Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Γυναίκα ανέπτυξε κατά λάθος καινούργια μύτη στην πλάτη της!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

890

Γυναίκα ανέπτυξε κατά λάθος καινούργια μύτη στην πλάτη της!

Μία νεαρή γυναίκα ανέπτυξε στην πλάτη της ένα μόρφωμα σαν μύτη, οκτώ χρόνια έπειτα από μία αποτυχημένη θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην οποία υποβλήθηκε επειδή είναι παράλυτη.

Η γυναίκα, η οποία είναι αμερικανίδα υπήκοος, είχε υποβληθεί στη θεραπεία στο Νοσοκομείο Egas Moniz της Λισαβώνας, στο πλαίσιο μελέτης με συνολικά 20 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από παράλυση εξαιτίας τραυματισμών στην σπονδυλική στήλη.

Στους ασθενείς είχε γίνει εμφύτευση βλαστοκυττάρων, με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί το νευρολογικό πρόβλημα που προκαλούσε την παράλυση.

Στη συγκεκριμένη γυναίκα, δεν απέδωσε η θεραπεία, που έγινε με βλαστοκύτταρα τα οποία προέρχονταν από ιστό της μύτης της.

Όμως πέρυσι, η 29χρονη σήμερα γυναίκα άρχισε να παραπονιέται για αυξανόμενο πόνο στην περιοχή όπου είχε γίνει η εμφύτευση.

Οι γιατροί που την εξέτασαν ανακάλυψαν με μεγάλη έκπληξη ένα μόρφωμα μήκους 3 εκατοστών, που αποτελείτο από ρινικό ιστό, τμήματα οστών και κλάδους νεύρων που δεν είχαν ενωθεί με την σπονδυλική της στήλη.

Ο δρ Μπράιαν Ντελάουϊ, νευροχειρουργός στα νοσοκομεία Παίδων και Ενηλίκων του Πανεπιστημίου της Άιοβα, που αφαίρεσε το μόρφωμα, δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό «NewScientist» ότι ήταν καλόηθες, αλλά παρήγαγε ένα «πηχτό, σαν βλέννα έκκριμα» το οποίο πιθανώς ήταν αυτό που της προκαλούσε αφόρητο πόνο στην πλάτη.

Τα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής μεθόδου είχαν δημοσιευθεί το 2010. Από τους 20 ασθενείς στους οποίους έγινε έγχυση βλαστοκυττάρων στην σπονδυλική στήλη, οι 11 παρουσίασαν κάποια βελτίωση στην αίσθηση ή στην κινητικότητα, ένας παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής του, ένας εκδήλωσε μηνιγγίτιδα και τέσσερις άλλοι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι υπόλοιποι δεν αντέδρασαν στη θεραπεία.

Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος παρενέργεια σαν κι αυτή που παρουσίασε η 29χρονη Αμερικανίδα, υπολογίζονται ότι είναι λιγότερες από μία στις εκατό.

Τα βλαστοκύτταρα (ή βλαστικά κύτταρα) είναι τα αρχέγονα κύτταρα του σώματος, από τα οποία προέρχονται όλα τα άλλα, γι’ αυτό και δοκιμάζονται για τη θεραπεία δεκάδων ασθενειών.

Πηγή : Web Only

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea