Ψητά ή βρασμένα φρούτα και διαβήτης

Θα μπορούσε ένας διαβητικός να καταναλώνει ψημένα στον φούρνο ή βρασμένα φρούτα ή μήπως με το ψήσιμο αυξάνονται τα σάκχαρά τους; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Ευγενία – Ιωάννα Παπαδήμα, εξηγεί.

Τα ψημένα στο φούρνο φρούτα ή/και τα βρασμένα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως ανεβάζουν πολύ και απότομα τη γλυκόζη του αίματος και δεν συστήνονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Συνοπτικά, η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκαλεί υπερινσουλιναιμία, αυξημένη όρεξη και μειωμένη οξείδωση των λιπαρών οξέων, με απλά όμως λόγια, φαίνεται να παχαίνει.

Σύμφωνα με μελέτες άτομα με ΣΔ τύπου 1 και τύπου 2 που καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (από ωμά φρούτα, π.χ. ξινόμηλο, αχλάδι, γκρέιπφρουτ) χορταίνουν καλύτερα, εμφανίζουν λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια και έχουν καλύτερα επίπεδα HbA1c, άρα ρυθμίζονται καλύτερα. Για περαιτέρω ενημέρωση, ο καθένας θα πρέπει πάντα να μιλά με το θεράποντα ιατρό–διαβητολόγο.

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Related posts

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο