Πότε πλύνατε για τελευταία φορά το βραχιολάκι σας;

Πότε πλύνατε για τελευταία φορά το βραχιολάκι σας;

Τα υφασμάτινα βραχιολάκια που πολλοί δεν βγάζουν επί μήνες ή και χρόνια από το χέρι τους μπορεί να περιέχουν 20 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το μέσο ρούχο, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας τα δημοφιλή αξεσουάρ νεαρών συμπατριωτών τους ανακάλυψαν «απρόσμενα υψηλά» επίπεδα βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος και ο μικρόκοκκος.

Στην πραγματικότητα, τα βραχιολάκια περιείχαν σχεδόν 9.000 μικρόκοκκους και 2.000 σταφυλόκοκκους, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε ευάλωτους ανθρώπους.

«Αν και τα δύο είδη βακτηρίων φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, ήταν απρόσμενα υψηλός ο αριθμός τους στα βραχιολάκια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλισον Κότελ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ.

«Χονδρικά ήταν 20πλάσιος απ’ ό,τι βρίσκουμε στα μανίκια μιας μπλούζας που πλένεται συστηματικά.

»Ο σταφυλόκοκκος είναι συνήθως αβλαβής, αλλά αν μολύνει κοψίματα και εκδορές θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση, ενώ αν καταποθεί υπάρχει κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης.

»Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε το σούπερ μικρόβιο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τον MRSA, ένα είδος σταφυλόκοκκου που είναι πολύ ανθεκτικό στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

»Θα συνιστούσα λοιπόν, να μην φοράνε μόνιμα βραχιολάκια όσοι εργάζονται σε κλάδους όπως η Υγεία και η διατροφή, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης ανθρώπων και τροφίμων είναι μεγάλος.

»Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να τα βγάζουν και να τα πλένουν συχνά – συχνότερα απ’ ό,τι πλένουν τα ρούχα τους».

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related posts

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες