να τελειοποιηθεί και να δοκιμαστεί σε ζώα και κλινικές δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Θα είναι έτοιμη το νωρίτερο σε 15 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Πηγές: Ξένος τύπος.

      www.iatronet.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika