ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

 

Στον αθλητισμό υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αθλητών. Η πιο σημαντική ίσως είναι αυτή των πρωτοπόρων. Τέτοιος είναι ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την ανάπτυξη του παρα-τάε κβον ντο στην Ελλάδα.

Eίναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες και μάλιστα κατάφερε να κερδίσει διακρίσεις. Χρυσό μετάλλιο σε τουρνουά στην Ιταλία, χαλκινο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Μόσχας, 5ος στο πανευρωπαϊκό της Ρουμανίας το 2013, ενώ την ίδια χρονιά ήταν 6ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ελβετία. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε την ενασχόληση του με το παρά-τάε κβον ντο πριν 8 χρόνια στο αθλητικό σωματείο Δόξα Πατρών με προπονητή τον Ανδρέα Παπαδάτο. Αγωνίζεται στην κατηγορία Α8 (ακρωτηριασμός άνω άκρου), στα 80 κιλα και προετοιμάζεται για το 3ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας στης 27 Νοεμβρίου. Μόνο που δεν ξέρει αν τελικά θα αγωνιστεί…

Καλώς ήρθες Βασίλη στην παρέα του sportsfeed.gr.
Καλώς σας βρήκα.

Συγχαρητήρια για το χρυσό μετάλλιο σε διεθνές τουρνουά και μάλιστα απέναντι σε αθλητές χωρίς αναπηρία.
Είναι κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, άλλα δεν είναι. Το πίστεψα και με σωστή προετοιμασία τα καταφερα. Σκοπός της συμμετοχής μου σε αυτό το τουρνουά ήταν να δω το αγωνιστικό επίπεδο στο όποιο βρίσκομαι ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Τουρκίας.

Στόχος σου και εκεί είναι το χρυσό μετάλλιο;
Πρώτα από όλα να είμαι υγιής και να πραγματοποιήσω εμφάνιση ανάλογη των δυνατοτήτων μου αλλά και της προετοιμασίας που κάνω με τον προπονητή μου Ανδρέα Παπαδάτο. Δεν σας κρύβω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την πρώτη θέση. Να υψωθεί η σημαία μας στο ψηλότερο ιστό και να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος μέσα στην Τουρκιία. Για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να με δηλώσει αλλά και να μου καλύψει τα έξοδα της αποστολής η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Έχω δηλωθεί από τον προπονητή μου άλλα θα πρέπει να το κάνει και η ομοσπονδία και δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό στο παρά-τάε κβον ντο;
Ο πρωταθλητισμός είναι πολύ δύσκολος σε όλα τα αθλήματα, με ή χωρίς αναπηρία. Μπαίνεις σε μια διαρκή διαδικασία να ξεπερνάς συνέχεια τον εαυτό σου και να καταπονείς το σώμα σου. Από την άλλη όμως φτιάχνει χαρακτήρα, με επίμονη, υπομονή και αποφασιστικότητα. Χρειάζονται πολλές θυσίες και αυστηρό πρόγραμμα προπονήσεων. Να φανταστείς εγώ κάνω καθημερινές εξάωρες προπονήσεις. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η διατροφής καθώς πρέπει να προσεχείς τα κιλά σου για την κατηγορία σου. Καταχρήσεις δεν υπάρχουν. Όλα αυτά όμως δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία. Εγώ προπονούμαι καθημερινά έντονα, προσέχω την διατροφή μου αλλά και την ποιότητα της ζωής μου, δίνω τα πάντα σε κάθε στιγμή που είμαι στο τερέν και όταν έρχεται η στιγμή που το σώμα κουράζεται και δεν μπορεί να συνεχίσει εκεί αναλαμβάνει η ψυχή και μάχεται. Πώς όμως να συνεχίσω έτσι, όταν τους τελευταίους έξι μήνες προπονούμαι εξαντλητικά για την συμμέτοχη μου στο ευρωπαϊκό και 15 μέρες πριν τους αγώνες δε γνωρίζω αν τελικά θα λάβω μέρος…

Υπάρχουν άλλοι Έλληνες αθλητές στο παρά-τάε κβον ντο;
Σιγά σιγά ξεκινούν και άλλοι αθλητές. Από το 2011 απευθύνω κάλεσμα και σε άλλους αθλητές και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθει τρεις. Μια 11χρονη αθλήτρια από τα Γιάννενα που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε διεθνές τουρνουά στην Αλβανία αλλά και ένα αργυρό στη Ρουμανία. Επίσης υπάρχουν ακόμα δυο νεαροί. Ένας 16χρονος με αναπηρία στο αριστερό άνω άκρο, με τον οποίο προπονούμαστε μαζί και ένας στο Ίλιον Αττικής ο οποίος ξεκίνησε με τετραπληγία και από την ενασχόληση του με το παρά τάε κβο ντο έχει καταφέρει να λειτουργήσει καλυτέρα σωματικά και να έχει πλέον ημιπληγία.

Να σε φανταστούμε προπονητή σε λίγα χρόνια;
Ο αθλητισμός είναι κάτι όμορφο και προσφέρει πολλά σε όλους. Ναι, σε μερικά χρόνια θα ασχοληθώ με την προπονητική καθώς πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το άθλημα στην χώρα μας. Δεν σας κρύβω ότι αν υπήρχε κάποιος αθλητής που θα μπορούσε να πάρει την θέση μου θα του την έδινα από τώρα. Στόχος είναι η συμμέτοχη με ομάδα στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, στην Ιαπωνία το 2020. Εγώ θα είμαι 48 χρόνων και όπως γίνεται αντιληπτό το σώμα μου θα έχει καταπονηθεί αρκετά. Σίγουρα θα έχω να προσφέρω περισσότερα στο άθλημα ως προπονητής.

Το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας;
Το μήνυμα μου είναι ότι τα άτομα χωρίς αναπηρία να αρχίσουν να γνωρίζουν την αναπηρία, γιατί έτσι θα γίνουν τα πράγματα για όλους πολύ καλύτερα. Οι γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά να αθληθούν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τα βγάλει από το σπίτι και θα διεκδικούν ισότιμα την ζωή. Εγώ είμαι στην διάθεση για όποιον θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το παρά-Ταεκβοντό. Μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρόμου (parataekwondo.hellas@gmail.com) και να τους βοηθήσω οπού μπορώ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το άθλημα μπορεί να φαίνεται βίαιο και να σκάφτονται πόλοι ,που δεν γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν και κίνδυνοι τραυματισμού, στο Ταεκβοντό υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τραυματισμός από τα άλλα αθλήματα.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος με τον προπονητή του, Ανδρέα Παπαδάτο.

Πληροφορίες για το παρά-τάε κβον ντο
Ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί με το τάε κβον ντό, με δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Κατηγοριοποίηση αθλητών
1. Ακρωτηριασμός πάνω από τον αγκώνα Α5 και Α6.
A5 ακρωτηριασμός επάνω από τον αγκώνα και στα δύο χέρια.
A6 ακρωτηριασμός επάνω από τον αγκώνα στο ένα χέρι.
2. Ακρωτηριασμός κάτω από τον αγκώνα Α7 και Α8.
A7 ακρωτηριασμός κάτω από τον αγκώνα και στα δύο χέρια.
A8 ακρωτηριασμός κάτω από τον αγκώνα στο ένα χέρι.
Για τον έλεγχο των κατατάξεων των αθλητών, υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Ασφάλεια αθλητών
1. Η επίθεση στο κεφάλι δεν επιτρέπεται. Σε αντίθετη περίπτωση ο αθλητής τιμωρείται από τον διαιτητή.
2. Η διάρκεια του κάθε αγώνα είναι τρεις γύροι του ενός λεπτού με ένα λεπτό διάλειμμα μεταξύ των γύρων.
3. Σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς τεχνικού επιπέδου μεταξύ των δύο αθλητών, δίνεται το δικαίωμα στον διαιτητή να αποφασίζει τον νικητή (Referee Stop Contest).
4. Οι κατηγορίες βάρους μπορούν να τροποποιηθούν από εκείνες του παρακάτω πίνακα (κατηγορίες κιλών ανδρών: –58, 68, 80 +80 και κατηγορίες κιλών Γυναικών: –49, 57, 67, +67).
Σύστημα αγώνων
Ως σύστημα αγώνων ισχύει ο άμεσος αποκλεισμός (νοκ-άουτ), με τη χρήση ηλεκτρονικών θωράκων καταγραφής των πόντων.
Κατηγορίες βάρους
Ισχύουν οι Ολυμπιακές κατηγορίες βάρους, οι οποίες ωστόσο μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων ανά κατηγορία.

sportsfeed.gr

Related posts

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Μένουμε Σπίτι – Σποτ Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ.