Πώς θα αποκτήσετε τον δωρεάν προσωπικό γιατρό: Ξεκινούν την 1η Ιουλίου οι εγγραφές – Αναλυτικά τα βήματα

Οι προσωπικοί γιατροί θα δέχονται ασθενείς είτε στις δημόσιες δομές που υπηρετούν, είτε στα ιδιωτικά ιατρεία, είτε κατ’ οίκον.

Ξεκινούν από την 1η Ιουλίου οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό. Δεν είναι υποχρεωτικός, εντούτοις το νέο μοντέλο περίθαλψης που φέρνει το υπουργείο Υγείας επιφέρει μεγάλες αλλαγές, καθώς ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργήσει ως “πύλη εισόδου” για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας.

Θα παραπέμπει, μεταξύ άλλων, τους πολίτες που θα έχει στη λίστα του στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών

Η επιλογή του προσωπικού γιατρού θα γίνεται ελεύθερα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, καθώς οι γιατροί θα πληρώνονται από το δημόσιο με ειδικό κονδύλι.

Η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε από τον πολίτη μέσω ειδικής πλατφόρμας, το άνοιγμα της οποίας επίκειται, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, τους προσωπικούς ιατρούς, είτε από άλλους φορείς , με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.

Εγγραφές θα μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία.

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό γιατρό με τους κωδικούς taxisnet.

Αρχικά, όσοι είναι άνω των 16 ετών, θα μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό ιατρό, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας, ο οποίος είναι γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας, αλλά και ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά ιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη “μη διαθέσιμος”. Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.

Οι εγγραφές σε παιδιάτρους θα γίνουν σε επόμενο χρόνο.

Οι κατάλογοι με τους γιατρούς

Με ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ (για τους ιδιώτες ιατρούς), καταρτίζονται και διατηρούνται ηλεκτρονικοί κατάλογοι στην πλατφόρμα εγγραφών της ΗΔΙΚΑ με τους προσωπικούς ιατρούς, στους οποίους καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας των προσωπικών ιατρών, η μονάδα ή η έδρα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους και η ιατρική ειδικότητά τους.

Οι προσωπικοί γιατροί θα δέχονται ασθενείς είτε στις δημόσιες δομές που υπηρετούν, είτε στα ιδιωτικά ιατρεία, είτε κατ’ οίκον.

Θα μπορούμε να αλλάξουμε γιατρό;

Η απάντηση είναι ναι. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό.

Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Πώς θα γίνονται οι παραπομπές για περαιτέρω εξετάσεις

Καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών:
– η απλή παραπομπή, με ισχύ τριάντα ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
– η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Ο ιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπομπή. Αυτά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών.

Για κάθε παραπομπή θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσκεψη από τον ιατρό ειδικότητας όπου θα καταχωρίζονται τα αποτελέσματα της παραπομπής, τα οποία θα καθοριστούν παραμετρικά και θα ενημερώνουν αντίστοιχη ενότητα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του πολίτη.

Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο γιατρός πληρώνεται κατά άτομο. Το ποσό αποζημίωσης θα ξεκινά, αναλόγως ηλικίας, από 20 ευρώ κατά άτομο έως 45 ευρώ.

“Αυτό λοιπόν μεσοσταθμικά βγαίνει γύρω στα 35 ευρώ για κάθε ασθενή που σημαίνει ότι το ταβάνι των 2.000 ασθενών σημαίνει 70.000 ευρώ το χρόνο” είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μεγαλύτερη συμμετοχή για όσους δεν έχουν προσωπικό γιατρό

Προκειμένου να εγγραφούν οι πολίτες, η Αριστοτέλους έχει καθορίσει μπόνους και αντικίνητρα. Όσοι θα έχουν προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για ιατρικές πράξεις.

Related posts

Μου αρέσει πολύ, αλλά μου ζήτησε για πρώτο ραντεβού να πάμε σε εσπερινό – Τι λέτε να κάνω;

Αν μπορείς να πεις αυτές τις 5 φράσεις με αυτοπεποίθηση, έχεις βρει το νόημα της ευτυχίας

Μην βάζετε την κάρτα σας, σας τρώνε λεφτά: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop