Newsitamea.gr
AMEA news

ΑΜΕΑ άνω του 67%:Τελευταίες αλλαγές στα αυθαίρετα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

images (6)

Τελευταίες ρυθμίσεις για αυθαίρετα

Εκπτωση 70% στο πρόστιμο για μονογονεϊκές οικογένειες, 80% για όλους τους κατοίκους Θράκης

Ο τέταρτος νόμος για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης σε διάστημα μόλις πέντε ετών είναι πλέον γεγονός και απομένει η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο η υποβολή δηλώσεων με το νέο πλαίσιο δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στις «αλλαγές της τελευταίας στιγμής» περιλαμβάνεται η πρόβλεψη έκπτωσης 70% και στο πρόστιμο για τις μονογονεϊκές οικογένειες και 80% για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης, αντί αποκλειστικά των μουσουλμάνων. Επίσης τροποποιήθηκε η διάταξη με την οποία επανασυστήνεται η ναοδομία, η οποία δεν θα εκδίδει μεν οικοδομικές άδειες, αλλά θα έχει τον έλεγχο της τήρησής τους.

Οι κυριότερες αλλαγές έχουν ως εξής:

– Διευρύνονται οι περιπτώσεις εκπτώσεων στο πρόστιμο «νομιμοποίησης». Πιο συγκεκριμένα, για τα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%) και όσους επιβαρύνονται φορολογικά από αυτούς, το εισοδηματικό όριο (μέχρι το οποίο δικαιούνται έκπτωση 80% στο πρόστιμο) αυξάνεται από τις 12.000 ευρώ στις 18.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και από τις 18.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ για το οικογενειακό. Επίσης, εκτός από τους τρίτεκνους, έκπτωση 70% δικαιούνται και οι μονογονεϊκές οικογένειες που επιθυμούν να «νομιμοποιήσουν» κύρια κατοικία, εφόσον έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η έκπτωση 80% που αφορούσε μόνο τους μουσουλμάνους τη Θράκης, επεκτείνεται σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης, που έχουν αυθαίρετο ακίνητο στη Θράκη.

– Διευκρινίζεται ότι τα «ιερά» αυθαίρετα που νομιμοποιούνται χωρίς χωροταξικούς περιορισμούς (δασικής έκτασης, αιγιαλού, ρέματος, κοινόχρηστου χώρου κ.λπ.) πρέπει να είναι λατρευτικοί χώροι (και όχι γενικά κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος) και να ανήκουν σε θρησκείες ή δόγματα που έχουν τη νομική μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

– Οσον αφορά τον υπολογισμό της τιμής του προστίμου, στις περιπτώσεις που η μέγιστη τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική ενότητα που εντάσσεται χωρικά το ακίνητο.

– Τίθεται υποχρέωση ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρόκειται μια ευχολογικού τύπου διάταξη, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την υλοποίησή του, ούτε κυρώσεις για όποιον δήμο δεν υπακούσει.

– Βελτιώνεται η διάταξη με την οποία επανιδρύεται η ναοδομία. Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι και η έγκριση και η άδεια δόμησης θα εκδίδονται από την πολεοδομία. Επίσης, ότι η ανάμειξη της εκκλησίας αφορά μόνο ναούς ιδιοκτησίας της εκκλησίας και όχι συνοδά κτίρια ή παρεκκλήσια ιδιωτών. Ωστόσο, η ναοδομία θα ασκεί τις υπόλοιπες αρμοδιότητες μιας πολεοδομίας, λ.χ. τον έλεγχο πολεοδομικών αυθαιρεσιών, ζήτημα το οποίο είχε οδηγήσει τελικά στην κατάργηση της ναοδομίας.

Του Γιωργου Λιαλιου

news.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea