Τζόγκινγκ: Ξεχάστε όσα (καλά) ξέρατε!!!

Τζόγκινγκ: Ξεχάστε όσα (καλά) ξέρατε!!!

 

Να τρέχει κανείς ή να μην τρέχει; Ιδού το ερώτημα. Πιο δυνατή καρδιά, αυξημένη αντοχή, καλύτερο σώμα, είναι μερικά από τα οφέλη που ευελπιστεί κανείς να αποκομίσει όταν κάνει τζόγκινγκ. Κάποιες έρευνες όμως φαίνεται ότι ανατρέπουν όσα ξέραμε και βάζουν το τζόγκινγκ στο στόχαστρο.

Δεν κάνει και τέλειο κορμί

Τουλάχιστον όχι όσο το ποδόσφαιρο. Επιστήμονες από τη Δανία υποστηρίζουν ότι όσοι παίζουν ποδόσφαιρο αποκτούν φυσική κατάσταση και εμφάνιση καλύτερη από αυτήν που αποκτούν εκείνοι που κάνουν τζόγκινγκ. Οι ειδικοί παρακολούθησαν εθελοντές από 20 έως 40 ετών, οι οποίοι ήταν αγύμναστοι και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Τα άτομα της πρώτης άρχισαν να παίζουν συστηματικά ποδόσφαιρο, ενώ αυτοί της δεύτερης έκαναν τζόγκινγκ. Έπειτα από 3 μήνες, εκείνοι που έπαιζαν ποδόσφαιρο είχαν χάσει περισσότερα κιλά, πιο πολύ λίπος, είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη βελτίωση σε διάφορους δείκτες της υγείας σε σχέση με εκείνους που έκαναν τζόγκινγκ.

«Ρυπαίνει» την καρδιά

Αν μένετε σε πόλη με αυξημένη ρύπανση με έντονη κίνηση στους δρόμους το τζόγκινγκ μάλλον θα σας βλάψει παρά θα σας κάνει καλό, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι ειδικοί στο πλαίσιο σχετικής έρευνας μελέτησαν άνδρες με στεφανιαία νόσο των οποίων η κατάσταση ήταν σταθερή και διαπίστωσαν ότι έστω και η περιορισμένη έκθεση στους ρύπους των αυτοκινήτων, μείωνε τη ροή αίματος στην καρδιά τους αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως και εμφράγματος.  Οι ειδικοί που έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε το τζόγκινγκ, αν μένετε σε πόλη, αλλά να αποφεύγετε να κάνετε τζόγκινγκ κοντά σε μεγάλους δρόμους με αυξημένη κίνηση. Ακόμη προτιμήστε τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων και η κίνηση είναι χαμηλότερα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας».

Καταστρέφει τα δόντια

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες αθλητές η εντατική προπόνηση μπορεί να συμβάλει με απρόσμενους τρόπους στα οδοντιατρικά προβλήματα. Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, επιχείρησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο οι αθλητές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων.
Η ανάλυση των στοιχείων και του σάλιου των εθελοντών έδειξε ότι η οδοντική υγεία και τα δείγματα σιέλου παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους εθελοντές. Σε σχέση με τους μη αθλητές εθελοντές, οι τριαθλητές που έκαναν 35 λεπτά τζόγκιγκ με ολοένα μεγαλύτερη ένταση,  αντιμετώπιζαν σημαντικά πιο έντονη διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών (είναι το σκληρό εξωτερικό περίβλημά τους). Είχαν επίσης πιο προχωρημένη τερηδόνα, ανάλογα με τη διάρκεια της ημερήσιας προπόνησής τους. Επειδή το σάλιο ασκεί πολύ ισχυρή προστατευτική δράση στα δόντια, η μείωση της παραγωγής του και η αλλαγή στη χημική σύστασή του κατά την άσκηση είναι πιθανό να ευθύνονται για τα προβλήματα αυτά. Η έρευνα δημοσιεύεται στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα» (SJMSS),

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή θέλει και αυτό το μέτρο του…

Δεν συμβάλλει στη μακροζωία

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης από τη Δανία οι ερευνητές μελέτησαν 1000 άτομα που έκαναν τζόγκινγκ για 12 χρόνια και παρατήρησαν ότι η ομάδα που έκανε τζόγκινγκ για δυόμισι ώρες την εβδομάδα με ταχύτητα 8 χιλιόμετρα την ώρα είχε λιγότερους θανάτους σε σχέση με όσους έκαναν πιο πολύ τζόγκινγκ ή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μάλιστα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η θνητότητα των ατόμων της τελευταίας ομάδας ήταν ανάλογη με εκείνων που δεν έκαναν άσκηση. Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η έντονη άσκηση σε μακροχρόνια βάση μπορεί να κουράσει την καρδιά. Επομένως όσοι ασκούνται πολύ έντονα δεν προστατεύονται το ίδιο με εκείνους που ασκούνται με μέτρο, αλλά πιθανότατα βρίσκονται σε χειρότερη θέση όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έντυπο  «JACC» του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας εμφάνιση

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες το τζόκινγκ μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην εμφάνιση αφού θεωρείται ότι γερνάει πρόωρα το δέρμα και συμβάλλει στην χαλάρωση των μαστών στις γυναίκες.

Συμπέρασμα: Το μέτρο είναι και σε αυτήν την περίπτωση του τζόγκινγκ ο καλύτερος σύμμαχος για να αποκομίσετε τα οφέλη του και να αποφύγετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή την εμφάνιση σας.
 

pathfinder.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια