Τα σύγχρονα αντιπηκτικά φάρμακα

Τα σύγχρονα αντιπηκτικά φάρμακα

Μέχρι τώρα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια για αντιπηκτική χρήση ήταν κυρίως τα κουμαρινικά παράγωγα που ανήκουν στην κατηγορία των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ (π.χ. Sintrom). O έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος για τους ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακα αυτά γίνεται με ένα απλό test (INR).

Μειονέκτημα της χρήσης αυτών των φαρμάκων είναι το ότι χρειάζεται αιμοληψία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστώνεται η δραστικότητα του φαρμάκου, η οποία επηρεάζεται από το είδος της τροφής καθώς και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα αναστέλλουν τον παράγοντα Χα της πήξεως. Πλεονέκτημα της χρήσης των φαρμάκων αυτών είναι το ότι δεν χρειάζεται ο ασθενής να υποβάλλεται σε αιμοληψία για να ελέγχει τη δραστικότητά τους.

Οι πολυκεντρικές μελέτες για τα φάρμακα αυτά (dabigatran, apixaban, rivaroxaban) καταλήγουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε μια μάλιστα μελέτη («Aristotle») οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ελαττώνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια, η θνητότητα των ασθενών και οι αιμορραγίες που οφείλονται σε παρενέργειες του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε (Rivaroxaban) συγκριτικά με τα κλασικά.

Τότε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται ακόμα τα κλασικά αντιπηκτικά;

Τα νεότερα αντιπηκτικά όπως αποδεικνύεται από τις πολυκεντρικές μελέτες είναι ασφαλή. Εν τούτοις, η απουσία ενός απλού test που να ελέγχει την πηκτικότητα του φαρμάκου καθιστά τον άρρωστο ανασφαλή, ιδιαίτερα μάλιστα εάν παρουσιάζει νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία. Ετσι, οι άρρωστοι με σοβαρές συστηματικές παθήσεις δεν είναι οι άρρωστοι της πρώτης επιλογής για να τους χορηγηθούν τα φάρμακα.

Τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για προφύλαξη από φλεβικές θρομβώσεις των κάτω άκρων, ιδίως ύστερα από ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την προφύλαξη από θρομβώσεις και εμβολές, ειδικότερα στους αρρώστους με χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά έχουν απόλυτη ένδειξη για τους ασθενείς των οποίων η πηκτικότητα του αίματος δεν μπορεί να ρυθμιστεί με τα κλασικά αντιπηκτικά ή για εκείνους που ζουν σε απομονωμένα μικρά νησιά και ορεινά χωριά όπου είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

Related posts

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς