Σε «έπιασαν» ανασφάλιστο; Τι πρέπει να κάνεις – Οι συνέπειες αν δεν ασφαλίσεις το όχημά σου

Σε «έπιασαν» ανασφάλιστο; Τι πρέπει να κάνεις – Οι συνέπειες αν δεν ασφαλίσεις το όχημά σου

Σε καταβολή παραβόλου από 100 έως 250 ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν 436.653 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν από τη διασταύρωση που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών ειδοποιούνται ήδη με μήνυμα στη θυρίδα τους στο ΤΑΧΙS ή στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και από αύριο θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ασφάλισης των οχημάτων τους πληρώνοντας προηγουμένως το παράβολο.

Τη διασταύρωση πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ στις 30 Απριλίου 2018, επί του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη, προκειμένου να εντοπισθούν τα οχήματα που κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα την ημερομηνία αυτή.

Η διασταύρωση πέραν των ηλεκτρονικών αρχείων της ΑΑΔΕ, βασίστηκε στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Με την ανάρτηση, βεβαιώθηκε και το παράβολο το οποίο θα πρέπει να πληρώσει υποχρεωτικά ο οδηγός για να ασφαλίσει το όχημά του. Ο αναλυτικός οδηγός για τους «ανασφάλιστους» έχει ως εξής:

Ποιο είναι το παράβολο που θα πρέπει να πληρωθεί;

Εξαρτάται από τον κυβισμό του οχήματος και το είδος του οχήματος:

Για δίκυκλα έως 250 κυβικά το παράβολο είναι 100 ευρώ
Για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών είναι 150 ευρώ
Για ΙΧ έως 1000 κυβικά είναι 200 ευρώ
Για ΙΧ άνω των 1000 κυβικών είναι 250 ευρώ

Μπορώ να ασφαλίσω σήμερα το όχημά μου και να γλιτώσω το παράβολο;

Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα καθώς με βάση τα όσα ορίζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών «το παράβολο οφείλεται σε κάθε περίπτωση σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου μετά την ημερομηνία διασταύρωσης ακόμη και αν το συμβόλαιο έχει συναφθεί πριν την ενημέρωση του ιδιοκτήτη του οχήματος».

Δηλαδή αν πάω σήμερα στην ασφαλιστική υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσουν να έχω πληρωμένο παράβολο;

Αυτό ορίζει η απόφαση.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν πρέπει να πληρώσω το παράβολο που μου έχει καταλογιστεί;

Αν ο οδηγός είναι σε θέση να αποδείξει ότι το όχημά του έχει τεθεί σε ακινησία ή αν αποδείξει ότι έχει πραγματοποιηθεί η ασφάλιση πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής διασταύρωσης, τότε υπάρχει διαδικασία διαγραφής του παραβόλου. Επίσης, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει και άλλες περιπτώσεις διαγραφής του παραβόλου. Ειδικότερα:

Δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ακόμα και αν το όχημα έχει περιληφθεί στο αρχείο των ανασφάλιστων οχημάτων:

α) στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του π.δ. 237/1986 και οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ίδιου π.δ. και

β) από τον αγοραστή, σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος μετά την ημερομηνία διασταύρωσης.

γ) από τον αγοραστή, αν απέκτησε όχημα έως την ημερομηνία της εκάστοτε διασταύρωσης και από τη μεταβίβασή του σε αυτόν έως τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά εργασίμων ημερών

δ) από τον κληρονόμο ή τους κληρονόμους, αν ο θανών ιδιοκτήτης του οχήματος απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών που προηγείται της εκάστοτε διασταύρωσης και είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα επ’ αυτού

Τι θα γίνει αν εντοπίστηκε ανασφάλιστο το όχημά μου και δεν προχωρήσω στις απαιτούμενες ενέργειες;

Όπως αναφέρει και η απόφαση, «σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην παρούσα, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν διμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986».

Είμαι ανασφάλιστος, έχω πάρει πρόστιμο. Τι πρέπει να κάνω;

Θα χρειαστεί πρώτα να πληρώσετε το πρόστιμο που έχετε λάβει. Μετά την πληρωμή ο δημόσιος φορέας (ΔΗΛΕΔ) που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη θα ενημερωθεί (ο χρόνος της ενημέρωσης εξαρτάται από τον οργανισμό στον οποίο θα κάνετε την πληρωμή). Μετά την ενημέρωση του δημόσιου φορέα (ΔΗΛΕΔ), θα μπορείτε να ασφαλίσετε το όχημά σας.

Πλήρωσα το παράβολο στην τράπεζα, αλλά ακόμα φαίνεται απλήρωτο. Γιατί;

Κάθε οργανισμός (π.χ. τράπεζες, ΕΛΤΑ) ενημερώνει τον δημόσιο φορέα που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του παραβόλου, σε χρόνους που ορίζει ο ίδιος. Είναι πολύ πιθανό, να έχετε πληρώσει το παράβολο και να υπάρχει κάποια καθυστέρηση (ημερών) στην ενημέρωση του δημόσιου φορέα. Για το λόγο αυτό, το παράβολο μπορεί να φαίνεται ακόμα απλήρωτο.

Έχω το αποδεικτικό της πληρωμής του παραβόλου στο χέρι μου, αλλά στο σύστημα φαίνεται ακόμα απλήρωτο. Μπορώ να ασφαλιστώ;

Όσο το παράβολο φαίνεται απλήρωτο στο δημόσιο οργανισμό δεν υπάρχει δυνατότητα να ασφαλιστείτε. Θα χρειαστεί να αναμένετε την ενημέρωση του οργανισμού για να ασφαλιστείτε.

Είμαστε συνιδιοκτήτες σε όχημα που έχει χαρακτηριστεί ανασφάλιστο. Έχουμε πάρει όλοι παράβολο με πρόστιμο. Πρέπει καθένας μας να πληρώσει το παράβολο ξεχωριστά;

Όχι. Θα χρειαστεί να πληρωθεί μόνο ένα από τα παράβολα των συνιδιοκτητών.

Τι περιθώριο έχω, να εξοφλήσω το παράβολο;

Η επιστολή που λάβατε θα πρέπει να αναγράφει το χρονικό διάστημα που έχετε διαθέσιμο για να εξοφλήσετε το παράβολο.

Αν δεν πληρώσω το παράβολο, τι συνέπειες έχω;

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα στοιχεία σας στο Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής σας. Πλέον θα σας επιβληθεί αυξημένο πρόστιμο (500 ευρώ για ΕΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά, 250 ευρώ για μοτοσικλέτες), αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος (από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια, κατά περίπτωση).

Τι πρέπει να κάνω για να μην πιαστώ ανασφάλιστος;

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να μην υπάρχει οποιοδήποτε χρονικό κενό στην ασφάλιση του οχήματός σας. Η δημόσια Αρχή, πλέον θα πραγματοποιεί ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Πλήρωσα το πρόστιμο αλλά δεν ασφαλίστηκα. Θα συμβεί κάτι;

Για να μην είναι το όχημά σας χαρακτηρισμένο ως «ανασφάλιστο» θα πρέπει:

Να πληρώσετε το παράβολο του προστίμου
Να ασφαλίσετε το όχημά σας

www.dikaiologitika.gr

Related posts

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – ΦΩΤΟ