Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

World_Health_Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Οσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Δωρεάν τεστ για έλεγχο άγχους και εκτίμηση της κατάθλιψης θα διενεργήσουν- μεταξύ άλλων- τα μέλη της “Δράσης για την Ψυχική Υγεία”, από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).
Όπως παρατηρεί η “Δράση για την Ψυχική Υγεία”, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ψυχικά ασθενείς, αλλά και στο γενικότερο πληθυσμό είναι μεγάλες. “…Kυρίως, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω oικονομικής κρίσης και σχετίζονται άμεσα με το χαμηλό εισόδημα, την ανεργία και την απειλή ανεργίας (πηγή ΕΠΙΨΥ). Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές σχέσεις, γεγονός που οδηγεί σε ψυχολογική και κοινωνική συρρίκνωση. ‘Αλλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι στην παροχή περίθαλψης στους ψυχικά ασθενείς. Οι ασθενείς επιβαρύνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με δυσβάσταχτες συμμετοχές στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής”.

Η πρόεδρος της Δράσης, Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. ‘Ιλια Θεοτοκά επισημαίνει ότι “Oι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν το 12% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή 450 εκατομμύρια νοσούν από ψυχικές διαταραχές. Κάποιες από αυτές αν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του, στο να είναι το άτομο ικανοποιημένο στη ζωή του, να μπορεί να αντιμετωπίζει την πίεση της καθημερινότητας, να εργάζεται και να συνεισφέρει στην κοινωνία”.

Για τους παραπάνω λόγους, η “Δράση για την Ψυχική Υγεία” έχει προγραμματίσει για το τριήμερο 11 έως 13 Οκτωβρίου (5μμ-8μμ):

  • Εργαστήρι Ψυχολογικής Έκφρασης και Δημιουργίας, Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι.
  • ΔΩΡΕΑΝ σύντομο τεστ για το άγχος και την κατάθλιψη από εκπαιδευμένους ψυχολόγους και σύντομες οδηγίες για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στόχοι της Δράσης είναι:

  • η αφύπνιση για την πρώιμη αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων
  • η προτεραιότητα στα δικαιώματα και στην αυτονομία των ασθενών
  • η αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποίησης

με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αυτοεκτίμησης ασθενών και οικογένειας και την προώθηση της θεραπευτικής συμμαχίας ειδικών της ψυχικής υγείας- ασθενών- οικογενειών

sansimera.gr  imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika