Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο με κάθε 5 κιλά!!!

Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο με κάθε 5 κιλά!!!

 

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 10 από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποκαλύπτει έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο και που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Βρετανοί ερευνητές από το London School of Hygiene &Tropical Medicine και το ινστιτούτο Farr Institute of Health Informatics εκτιμούν πως περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις από αυτούς τους 10 τύπους καρκίνου κάθε χρόνο οφείλονται στο αυξημένο σωματικό βάρος των ασθενών και εκτιμούν πως με την τάση αύξησης του μέσου ΔΜΣ στον πληθυσμό θα μπορούσαμε να έχουμε 3.500 περισσότερα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο.

“Ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων στον κόσμο αυξάνεται γρήγορα. Μέχρι τώρα έχουμε αποδεχτεί πως η παχυσαρκία συνδέεται με το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν πως αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Krishnan Bhaskaran, συνεργάτης του National Institute for Health Research Postdoctoral από τη σχολή School of Hygiene & Tropical Medicine του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, για κάθε αύξηση 5 κιλών και την ανάλογή της στο ΔΜΣ υπήρχε αύξηση των πιθανοτήτων για:

  1. καρκίνο της μήτρας 62%
  2. καρκίνο της ουροδόχου κύστης 31%
  3. των νεφρών 25%
  4. του τραχήλου 10%
  5. του θυρεοειδούς 9%
  6. της λευχαιμίας 9%
  7. καρκίνο του ήπατος 19%
  8. του εντέρου 10%
  9. των ωοθηκών 9%
  10. του καρκίνου του μαστού 5%

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου επηρεάζονται από εξατομικευμένους παράγοντες όπως το φύλο και η κατάσταση εμμηνόπαυσης.

Το εντυπωσιακό εύρημα ήταν πως ακόμη και μέσα στην κλίμακα του υγιούς ΔΜΣ, ο υψηλότερος ΔΜΣ σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία πως οι άνθρωποι με υψηλό ΔΜΣ είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού.

“Υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση στην επίδραση του ΔΜΣ σε διάφορες μορφές καρκίνου”, εξηγεί ο Dr Bhaskaran.

”Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας αυξήθηκε σημαντικά στον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Για άλλους καρκίνους είδαμε πιο συγκρατημένη αύξηση του κινδύνου ή και καμία. Για κάποιους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού σε νεότερες γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, φάνηκε πως υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος όταν ο ΔΜΣ είναι αυξημένος. Αυτή η διαφοροποίηση μας λέει πως ο ΔΜΣ πρέπει να επηρεάζει τις πιθανότητες για καρκίνο μέσω από μια σειρά διαφορετικών διαδικασιών, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου”.

Σε σχόλιό του, ο Dr Peter Campbell από τον αμερικανικό σύλλογο American Cancer Society, αναφέρει: “Έχουμε επαρκή στοιχεία πως η παχυσαρκία είναι μια σημαντική αιτία ασθένειας και θανάτου από πολλές μορφές καρκίνου. Δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες έρευνες για να εντοπίσουμε την ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Αυτά ισχύουν ακόμη περισσότερο στις ασθενείς οικονομικά τάξεις”.

 

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πόσες μερίδες την ημέρα απειλούν την υγεία

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη