Το ακατέργαστο κακάο προστατεύει από το Αλτσχάιμερ!!!

Το ακατέργαστο κακάο προστατεύει από το Αλτσχάιμερ.

 

Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο κακάο το βράδυ μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται κανείς για να προστατεύσει το μυαλό του έως τα βαθιά του γηρατειά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το κακάο lavado (στα ισπανικά σημαίνει «πλυμένο» και είναι ο καρπός του κακαόδεντρου που δεν έχει υποστεί επεξεργασία) εμποδίζει την συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρά του και έτσι ανοίγουν το δρόμο στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, πιστεύουν πως η δράση του κακάο lavado οφείλεται στις άφθονες πολυφαινόλες που περιέχει.

Οι πολυφαινόλες είναι θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υπάρχουν σε πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αλλά το κακάο lavado είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε αυτές – περιέχει περισσότερες απ’ ό,τι τα άλλα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Mount Sinai στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer’s Disease», τα ποντίκια που μελέτησαν ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης (είναι η πρωτεΐνη που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ) στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές τους χορήγησαν τρία είδη κακάο (το lavado, το dutched και το natural) για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον αναχαίτιζαν την συσσώρευση αυτή. Έτσι διαπίστωσαν πως το lavado ήταν το πιο αποτελεσματικό απ’ όλα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την χημική δομή των τριών ειδών, τεκμηριώνοντας ότι το lavado περιέχει τις περισσότερες πολυφαινόλες απ’ όλα.

Τι είναι το κακάο lavado

Η σκόνη κακάο προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, οι οποίοι μετά τη συγκομιδή υπόκεινται σε ζύμωση.

Όταν η ζύμωση διαρκεί μονάχα 1-2 ημέρες, το κακάο λέγεται lavado (χρησιμοποιείται για την παρασκευή πόσιμης σοκολάτας, κυρίως στο Μεξικό), ενώ όταν διαρκεί πάνω από 5 ημέρες λέγεται fermentado (είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στη Δύση).

Μετά τη ζύμωση ακολουθεί η αποξήρανση και το άλεσμα των σπόρων.

Εάν στη συνέχεια γίνει επεξεργασία με την μέθοδο Broma, κατά την οποία αφαιρείται το βούτυρο κακάο από την κακαομάζα και απομένουν τα στερεά κακάο, θα δημιουργηθεί το φυσικό κακάο (natural cocoa), το οποίο είναι ελαφρώς όξινο.

Το dutched κακάο είναι φυσικό κακάο που έχει υποστεί πρόσθετη επεξεργασία με την μέθοδο Dutch (σ.σ. ονομάζεται Dutch, διότι την επινόησε τον 19ο αιώνα ο Ολλανδός παραγωγός σοκολάτας Κένρααντ Γιοχάνες βαν Χούτεν) κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας αλκαλικός παράγοντας (π.χ. κάλιο) για να εξουδετερωθεί η φυσική οξύτητα των σπόρων.

Το κακάο αυτό είναι πιο σκούρο από το φυσικό και με πιο «δυνατή» γεύση, διαθέτει λιγότερες πολυφαινόλες και έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι αν χρησιμοποιηθεί σε ένα γλύκισμα που παρασκευάζεται με μαγειρική σόδα, το γλυκό δεν θα φουσκώσει.

Γ.Δ

Related posts

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο