Tο σύνδρομο της “νευρικής οδήγησης”- road rage

Ψυχαναλυτής   LucioDella Seta

 

Ο θυμός που παρουσιάζεται στην οδήγηση, γνωστός και ως road rage έχει τις ρίζες του στο συναίσθημα της ενοχής. Διαβάστε την άποψη του ψυχοθεραπευτή  LucioDella Seta , πιστεύουμε ότι θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη!

Που οφείλεται το οδικό μένος; 

Η κρίση επιθετικότητας που καταλαμβάνει τους ανθρώπους την ώρα που οδηγούν συμβαίνουν σε αυτούς που εκλαμβάνουν την οδήγηση ως προσωπική προσβολή στις παραβάσεις των άλλων οδηγών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που τους κρατά σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να εμφανίζει αδυναμία ή ανικανότητά τους. Το οδικό μένος εκδηλώνεται με άγριες χειρονομίες, βρισιές, καταδιώξεις, πείσματα.

Πώς αντιμετωπίζεται; 

Αυτό το σύνδρομο μπορεί να το καταπολεμήσει κάποιος εάν πείσει τον εαυτό του με τη λογική ότι ο αντίπαλος δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί του και ότι απλούστατα ή είναι ανάγωγος ή έχει πολύ σοβαρό λόγο, βιάζεται και κάνει την παραβίαση. Το πρόβλημα μπορεί εν μέρει να αντιμετωπιστεί με αυτόν το συλλογισμό είτε από τη μεριά του οδηγού είτε και από του συνοδηγού. Μια φορά καταστρώσαμε ένα σχέδιο δράσης με μια γυναίκα που είχε αγανακτήσει με τη βιαιότητα του άνδρα της στο τιμόνι και δεν άντεχε άλλο μετά από πολλά χρόνια κοινωνικής ζωής μαζί του.

Μετά από τις εκατοντάδες φορές που άρπαξε έντρομη τις χειρολαβές ικετεύοντας να τη λυπηθεί και να οδηγήσει πιο συνετά, συμπεριφορά που στην πραγματικότητα τόνωνε την αποφασιστικότητα ενός άνδρα που δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν, πόσο μάλλον από τη γυναίκα του, κάποια φορά έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν ο άνδρας της χίμηξε μανιασμένος πίσω από τον “εχθρό” και άρχισε να τον καταδιώκει εκείνη βάλθηκε να φωνάζει: “Πιο γρήγορα!  Μη μας ξεφύγει το κάθαρμα! Κουνήσου, τρέχα, φάτον, να δει ποιοι είμαστε εμείς. Πέρνα με κόκκινο, μην τον αφήσεις να σου ξεφύγει! Ο σύζυγος όπως ήταν φυσικό, σταμάτησε. Το road rage είχε μόλις εξαλειφθεί!

 

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι