Βάνα Παπαευαγγέλου για εμβόλιο: Τι θα ισχύσει με την υποχρεωτικότητα και το πιστοποιητικό

Κορονοϊός: Πιστοποιητικό για όσους εμβολιαστούν – Τι θα ισχύσει για την υποχρεωτικότητα

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το εμβόλιο.

Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν οι επιστήμονες, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου “μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει”, όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Για την ασφάλεια των εμβολίων

Αναφορικά με τα αποτελέσματα μελετών σχετικά
με την ασφάλεια των εμβολίων η κα Παπαευαγγέλου είπε πως έχουν δημοσιευτεί δεδομένα από κλινικές μελέτες φάσης 1 και 2. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της φάσης 3.
Και αναφορικά με τους ασθενείς που έχουν περάσει ήδη κορονοϊό, στις περισσότερες κλινικές μελέτες αυτοί δεν εμβολιάζονται. Θεωρείται, δηλαδή, ένα κριτήριο αποκλεισμού, όπως λέμε, και συνεπώς αν κάποιος έχει περάσει κορονοϊό δεν θα εμβολιαστεί στη φάση της κλινικής μελέτης.

Τι είναι η κίτρινα κάρτα

Ως προς την παρακολούθηση των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού, η επιδημιολόγος ανέφερε πως “ήδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είμαστε σε συνεννόηση και συνεχείς συζητήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, πώς θα χρησιμοποιήσουμε την γνωστή “κίτρινη κάρτα”, όπου αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες και είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους ώστε να γίνει κάποια αναβάθμιση αυτής της “κίτρινης κάρτας” και να βοηθήσει καλύτερα στην καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών”.

Επίσης η κα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά αυτοί που θα το κάνουν θα εκδίδουν πιστοποιητικό

Οπως είπε “ως προς την υποχρεωτικότητα είμαστε κάθετοι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας, να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί”, διαβεβαίωσε.

Το πιστοποιητικό

Ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι “ήδη
σήμερα στην πρωινή μας συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συζητήθηκε πώς ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό χώρο, μου διαφεύγει τώρα ακριβώς ποια είναι αυτή η ιστοσελίδα, και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Και για το αν αυτό θα αποτελεί ένα “διαβατήριο” για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη, πάλι αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει αν θα εμβολιαστεί ή όχι -συμπλήρωσε η επιδημιολόγος- προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει καμία
τέτοια συζήτηση στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών”.

Παράλληλα, η κα Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση για υπομονή και για τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος σε κλειστό χώρο αρκεί για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Βρετανία

Να σημειωθεί πως πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προμηθεύονται, από αύριο, όσοι πολίτες της Βρετανίας κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, στο πλαίσιο της επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας που ενεργοποίησε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η “κορονοταυτότητα” θα έχει το σχήμα και το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας ενώ σε αυτήν θα αναγράφονται τα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, ο σειριακός αριθμός του εμβολίου που έκανε και η ημερομηνία χορήγησής του.

Παρόμοια κουτάκια προς συμπλήρωση υπάρχουν και στο κάτω μέρος της κάρτας, τα οποία θα συμπληρωθούν μόλις ο εμβολιαζόμενος πάρει τη δεύτερη δόση.

 

.

Related posts

Ξεσπά η μάνα του μικρού Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του: «Δε θέλω τα λεφτά τους, το παιδί μου θέλω πίσω» – ΒΙΝΤΕΟ

Ετοιμοθάνατη 36χρονη βρήκε δότη ήπατος τον σύντροφό της αλλά οι γιατροί της είπαν όχι – Το μοιραίο λάθος που έκανε – ΦΩΤΟ

Δεν το ήξερε κανείς: Αυτή η Ελληνική φυλή είναι η κορυφαία στον κόσμο