Τι συμβαίνει με τον παππού και τη γιαγιά;- Γιατί οι 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν, οι "οργισμένες" αντιδράσεις

Μεγάλος προβληματισμός αλλά και αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι ηλικίες 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ανησυχία αλλά και αντιδράσεις προκαλούν τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, παρά την καμπάνια που γίνεται για να πειστούν και να πάνε να εμβολιαστούν. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα Καθημερινή, στις ηλικίες 60-64, μόλις το 47% είτε έχει κάνει μία δόση εμβολίου είτε έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει, αλλά το γκρουπ αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα αφού εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει κατηγορηθεί για σπάνιες μεν, πλην όμως ανησυχητικές θρομβώσεις.

Από εκεί και πέρα, στις ηλικίες 65-69 έχει προσέλθει για εμβόλιο (ή έχει κλείσει ραντεβού) το 50%. Το ποσοστό μεγαλώνει για τη δεκαετία 70 έως 80. Συγκεκριμένα, στο target group 70-74 το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 57%, ενώ στους 75-79 “εκτοξεύεται” στο 75%, που είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Στις ηλικίες 80-84 το ποσοστό ανέρχεται όμως στο 63%, ενώ, τέλος, στους 85 και άνω φτάνει το 62%.

Αν βγάλουμε όμως τον συνολικό μέσο όρο των πολιτών από 60 ετών και πάνω που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, θα δούμε πως ανέρχεται μόλις στο 60%.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Τα ποσοστά εμβολιασμών προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού που έκανε καμπάνια για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έκανε κάλεσμα. Συγκεκριμένα, ζήτησε “να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πείσουμε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας –κατά κανόνα συνταξιούχους– να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο” και πρόσθεσε: “Εχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειονότητα, η συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι αρρωσταίνουν, διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί”.

Άλλες αντιδράσεις είναι λιγότερο “κομψές”

Άλλες αντιδράσεις όμως είναι λιγότερο “κομψές”. Είναι οργισμένες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό οι μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως το κείμενο αυτό που δημοσιεύθηκε στο facebook και υπογράφει η βιοχημικός Φρόσω Μερκούρη:

“Από τα καθημερινά κρούσματα μόνο το 16,80% αφορούν σε ανθρώπους 65+. Αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 18-39 και 40-64. Η εικόνα αλλάζει όμως όταν βλέπουμε τα ποσοστά των 65+ στους διασωληνωμένους (62,61%) και στους θανάτους (84,89%). Φυσικό αφού η ηλικία, είναι ο κυριότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου στη νόσο.

Γνωρίζοντας το λοιπόν από την αρχή της πανδημίας η παγκόσμια κοινότητα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά για να προστατέψει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Οι κοινωνίες κατέβαλαν ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος για να διασώσουν τον παππού και τη γιαγιά. Άνθρωποι έχασαν δουλειές, μαθητές και φοιτητές ξέχασαν τα σχολεία, κάποιοι άλλοι ξέχασαν τα ταξίδια τους, κάποιοι βυθίστηκαν στην κατάθλιψη.

Ήταν μια πολύ γενναία και πολύ δύσκολη απόφαση. Ήταν και η απόδειξη πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο project αλλά διαθέτουν και ηθική. Και τώρα μαθαίνουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών στους 70+ και αναρωτιόμαστε ποιος δουλεύει ποιον! Ο παππούς και η γιαγιά δείχνουν στην κοινωνία τη γλώσσα τους!

Αρνούνται να εμβολιαστούν αυτοί για τους οποίους έκλεισε όλο το σύμπαν! Και πάλι εμείς φταίμε που δεν τους βουτήξαμε από το αυτί να τους πάμε καρφί στο εμβολιαστικό κέντρο! Και τώρα ανησυχούνε μήπως γίνεται triage στις μονάδες… Μήπως να διαμαρτυρηθούν και γιατί δεν έχουμε 5000 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες;;;”

 

thetoc.gr

Related posts

Μου αρέσει πολύ, αλλά μου ζήτησε για πρώτο ραντεβού να πάμε σε εσπερινό – Τι λέτε να κάνω;

Αν μπορείς να πεις αυτές τις 5 φράσεις με αυτοπεποίθηση, έχεις βρει το νόημα της ευτυχίας

Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop