Σόγια: αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

 Σόγια: αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

 

Απ’ ό,τι φαίνεται, τον κύριο ρόλο παίζει η ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία μελέτης Καρκίνου, μια δίαιτα πλούσια σε σόγια μπορεί να προσφέρει σε νεαρές γυναίκες, των οποίων τα επίπεδα οιστρογόνων είναι σχετικά υψηλά, προστασία από τη νόσο. Όσον αφορά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορεί να επηρεάσουν τα οιστρογόνα στον οργανισμό και στην πραγματικότητα να μεγαλώσουν τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση των γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, τα ευρήματα από μελέτη που ανέλυσε τη διατροφή 9.000 γυναικών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, έδειξαν ότι όσες κατανάλωναν 10mg σόγιας την ημέρα, παρουσίαζαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης.

Related posts

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο