Στοματικός καρκίνος: 6 πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε-ΒΙΝΤΕΟ

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξητική τάση στα ποσοστά του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Τα περιστατικά του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας αποτελούν το 4-5% επί του συνόλου των ασθενών με καρκίνο, ενώ 25-35% των ασθενών αυτών τελικά πεθαίνουν από τη νόσο. Δυστυχώς,

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η πρόληψη, η οποία αναφέρεται στην αναγνώριση και αποφυγή των διαφόρων αιτιολογικών παραγόντων και στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμο στάδιο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος που πρέπει να γνωρίζετε:

Οι αιτιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την νόσο είναι:

1. Το κάπνισμα. Περίπου το 80% των ασθενών με καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται στους καπνιστές πίπας και πούρων, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα παρατηρείται σε αυτούς που μασούν τον καπνό.
2. Το αλκοόλ. Δεν προκαλεί από μόνο του καρκίνο, αλλά ενισχύει την καρκινογόνο δράση του καπνού.

3. Η υπεριώδης ακτινοβολία ενοχοποιείται κυρίως για τον καρκίνο του κάτω χείλους σε ασθενείς που είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο (ψαράδες, αγρότες, εργάτες κ.λπ.).

4. Η έλλειψη σιδήρου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου και του φάρυγγα.

5. Η έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία παίζει προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου, ευνοεί τη δημιουργία της νόσου.

6. Η μυκητίαση του στόματος αναφέρεται στο γεγονός ότι σε υπόστρωμα χρόνιας μυκητίασης είναι δυνατόν να παρουσιαστεί καρκίνος.

7. Ο ιός του θηλώματος και ο ιός του απλού έρπητα ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

8. Ανοσοκαταστολή. Η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μπορεί να αναστείλει τη φυσική προστασία από τον ίδιο τον οργανισμό στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων. Οι ασθενείς με AIDS έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου λόγω ανοσοκαταστολής.

9. Ογκογόνα γονίδια, τα οποία κάτω από την επίδραση παραγόντων όπως ιοί, ακτινοβολία, χημικά κ.λπ. μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν τη νόσο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι