Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Κ.Ε.Φ.Ι. Ενημέρωση γύρω από τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.Δρόμος θεραπείας, δρόμος ελευθερίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κ.Ε.Φ.Ι. Ενημέρωση γύρω από τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.Δρόμος θεραπείας, δρόμος ελευθερίας

Πάρε και εσύ μέρος στον περίπατο που θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στήριξε το έργο του Κ.Ε.Φ.Ι. για την ενημέρωση γύρω από τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.Σημείο συνάντησης και εκκίνησης Λ. Αμαλίας συνεχίζουμε στη Δ. Αρεοπαγίτου και θα καταλήξουμε στην πλατεία Ασωμάτων στάση ΜΕΤΡΟ Θησείο.

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι ένα νεοπλασματικό νόσημα του αίματος, που παλαιότερα ήταν πρακτικά ανίατο και θανατηφόρο για την πλειοψηφία των ασθενών. Από το 2001 η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα τυροσινικής κινάσης imatinb, εξασφάλισε καλή ποιότητα ζωής και επιβίωση για το 90% των ασθενών με ΧΜΛ. Σήμερα υπάρχουν νεώτεροι αναστολείς για την θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα στη νόσο αυτή, είναι να μπορέσουν οι ασθενείς με ΧΜΛ, μετά από κάποια χρόνια καθημερινής αγωγής με τα ειδικά αυτά φάρμακα, να διακόψουν τη θεραπεία τους, χωρίς να επανεμφανισθεί η νόσος…

Η 22 Σεπτεμβρίου (22/9) έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη ΧΜΛ. Την ημέρα αυτή, ομάδες ασθενών συσπειρώνονται μαζί για να γιορτάσουν τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Ασθενείς, φροντιστές, επαγγελματίες υγείας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ενθαρρύνονται να συνεργαστούν για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ΧΜΛ, να αναγνωρίσουν τις εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας της και να τονίσουν την ανάγκη για έγκαιρη πρόσβαση στη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα.

Η ημερομηνία, 22/9, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό μια και αντιπροσωπεύει την ανταλλαγή γενετικού υλικού που σχετίζεται με τη ΧΜΛ – ένα αποσπασμένο μέρος του χρωμοσώματος 22 μετατίθεται στο χρωμόσωμα 9 και αντιστρόφως, σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται “αντιμετάθεση”. Το βραχύ χρωμόσωμα 22 που προκύπτει ως αποτέλεσμα, γνωστό ως το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, είναι παρόν σε πάνω από το 95% των ασθενών με ΧΜΛ.

Μόλις πριν από 13 χρόνια, οι ασθενείς με ΧΜΛ είχαν μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια, αλλά σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΜΛ ζουν τη ζωή τους κανονικά χάρις στις σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας.

Για τους περισσότερους ασθενείς, η ΧΜΛ είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να ελέγχεται και να διαχειρίζεται για πολλά χρόνια σε στενή συνεργασία με ένα γιατρό, ο οποίος θα αναπτύξει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση

[youtube id=”w5Qt9vSHsbI” width=”620″ height=”360″]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika