ΣΠΟΥΔΑΙΑ ανακάλυψη για την καταπολέμηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας από Έλληνες επιστήμονες

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ανακάλυψη για την καταπολέμηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας από Έλληνες επιστήμονες

Οι προκλινικές δοκιμές στα ζώα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες και τώρα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς

Ελπίδες για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δίνει η ανακάλυψη δραστικής ουσίας από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι προκλινικές δοκιμές στα ζώα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες και τώρα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς η ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς,  εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ασθενή και χτυπάει τις ηλικίες 20-40 ετών, προτιμώντας τις γυναίκες.

Μετά από 20 χρόνια έρευνας ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Ματσούκας, με μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν μια δραστική ουσία που έχει σημαντικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα και δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της ασθένειας και στον άνθρωπο.

«Με αφορμή συγγενικό μου πρόσωπο αλλά βλέποντας και το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία, λέω η έρευνα αυτή θα ήθελα να προχωρήσει, να γίνει εφαρμοσμένη» εξηγεί ο καθηγητής.

Η κλινική δοκιμή θα γίνει μέσα στο νέο χρόνο σε Πανεπιστημιακή Κλινική στην Αυστραλία με τη βοήθεια της συνεργάτιδας του καθηγητή, Βάσως Αποστολοπούλου.

«Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στα πειραματόζωα. Θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ πρωτοπόρο για την Ελλάδα» προσθέτει ο δρ. Ματσούκας.

Υπολογίζεται ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων τα 500.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. και τα 10.000 – 12.000 στην Ελλάδα. Μια τέτοια σημαντική ανακάλυψη αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας για χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν με την ασθένεια.

Related posts

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα