Travel Bloat: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Σίγουρα σου έχει συμβεί έστω και μία φορά

Προφανώς δεν χρειάζεται να σου μεταφράσουμε επακριβώς τι είναι το travel bloat, αλλά όπως καταλαβαίνεις και από τα συμφραζόμενα είναι αυτό το πρήξιμο και φούσκωμα που σου συμβαίνει κάθε φορά που τυχαίνει να ταξιδεύεις (με αεροπλάνο κατά κύριο λόγο). Κάθε φορά που κάνεις ένα ταξίδι, το οποίο διαρκεί πάνω από δύο ώρες, καταλήγεις να φτάνεις στον προορισμό σου πρησμένη.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

-Η πίεση της καμπίνας
Θα σε γυρίσουμε πίσω λίγο στο σχολείο και θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα φυσικής. Σκέψου ένα μπαλόνι γεμάτο με αέρα. Όταν η πίεση γύρω του αυξάνεται, το μπαλόνι συρρικνώνεται, αν η πίεση γύρω του μειωθεί, το μπαλόνι μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το στομάχι σας ενώ βρίσκεσαι σε πτήση. Η πίεση στην καμπίνα μειώνεται καθώς ανεβαίνετε και το αέριο στο στομάχι σου επεκτείνεται.

-Το φαγητό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο
Όταν ταξιδεύεις συνηθίζεις να τρως πολλά και αδιάφορα γεύματα, τα οποία δεν κάνουν καλό στο στομάχι σου. Οι ανθυγιεινές επιλογές (σκέψου σούπερ αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα) που τρως μέσα στο αεροπλάνο δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το στομάχι σου. Προτίμησε να πάρεις μαζί σου ένα γεύμα ή σνακ που θα έχεις ετοιμάσει από το σπίτι σου.

-Κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα
Έχει τύχει ποτέ να φοράς ψηλόμεσο παντελόνι και να νιώθεις πρησμένη γιατί σε πιεζει; Το να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Και θα το έχεις παρατηρήσει ξανά αν ταξιδεύεις πολλές ώρες με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τραίνο.

Τι μπορείς να κάνεις όμως γι’ αυτό; Υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν.

Ενυδατώσου: Πιες πολύ νερό. Όταν ταξιδεύεις καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου αρκετό νερό. Εάν το ξεχάσεις μπορείς είτε να πιείς αρκετό σε κάποια στάση για μετεπιβίβαση που θα κάνεις ή ακόμη και να ζητήσεις στην αεροσυνοδό να σου δώσει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εάν ενυδατώνεσαι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αυτό σημαίνει πως θα πας και τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά, κάτι που σου επιτρέπει να κινείσαι κιόλας.

Κινήσου: Όταν κατά τη διάρκεια της πτήσης το λαμπάκι της ζώνης ασφαλείας σβήσει σήκω και κάνε μία δύο βόλτες στο διάδρομο. Σίγουρα θα φανεί περίεργο στους άλλους, αλλά είναι καλό για σένα και το στομάχι σου.

Αν νιώθεις κι εσύ άβολα μπορείς να προσποιηθείς πως πηγαίνεις στο μπάνιο. Μόλις προσγειωθείς καλό θα ήταν να περπατήσεις για λίγο και να μην ξαπλώσεις αμέσως στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Κοιμήσου: Ξέρουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο όταν ταξιδεύεις, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι αφήνοντας το σώμα σου και το πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί ενώ κοιμάσαι είναι το κλειδί για να ξεπρηστείς.

Μην τρως τσίχλα: Πολλοί άνθρωποι τρώνε τσίχλα κατά τη διάρκεια της πτήσης για να βοηθηθούν στην αλλαγή της πίεσης. Αυτό όμως δεν συνιστάται επειδή οι περισσότερες τσίχλες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά που προκαλούν πεπτικά προβλήματα (όπως το φούσκωμα) και επιπλέον είναι πιθανό να καταπιείς αέρα, που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και φούσκωμα επίσης.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.queen.gr

Related posts

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει