Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε η θεραπεία κατά του HIV;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Βρέθηκε η θεραπεία κατά του HIV;

 

Τρία μωράκια θεραπεύτηκαν από τον HIV, αφού τους χορηγήθηκε ένα νέα επαναστατικό φάρμακο μόλις λίγες ώρες μετά την γέννησή τους. Την ίδια στιγμή, ένα τέταρτο νεογέννητο διαγνώστηκε με “πολύ χαμηλό επίπεδο” του ιού στο σώμα του, μετά την ίδια θεραπεία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών θα ανακοινωθούν στην διάσκεψη του AIDS για το 2014, που θα γίνει στην Μελβούρνη και ξεκινά στις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανακάλυψη για τον αγώνα κατά του AIDS και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να αποτελεί τη θεραπεία, αρκεί αυτή να λαμβάνεται αρκετά νωρίς.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο χρονών είναι τα μωρά σήμερα, αλλά περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν, όταν περίπου 14.000 αντιπρόσωποι από 200 χώρες ταξιδέψουν στην Μελβούρνη, για να μοιραστούν τις έρευνές τους και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.

Ένας από τους προέδρους του συνεδρίου, ο καθηγητής Sharon Lewin, παραδέχθηκε ότι παρόλο που μερικοί αποκαλούν την φαρμακευτική αυτή μέθοδο “θεραπεία”, αυτή δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί έτσι επισήμως.

“Προς το παρόν, οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν τα μωρά πραγματικά θεραπεύτηκαν. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να το μάθουμε, είναι να σταματήσουμε την θεραπεία, για να δούμε αν ο ιός θα εμφανιστεί ξανά”, λέει ο καθηγητής.

Τα νέα ήρθαν μόλις ένα χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο παιδί που θεραπεύτηκε από τον ιό

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό, καθώς και τα τέσσερα νεογέννητα έλαβαν πολύ νωρίς την θεραπεία και όταν οι γιατροί προσπάθησαν να εντοπίσουν τον ιό, δεν βρήκαν τίποτα. Οι περιπτώσεις αυτές των μωρών, και άλλες αντίστοιχες σε ενηλίκους, μας δείχνουν ότι αν δοθεί η θεραπεία πολύ νωρίς σε μερικούς ανθρώπους, τότε υπάρχει περίπτωση να καταπολεμηθεί”.

“Και αυτό σε μερικούς ανθρώπους. Ίσως μόνο στο 10 τοις εκατό που θα αρχίσουν την θεραπεία πολύ νωρίς. Και γι’ αυτούς, όμως, μάλλον θα ήταν πιο ασφαλές να σταματούν τα φάρμακα και ο ιός να μένει υπό έλεγχο. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ερευνητικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί”.

“Θα πρέπει, βέβαια, πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ιός στα μωρά είναι την θεραπεία να λαμβάνει η μητέρα, κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης”.

Αφού τα μωρά κόλλησαν τον ιό από τις μητέρες τους, τους χορηγήθηκαν μεγάλες δόσεις από τρία διαφορετικά αντιρετροϊκά φάρμακα. Η είδηση για τα τέσσερα νεογέννητα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις έναν χρόνο μετά το πρώτο παιδί που επίσημα “θεραπεύτηκε” από τον ιό του HIV.

Το πρώτο εκείνο παιδί γεννήθηκε στο Μισισίπι το 2010 και το 2013 ανακοινώθηκε η θεραπεία του, αφού δεν είχε βρεθεί κάποιο μόριο του ιού στο σώμα του. Η μητέρα του παιδιού κατάλαβε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια του τοκετού και έτσι δεν μπορούσε να έχει πάρει τα προληπτικά μέτρα, ώστε το αγέννητο παιδί να μην προσβληθεί.

Βρέθηκε η θεραπεία κατά του HIV;
Οι γιατροί παρουσιάζονται ενθουσιασμένοι, όμως τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο και τον Dr. Hannah Gay, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και ειδικός στον HIV, χορηγήθηκε στο μωρό μία θεραπευτική αγωγή τριών αντιρετροϊκών φαρμάκων, η οποία ξεκίνησε μόλις 30 ώρες μετά τον τοκετό, παρόλο που κανείς δεν ήταν σίγουρος πως το παιδί είχε μολυνθεί.

Μετά από 29 ημέρες, οι γιατροί δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον ιό στο σώμα του βρέφους, ούτε εμφανίστηκε όταν αποφάσισαν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Στην πρόσφατη περίπτωση των τεσσάρων νεογέννητων, η θεραπεία πρόκειται σύντομα να σταματήσει, όμως οι γιατροί δεν είναι σίγουροι αν ο ιός θα εμφανιστεί, όταν αυτή τελικά διακοπεί.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι οι γιατροί να τα έχουν καταφέρει και να έχει βρεθεί η θεραπεία για τον HIV. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε μετά τη διάσκεψη του AIDS, στο τέλος αυτού του μήνα.

 

 

Πηγή: pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika