Πως να μεγαλώσεις σωστά το γιο σου, να γίνει άντρας. Όχι σαν αυτούς σήμερα!

Βλέπεις αυτούς τους σημερινούς άντρες και αναρωτιέσαι τι απέγιναν οι πραγματικοί άντρες. Αυτοί οι κύριοι, που όταν τους βλέπεις ανοίγει η καρδιά σου.

Πως κατάντησαν έτσι οι άντρες, πως κατέληξαν μερικοί να είναι η ντροπή του είδους; Σήμερα λοιπόν ας μιλήσουμε για το πως πρέπει να είναι οι σωστοί οι άντρες. Όχι αυτοί που τους θέλετε όπως σας βολεύει και όταν σας συμφέρει. Αλλά ο άντρας ο αυθεντικός, ο ντόμπρος, ο τζέντλεμαν!

Φρόντισε να μη γίνει αχρείος.

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να φροντίσεις ο γιος σου να μη γίνει ένας αχρείος, ένα ρεμάλι και μισό. Να μη γίνει βιαστής, να μη γίνει δολοφόνος και το σημαντικότερο να μη γίνει γυναικοκτόνος. Πως να μην επηρεάζεται τόσο εύκολα από τις κοντές φούστες και τα κόκκινα κραγιόν. Να του μάθεις πως αυτά δεν προκαλούν, ότι η πρόκληση είναι στο μυαλό του. Κανένας κύριος δε θα κολαστεί επειδή μια γυναίκα θα φορέσει φούστα κλαρωτή και κόκκινο κραγιόν στα χείλια.

Να μάθεις στο γιο σου πως το όχι είναι όχι. Πως αν μια γυναίκα ή ακόμα και ένας άντρας, λέει όχι, είναι όχι. Να μάθει να το σέβεται, να παίρνει την τιμή του και να αποχωρεί. Οι απειλές, οι εκβιασμοί, ο βιασμός, ο ξυλοδαρμός, δεν είναι αντρίκια πράματα. Μπορεί οι προ παππούδες μερικών να το πίστευαν, αλλά δεν είναι έτσι. Το ήθελαν και το πίστευαν γιατί δεν άντεχαν που η δήθεν τιμή τους θίχτηκε. Που κάποια/ος τους είπε όχι και σήκωσαν χέρι, μαχαίρι και σπαθί.

Όχι κύριε μου, δεν είστε κύριος αν πάρετε αυτό που θέλετε με τη βία. Αυτό να διδάξεις στο γιο σου. Ότι κάποιες φορές θα ακούσει και όχι, όπως θα πει και ο ίδιος τα δικά του όχι. Πρέπει να το κάνει και το οφείλει στον εαυτό του να τα πει. Μίλησε του όμως από τώρα, να ξέρει πως δε θα γίνεται πάντα το δικό του. Ώστε όταν μεγαλώσει να μη γίνει ένα κακομαθημένο, που χτυπά και θα δέρνει, γιατί τα θέλει όλα δικά του, με τον πιο αχρείο τρόπο.

Μίλησε του για τη διαφορετικότητα.

Εξήγησε του ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Ότι σε κάποιους αρέσουμε και για τους άλλους δε θα μπορέσουμε. Ότι κάποιοι θα μας δεχτούν και άλλοι θα μας απορρίψουν. Αυτό όμως δε του δίνει κανένα δικαίωμα να βρίζει, να κατακρίνει, να θέλει να αποβάλλει από την κοινωνία, ότι δε του αρέσει. Αν δεν σου αρέσει η θέα κάποιου/ας που είναι διαφορετική από αυτόν, ας πάρει τα κουβαδάκια του και ας πάει σε άλλη παραλία.

Μίλησε του για το πόσο εύκολο είναι ο καθένας μας να είναι διαφορετικός. Πως είναι ένα μοναδικό προτέρημα να είσαι κάτι άλλο και όχι ίδιος με τη μάζα. Να μάθει από νωρίς πως ο κόσμος που ζει και μεγαλώνει δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχει μόνο το γκρι στο ενδιάμεσο αλλά δεκάδες χρώματα. Υπάρχουν τα διαφορετικά χρώματα δέρματος, η σωματική αναπηρία και οι ψυχικές ασθένειες. Πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσικό, γιατί απλούστατα υπάρχει στη φύση μας από καταβολής του κόσμου. Υπάρχουν οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανς άντρες και γυναίκες, οι ασεξουαλικοί και η λίστα είναι μεγάλη.

Υπάρχουν οι χοντροί, οι αδύνατες, οι παχουλές και οι κοκκαλιάρηδες. Οι ραγάδες, οι ρυτίδες, οι γεροί, οι γριές. Πως στην κοινωνία μας έχουν όλοι ίσα δικαιώματα για να ζουν και να κυκλοφορούν. Ότι δεν περιμένουν και δε ζητούν την άδεια κανενός για να ζήσουν. Μάλιστα εξήγησε του πως ίσως να έχουν προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία μας και ας μην βγήκαν να το διαφημίσουν όπως κάνει η μαμά και ο μπαμπάς. Ότι ολόκληρος ο πλανήτης μας είναι ένα κράμα διαφορετικότητας και ότι αξίζει να τον ανακαλύψει. Και όχι να φορέσει παρωπίδες, άσε το γιο σου ελεύθερο να επιλέξει!

Δίδαξε του πως να είναι ευγενής και ευγενικός.

Ο σωστός ο άντρας είναι ευγενής ακόμα και στον εχθρό του. Θα τον χτυπήσει με το γάντι, όχι με κλωτσιές έξω από ένα κοσμηματοπωλείο. Ο άντρας ο σωστός, ο πραγματικός νοικοκύρης, θα φωνάξει όταν δει την αδικία. Όταν συμβαίνει μπροστά του, δε θα κάθεται να παρακολουθεί αμέτοχος από το μπαλκονάκι του. Θα προσπαθήσει να σταματήσει το κακό και τον εκφοβιστή. Δε χρειάζεται να βρίσει, να χτυπήσει, να γίνει ίδιος με κάποιους άλλους. Θα χρησιμοποιήσει το λόγο, τη λογική, την πυγμή, την εξυπνάδα και το μυαλό του.

Ο άντρας που ξέρει τον εαυτό του, δε φοβάται μη τον παρεξηγήσουν, μη του βγει το όνομα. Ξέρει καλά ποιος είναι και δε δίνει σημασία σε κανέναν, που απλά μιλάει πίσω από την πλάτη του. Αντιμετωπίζει με σοφία τις καταστάσεις, όχι με ξύλο, μπουνιές και μαχαιριές. Να έχει τη σύνεση όταν κάτι δε του ταιριάζει, να απομακρύνεται. Δε χρειάζεται να συμφωνεί σε όλα και με όλους. Κανένας λόγος να καυγαδίσει, είτε έχει δίκιο, είτε έχει άδικο. Να θέσει τα επιχειρήματα του και να διεκδικήσει το σωστό.

Μπροστά σε τρίτους δε θα κάνει τον μάγκα, δε θα το παίξει άγριος και θα κοροϊδεύει τρίτους.

Δε θα γίνει ένας φτηνός και τιποτένιος εκφοβιστής. Ο σωστός ο άντρας είναι υπερασπιστής των αδυνάτων, των ανήμπορων και των αδικημένων. Δε θα ακολουθήσει τις αγριότητες της παρέας του. Αντιθέτως θα προσπαθήσει να συμμορφώσει τους φίλους του ή θα αποχωρήσει, κύριος και με ψηλά το κεφάλι. Γιατί ξέρει πως αν μείνει, θα πέσει χαμηλά, θα γίνει ένα τίποτα που θα παλεύει για το κάτι.

Μάθε λοιπόν στο γιο σου, πως ο άντρας είναι άντρας στην ψυχή. Παλεύει για το δίκιο και το σωστό. Ακόμα και αν χρειαστεί να πάει αντίθετα, από όσα επιβάλει ο μικρόκοσμος του ή τα δήθεν αρρενωπά πρότυπα. Θα ακούσει την καρδιά του, όχι τις γροθιές και το θυμό του! Να είναι φάρος για τους άλλους ανθρώπους, κάθε ηλικίας. Να μη ζει για να σε κάνει περήφανο αλλά να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

 

*Το κείμενο αυτό έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με το κείμενο: Πως να μεγαλώσεις σωστά την κόρη σου, να γίνει γυναίκα. Όχι σαν αυτές σήμερα!

Αν έχετε μεγάλες διαφωνίες σε ότι διαβάσατε, περαστικά σας.

Σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας  για  newsitamea.gr

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Related posts

Ξεσπά η μάνα του μικρού Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του: «Δε θέλω τα λεφτά τους, το παιδί μου θέλω πίσω» – ΒΙΝΤΕΟ

Ετοιμοθάνατη 36χρονη βρήκε δότη ήπατος τον σύντροφό της αλλά οι γιατροί της είπαν όχι – Το μοιραίο λάθος που έκανε – ΦΩΤΟ

Δεν το ήξερε κανείς: Αυτή η Ελληνική φυλή είναι η κορυφαία στον κόσμο