Θετικό τεστ εγκυμοσύνης στον άντρα; Ίσως είναι καρκίνος…

Θετικό τεστ εγκυμοσύνης στον άντρα; Ίσως είναι καρκίνος…

Ένας νεαρός Βρετανός περιέγραψε την περίεργη στιγμή κατά την οποία ένα τεστ… εγκυμοσύνης αποκάλυψε πως έπασχε από καρκίνο των όρχεων, ο οποίος μάλιστα είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά και στον πνεύμονά του.

Ο 19χρονος σήμερα Μπάιρον Γκέλνταρντ, από το Κέιμπριτζσιρ της ανατολικής Αγγλίας, υποβλήθηκε στο τεστ επειδή η νόσος μερικές φορές προκαλεί την παραγωγή της ίδιας ορμόνης που παράγεται στις γυναίκες όταν είναι έγκυοι.

Μόλις το τεστ βγήκε θετικό, ο νεαρός άρχισε μία επίπονη θεραπευτική αγωγή, που συμπεριέλαβε επτά μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχεως και όγκων που είχε στην κοιλιά και στον πνεύμονα.

Έναν χρόνο αργότερα βρίσκεται σε ύφεση και έχει γίνει πρεσβευτής του βρετανικού οργανισμού ενημέρωσης νέων για τον καρκίνο «Teenage Cancer Trust».

«Για να είμαι ειλικρινής, η στιγμή ήταν σουρεαλιστική», δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τον καρκίνο των όρχεων. «Καθόμουν απέναντι από τον γιατρό που μου έλεγε ότι το τεστ εγκυμοσύνης μου βγήκε θετικό και ότι κάτι μεγαλώνει μέσα μου. Σκέφτηκα ότι θα καταλήξω θέμα σε ντοκιμαντέρ».

Αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οι ειδικοί λένε ότι όντως μερικές φορές ανιχνεύονται στα ούρα και στο αίμα των ανδρών με καρκίνο των όρχεων αυξημένα επίπεδα από την ορμόνη που μετρούν τα οικιακά και τα εργαστηριακά τεστ εγκυμοσύνης.

Η ορμόνη αυτή είναι η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία στις εγκύους παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, ενώ στους άντρες συχνά (αλλά όχι πάντοτε) παράγεται από τους καρκινικούς όγκους των όρχεων, κατά τον δρα Ντάνις Μαζχάρ,  ογκολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ειδικός στον καρκίνο των όρχεων.

«Όταν οι όρχεις παράγουν αυτή την ορμόνη, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για τη διάγνωση του καρκίνου και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στις θεραπείες».

Αναλόγως με τα επίπεδα της, εξάλλου, οι γιατροί μπορούν επίσης να αποκομίσουν μία εικόνα για την τυχόν εξάπλωση του καρκίνου, αφού όσο πιο εκτεταμένος είναι, τόσο περισσότερο αυξάνονται.

Επειδή, όμως, όπως προαναφέρθηκε δεν παράγουν όλοι οι καρκινικοί όγκοι των όρχεων την ορμόνη αυτή, οι άντρες δεν μπορούν να βασιστούν στα τεστ εγκυμοσύνης εάν ψηλαφίσουν κάτι ύποπτο στους όρχεις τους, αλλά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό, έσπευσε να επισημάνει ο δρ Μαζχάρ.

Και το 2012

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παγκόσμιο θέμα συζήτησης η περίπτωση ενός άντρα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Το 2012, ένας άντρας έκανε για πλάκα ένα τεστ εγκυμοσύνης που είχε αφήσει η πρώην φίλη του στο σπίτι του και με έκπληξη διαπίστωσε ότι βγήκε θετικό.

Όταν είπε γελώντας τι του συνέβη σε έναν φίλο του, αυτός έφτιαξε ένα ασπρόμαυρο κόμικ που διακωμωδούσε το θέμα και το ανήρτησε στην ιστοσελίδα Reddit.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάρτηση είχε συλλέξει περισσότερα από 1.300 σχόλια από ανήσυχους χρήστες του site, οι οποίοι είχαν κάνει σχετικές αναζητήσεις στο Google και διαπίστωσαν πως το θετικό τεστ μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρκίνου των όρχεων.

Ο δημιουργός του κόμικ ενημέρωσε τον φίλο του για τα σχόλια αυτά και εκείνος έκλεισε ραντεβού με έναν γιατρό, ο οποίος τελικά εντόπισε έναν μικρό καρκινικό όγκο στον δεξιό του όρχι.

Ο καρκίνος των νέων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι γενικώς μία σπάνια μορφή καρκίνου, αλλά ταυτοχρόνως είναι και η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους νεαρούς άντρες αφού εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες 15 έως 45 ετών, με τα μισά κρούσματα να αφορούν νέους ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Όταν γίνεται αντιληπτός στα αρχικά του στάδια, το ποσοστό ιάσεως υπερβαίνει το 98%, ενώ ακόμα κι αν είναι προχωρημένος (μεταστατικός) το ποσοστό ιάσεως υπερβαίνει το 80%.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους καρκίνους, λίγοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου γι’ αυτόν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η κρυψορχία (το περίπου 10% των πασχόντων έχουν ιστορικό κρυψορχίας) και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου (σε συγγενή πρώτου βαθμού, δηλαδή πατέρα ή αδελφό).

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης λίγο πιο συχνός στους άντρες με προβλήματα γονιμότητας και σε περίπτωση HIV/AIDS λοίμωξης.

Υπολογίζεται ότι κάθε άντρας έχει περίπου 1 στις 200 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο των όρχεων (σ.σ. για λόγους συγκρίσεως, κάθε άντρας έχει 1 στις 7 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη).

Επειδή προσβάλλει κυρίως νέους, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους νεαρούς άντρες να ελέγχουν συστηματικά τους όρχεις τους (το ιδεώδες είναι την ώρα που κάνουν ντους), ψηλαφώντας τους προσεκτικά.

Αν εντοπίσουν κάποια αλλαγή ή κάτι ύποπτο, όπως ένα σκληρό όζο (ογκίδιο) ή διόγκωση στον έναν από τους όρχεις, πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε έναν γιατρό, για να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε κάτι καλόηθες ή κακόηθες.

Πηγή :ygeia.tanea.gr

Related posts

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και ποια είναι αυτά

Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, δείχνει νέα έρευνα

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η συνήθεια που αυξάνει τέσσερις φορές τον κίνδυνο