«Τοξικά χημικά απειλούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών»

Πολλά χημικά που υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, προειδοποιούν δεκάδες αμερικανοί επιστήμονες.

Σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», γράφουν ότι τα παιδιά διατρέχουν «απαράδεκτο υψηλό» κίνδυνο να εκδηλώσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, τα νοητικά ελλείμματα και οι μαθησιακέςκαι συμπεριφορικές διαταραχές.

«Οι διαταραχές αυτές είναι πολύπλοκες και έχουν πολλαπλά αίτια – γενετικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά», σημειώνουν. «Η συμβουλή των τοξικών χημικών σε αυτές τις διαταραχές, μπορεί να αποτραπεί».

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεταξύ άλλων την ανησυχία τους για τις οργανοφωσφορικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα, τα επιβραδυντικά φλόγας γνωστά ως PBDEs που ανευρίσκονται σε υφάσματα επιπλώσεων και ηλεκτρονικά είδη, τα κάθε είδους χημικά που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και για τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά αντικείμενα, από τις κουρτίνες του μπάνιου και τα δοχεία των τροφίμων έως το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Στις ΗΠΑ οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα κατά την παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους από τα PCBs που είναι βιομηχανικά χημικά τα οποία σχετίζονται με τον ηπατικό καρκίνο και την ανδρική υπογονιμότητα. Αν και η χρήση τους έχει απαγορευθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και χρειάζονται τόσο πολλά χρόνια για να διασπαστούν, ώστε υπολογίζεται ότι το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκτεθεί σε αυτά είτε μέσω μολυσμένων τροφίμων είτε μέσω άλλων οδών.

«Τα χημικά για τα οποία μιλάμε στην έκθεσή μας είναι διάχυτα στον αέρα και στο νερό, ενώ πολλά υπάρχουν και σε καθημερινά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στο σπίτι και στο σώμα μας», δήλωσε η δρ Σούζαν Σαντζ, καθηγήτρια Συγκριτικών Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και μία εκ των επιστημόνων που υπογράφει την έκθεση.

«Η μείωση της έκθεσης σε αυτά τα τοξικά χημικά είναι εφικτή και απολύτως απαραίτητη για να προστατευθούν τα παιδιά του σήμερα και του αύριο».

Και πρόσθεσε: «Για τα περισσότερα χημικά, δεν έχουμε ιδέα πως επηρεάζουν τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών και είναι απαραίτητο μόλις υπάρξει η παραμικρή ένδειξη κινδύνου, οι κυβερνήσεις να απαγορεύουν αμέσως τη χρήση τους αντί να περιμένουν να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για την επικινδυνότητά του».

Αν και η έκθεση έχει επικεντρωθεί στα χημικά που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, πολλά από αυτά υπάρχουν και στην Ευρώπη.

Πηγή :  tanea.gr

Related posts

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο