Υψηλά τριγλυκερίδια: 14 tips για να τα ρίξετε!!!-ΦΩΤΟ

Υψηλά τριγλυκερίδια: 14 tips για να τα ρίξετε.

Αν έχετε πάρει κάποια κιλά, είναι πιθανό να έχουν ανεβεί και οι τιμές των τριγλυκεριδίων.

Αυτά τα λιπαρά στο αίμα αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας, όταν όμως ανεβαίνουν πολύ, μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας.

Όπως συμβαίνει με τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν μία από τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου. Οι άλλες είναι η χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερόλη, η υπέρταση, το λίπος στην κοιλιά, και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τι πρέπει να κάνετε για να ρίξετε τα τριγλυκερίδια.

Προσοχή στο τι τρώτε: Συνήθειες όπως οι κρέμες γάλακτος, τα λιπαρά τυριά ή τα παγωτά πριν τον ύπνο, συμβάλλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων. Όταν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, τα τριγλυκερίδια θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβαίνουν. Οι πιο επικίνδυνες τροφές, είναι όσες περιέχουν ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τυριά και το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του.

Όχι στη ζάχαρη: Οι απλοί υδατάνθρακες και ειδικά η φρουκτόζη αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Αποφεύγετε τρόφιμα με προστιθέμενη ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα ψημένα προϊόντα ζύμης, οι καραμέλες, τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, τα γιαούρτια με γεύσεις και τα παγωτά.

Προσοχή στην «κρυμμένη» ζάχαρη: Μάθετε να εντοπίζετε τα πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων. Τα συστατικά που πρέπει να αναζητάτε είναι η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και λέξεις που έχουν την κατάληξη –όζη (δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη), το σιρόπι ζαχαροκάλαμου, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, το μέλι, η ζάχαρη βύνης, η μελάσα.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες: Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που φτιάχνονται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι από προϊόντα ολικής αλέσεως, προκειμένου να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και να μειώσετε τα τριγλυκερίδια. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τη βρόμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Φάτε σωστά λιπαρά: Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και ελαιόλαδο. Αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις τηγανητές πατάτες, τα κέικ, τα πατατάκια, τη μαργαρίνη, καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, τα παγωτά, τα τυριά κ.α.

Ψάρι αντί για κρέας: Τα ωμέγα-3 λιπαρά που ωφελούν την καρδιά, συμβάλλουν και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Αντικαταστήστε το κρέας με λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Ξηροί καρποί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, το σπανάκι, το κέιλ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια.

Συμπληρώματα ωμέγα-3: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3.

Μην παίρνετε τα συμπληρώματα χωρίς τη συμβουλή γιατρού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Αποφεύγετε το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Αυτό σημαίνει πάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και πάνω από δύο για τους άνδρες. Σε κάποιους ανθρώπους, ακόμη και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Κόψτε τα αναψυκτικά: Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια, είναι να κόψετε τα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν φρουκτόζη.

Χάστε βάρος: Τα παραπανίσια κιλά και ειδικά η αύξηση της περιμέτρου της μέσης, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα: Εάν έχετε περιττά κιλά, η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε και συγχρόνως να μειώσετε τα τριγλυκερίδια. Στόχος πρέπει να είναι τα 30 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια κατά 20% έως 30%.

Τσεκάπ: Μια απλή εξέταση αίματος εντοπίζει τα υψηλά τριγλυκερίδια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αναζητήσει σχετικά προβλήματα υγείας, όπως νεφρική νόσος, υποθυρεοειδισμός, διαβήτης και παχυσαρκία. – Φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα που είναι κάτω από 150 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl). – Οριακά υψηλά είναι τα επίπεδα από 150 έως 199 mg/dl. – Υψηλά τα επίπεδα από 200 έως 499 mg/dl. Και πάρα πολύ υψηλά τα επίπεδα που υπερβαίνουν τα 500 mg/dl.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν σας βοηθήσουν, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Οι φιμπράτες, οι στατίνες, η νιασίνη, καθώς και οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίων, είναι μερικά από τα κοινώς συνταγογραφούμενα σχήματα για την αντιμετώπιση των υψηλών τριγλυκεριδίων.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  WebMD

Related posts

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Ποια επικίνδυνη νόσος απειλεί 9 στους 10 ενήλικες

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους