ΠΟΥ: Τα καυτά ροφήματα μπορεί να προκαλούν καρκίνο

Η κατανάλωση καυτών ροφημάτων μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον οισοφάγο, προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αναλύοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε ροφήματα, όπως ο καφές, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο.

Ωστόσο, τα ροφήματα αυτά δεν σχετίζεται με τον καρκίνο όταν καταναλώνονται σε φυσιολογική θερμοκρασία, προσθέτει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που εδρεύει στη Λυόν.

Αντιθέτως, ειδικά ο καφές μπορεί και να προστατεύει από ορισμένες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος της μήτρας και του ήπατος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πολύ καυτά ροφήματα αποτελούν πιθανή αιτία οισοφαγικού καρκίνου και πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι τα ροφήματα καθ’ εαυτά», δήλωσε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του IARC.

Επιστήμονες του οργανισμού αξιολόγησαν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες για την συσχέτιση του καρκίνου με τον καφέ και ένας δημοφιλούς νοτιοαμερικανικού αφεψήματος βοτάνων που λέγεται μάτε (mate).

Το μάτε συνήθως καταναλώνεται με μεταλλικό καλαμάκι όταν είναι σχεδόν ζεματιστό, αναφέρει ο διεθνής Τύπος.

Και τα δύο είχαν ταξινομηθεί «ως πιθανώς καρκινογόνα» το 1991 επειδή είχαν υπάρξει κάποιες μελέτες που συσχέτιζαν τον καφέ και το μάτε με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Έκτοτε, όμως, πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγαλύτερες σε αριθμό εθελοντών και διάρκεια, καθώς και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες, οι οποίες έδειξαν κατ’ επανάληψιν ότι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ο καφές μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.

Έτσι, το IARC αποφάσισε να μετακινήσει τον καφέ και το μάτε από την Ομάδα 2Β, όπου ταξινομούνται οι ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, στην Ομάδα 3 όπου ταξινομούνται οι ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ενδεχόμενης επικινδυνότητας.

Όπως προαναφέρθηκε, εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα καυτά ροφήματα.

«Μελέτες στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και τη Νότιο Αμερική, όπου το τσάι ή μάτε παραδοσιακά καταναλώνεται πολύ καυτό (γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου) έδειξαν ότι ο κίνδυνος οισοφαγικού καρκίνου αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την θερμοκρασία των ροφημάτων», ανακοίνωσε το IARC.

«Γι’ αυτό τον λόγο, η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, ταξινομείται ως “πιθανώς καρκινογόνος” για τον άνθρωπο».

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC έχει πέντε ομάδες:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 2Β. Τα πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Πηγή :  tanea.gr

Related posts

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει