Newsitamea.gr
AMEA news ΥΓΕΙΑ

Η οδοντιατρική αντιμετώπιση στα άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Pictures3

Του Νικόλαου Κουβελά, επ. καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τ. πρόεδρου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ (Ιnternational Association for Disability and Oral health) και επιστημονικού Υπεύθυνου της EURODENTICA Eξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα

Εκτιμάται ότι περίπου 8 % του πληθυσμού της Ελλάδας, κατατάσσονται στα άτομα με αναπηρία, υπό την ευρεία έννοια. Επίσημη καταγραφή τους δυστυχώς δεν υπάρχει, αν και έγινε μία προσπάθεια στη δεκαετία του ’90.

Αναπηρίες διαφόρων τύπων, σωματικές, νοητικές, νευροκινητικές, καθώς και μεταβολικές νόσοι, στερούν από τους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, να δημιουργήσουν οικογένεια.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση από την κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία ,παρόλες τις προσπάθειες της πολιτείας τα τελευταία 20 χρόνια. Π.χ. στο σχολείο δείχνουν με το δάκτυλο αυτά τα παιδιά και γενικότερα δεν είναι ενταγμένα στην κοινωνία όπως σε άλλες χώρες, όπου η καθημερινότητά τους δεν διαφέρει τόσο πολύ από εκείνη των υπολοίπων.

Λίγες χώρες, όπως οι Σκανδιναυικές χώρες, ο Καναδάς, η Αμερική και η Αυστραλία έχουν αναπτύξει τα σωστά αντανακλαστικά ως κοινωνία, απέναντι στα ΑΜΕΑ.

Επίσης οι οδοντίατροι δεν είναι ενθερμοι στον να ειδικευθούν στην αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστοι ειδικευμένοι οδοντίατροι στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι αυτό, όπως ότι η επικοινωνία με τα ΑΜΕΑ είναι πιο δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, δεδομένου ότι χρειάζεται και ειδική υποδομή στο ιατρείο, καθώς και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.

Επίσης τα ΑΜΕΑ έχουν γενικότερα πιο περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, πέραν των οδοντιατρικών, που περιπλέκουν την κατάσταση και καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη. Συνήθως έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή και συνήθως έρχονται στο ιατρείο σε μεγάλη ηλικία και δεν έχουν συνηθίσει από μικρά παιδιά να συνεργάζονται με τον οδοντίατρο.

Ένα δυσεπίλυτο θέμα στην Ελλάδα είναι η οδοντιατρική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία(Α.Μ.Ε.Α.).

Μπορούμε με μία γενική ματιά να κατατάξουμε τα Α.Μ.Ε.Α. σε τρεις κατηγορίες:

  • – Τα μη αυτοεξυπηρετούμενα
  • – Τα μερικά αυτοεξυπηρετούμενα και
  • – Τα αυτοεξυπηρετούμενα.

Μία άλλη κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

  • Oσοι έχουν νοητική υστέρηση
  • Οσοι έχουν κινητική δυσκολία
  • Οσοι έχουν ιατρικό πρόβλημα

Όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα. Και οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η οδοντιατρική θεραπεία τέτοιων περιστατικών, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι στην περίπτωση των ατόμων αυτών η πρόληψη έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Όταν μιλάμε για οδοντιατρική πρόληψη, εννοούμε όλες τις διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο οδοντιατρείο, με μοναδικό στόχο να διατηρήσουν στα Α.Μ.Ε.Α. μια καλή οδοντοστοματολογική κατάσταση. Γι΄αυτό λοιπόν θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με ποιούς τρόπους μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να φροντίζει για την καλή στοματική του υγεία, εφόσον έχει λειτουργικά τη δυνατότητα, ή πως μπορούν οι οικείοι του, εφόσον το ίδιο δεν μπορεί, να προστατέψουν την στοματική υγεία του δικού τους ανθρώπου.

Αγωγή στο σπίτι

Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικά αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι οικείοι τους είναι πιθανό να μην μπορούν εφ΄όρου ζωής να φροντίζουν για την στοματική τους υγιεινή.

Αφού ο εξειδευμένος οδοντίατρος μας μάθει τον τρόπο, εξηγούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό τον ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες μέρες θα έχει συνηθίσει. Προτιμούμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας διότι δεν ωφελεί.

Πολύ θετικό είναι επίσης, το βράδυ καθώς ο άνθρωπός μας κοιμάται, να στάζουμε μία σταγόνα στο στόμα του από gel φθοριούχου κασσιτέρου. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans, που είναι κατ’’εξοχήν υπεύθυνος για την πρόκληση τερηδόνας.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι να ελέγχετε εσείς την λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης – γλυκών. Μην έχετε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση. Μην χρησιμοποιείτε επίσης τα γλυκά για να επιβραβεύετε τον άνθρωπο μας για ό,τι κάνει καλά, διότι ειδικά στην περίπτωση των παιδιών ΑΜΕΑ είθισται οι γονείς να τους δίνουν περισσότερα γλυκά.

Αγωγή στο ιατρείο

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε κάθε έξη μήνες να επισκέπτεται ο άνθρωπό μας τον εξειδικευμένο οδοντίατρο. Πέρα από την παρακολούθηση που επιτρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση του στόματος, γίνεται καθαρισμός, αφαιρείται η πέτρα και γίνεται φθορίωση με πολύ ισχυρό διάλυμα φθορίου που δημιουργεί έντονη ενίσχυση των επιφανειών των δοντιών. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα πίσω δόντια που θα προστατέψουν από την τερηδόνα τις ευαίσθητες επιφάνειές τους (τις βαθιές αύλακες και σχισμές στην επιφάνεια που το δόντι μασά).

Συνεργαστείτε με τον οδοντίατρό σας. Εκείνος θα κρίνει κάθε πόσο χρονικό διάστημα θα κάνει καθαρισμό και φθορίωση στον άνθρωπό σας. Είναι προτιμότερες –αν εκείνος κρίνει κάτι τέτοιο- πιο συχνές επισκέψεις, παρά προβλήματα με την υγεία των δοντιών και των ούλων, που η αντιμετώπισή τους είναι πολύ δύσκολη, χρειάζεται τακτικές επισκέψεις και συχνή μετακίνηση στο ιατρείο, είναι μία πρόσθετη ταλαιπωρία για τον ασθενή και, οπωσδήποτε, είναι περισσότερο δαπανηρή.

Ας δώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους μας με αναπηρία τη δυνατότητα να έχουν ένα υγιές στόμα, ώστε να μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, χωρίς προβλήματα.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ EURODENTICA :20% έκπτωση στις υπηρεσίες μας για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο .

Επικοινωνήστε η Κλείστε ένα ραντεβού στο   www.eurodentica.gr

 

   Facebook  Eurodentica Specialized Dental Care

Η EURODENTICA Specialized Dental Care θα είναι κανονικά ανοικτή και όλο τον Αύγουστο,
Tηλ. 210 82 57 050 (Πατησίων 150 & Αγίου Μελετίου), 210 6195760-1 (Αλαμάνας 3 & Δελφών, 3ος όροφος, παραπλεύρως Ιατρικού Κέντρου, Μαρούσι)

 

   ΔΕΙΤΕ :   Βλαβερές παγίδες για τα παιδιά η καλοκαιρινές απολαύσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika