Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικά: Δοκιμάζουν έγχυση φαρμάκων μέσα στον εγκέφαλο

Εγκεφαλικά: Δοκιμάζουν έγχυση φαρμάκων μέσα στον εγκέφαλο
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εγκεφαλικά: Δοκιμάζουν έγχυση φαρμάκων μέσα στον εγκέφαλο

Αμερικανοί επιστήμονες εγχέουν φάρμακα απ’ ευθείας στον εγκέφαλο ασθενών,σε μία προσπάθεια να διαλύσουν το αίμα που συσσωρεύεται έπειτα από ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η τεχνική θα μπορούσε να ωφελήσει χιλιάδες πάσχοντες από αυτού του είδους τα εγκεφαλικά, καθώς οι πρώτες δοκιμές της είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά αποτελούν το περίπου 20% του συνόλου των εγκεφαλικών (τα υπόλοιπα είναι ισχαιμικά) και οφείλονται σε ρήξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.

Η ρήξη έχει ως επακόλουθο να διαρρέει αίμα στους ιστούς του εγκεφάλου, προκαλώντας συχνά μόνιμες βλάβες και αναπηρία.

Η δοκιμή της νέας τεχνικής έδειξε πως με τη βοήθειά της αφαιρέθηκε περισσότερο από το 50% των αιματωμάτων στους ασθενείς που δοκιμάσθηκε, έναντι του 5% των ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν στην συνήθη θεραπεία.

Επιπλέον, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στην απ’ ευθείας έγχυση φαρμάκων στον εγκέφαλο είχαν σημαντικά λιγότερες αναπηρίες έναν χρόνο αργότερα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ASA).

«Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι με την τεχνική αυτή αποκτάμε μία θεραπεία για την τελευταία μορφή εγκεφαλικών για την οποία δεν είχαμε: τα αιμορραγικά εγκεφαλικά», είπε στους συνέδρους ο επικεφαλής ερευνητής δρ Daniel Hanley, καθηγητής Νευρολογίας & Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Η μελέτη του δρος Hanley και των συνεργατών του επικεντρώθηκε σε 25 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν στην ενδοκρανιακή έγχυση των φαρμάκων και σε 31 άλλους, που υποβλήθηκαν στη συνήθη θεραπεία.

Κατά την ενδοκρανιακή έγχυση, οι χειρουργοί διανοίγουν μία οπή στο κρανίο, απ’ όπου ωθούν έως το αιμάτωμα έναν καθετήρα. Μέσω του καθετήρα εγχέουν πάνω στο αιμάτωμα ένα φάρμακο που λέγεται ανασυνδυασμένος ενεργοποιητής του ιστικού πλασμινογόνου (rtPA).

Η έγχυση γίνεται ανά οκτάωρο και επί περίπου τρεις ημέρες. Το rtPA είναι ένα αιμολυτικό και χορηγείται για να επιταχύνει την διάλυση του αιματώματος. Καθώς το αιμάτωμα υγροποιείται, απομακρύνεται από τον εγκέφαλο μέσω του καθετήρα από τον οποίο εγχέεται το rtPA.

Οι ασθενείς στους οποίους δοκιμάσθηκε η νέα τεχνική είχαν αιματώματα όγκου 46 χιλιοστών του λίτρου – αντιστοιχούν περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, κατά τον δρα Hanley.

Κατά μέσον όρο, με την τεχνική αφαιρέθηκε το 57% των αιματωμάτων.

«Οι φυσικές διαδικασίες της ιάσεως μπορεί να επιταχύνονται όταν αφαιρείται το αίμα», εξήγησε ο δρ Hanley. «Πιστεύουμε ότι με την τεχνική αυτή σταματούμε τον τραυματισμό του εγκεφάλου και διατηρούμε εγκεφαλικό ιστό ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα χανόταν».

Οι ασθενείς στους οποίους έγινε η ενδοκρανιακή έγχυση παρουσίασαν λιγότερη αναπηρία, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σχεδόν έξι εβδομάδες νωρίτερα, ενώ είχαν μειωμένες πιθανότητες να χρειασθούν μακροχρόνια νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης, σε σύγκριση με όσους είχαν υποβληθεί στη συνήθη θεραπεία.

Επιπλέον, έναν χρόνο αργότερα είχαν, κατά μέσον όρο, κατά 14% καλύτερη σωματική και νοητική λειτουργία.


Πηγή : Web Only

http://ygeia.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika