Πως να μεγαλώσεις σωστά την κόρη σου, να γίνει γυναίκα. Όχι σαν αυτές σήμερα!

Παρατηρώ αυτές τις σημερινές γυναίκες και αναρωτιέμαι τι απέγιναν οι πραγματικές γυναίκες. Αυτές οι κυρίες που όταν τις βλέπεις χαίρεσαι από περηφάνια.

Πως κατάντησαν έτσι οι γυναίκες, πως κατέληξαν μερικές να είναι η ντροπή του είδους; Σήμερα λοιπόν ας μιλήσουμε για το πως πρέπει να είναι οι σωστές γυναίκες. Όχι αυτές που τις φτιάχνετε στα μέτρα σας, κομμένες και ραμμένες. Εννοώ τις αυθεντικές, τις δυνατές, τις περήφανες κυρίες.

Φρόντισε να μη γίνουν «κατίνες».

Έχουμε μια τάση να αποδίδουμε το κουτσομπολιό στις γυναίκες και μόνο. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως γυναίκες και άντρες, μια χαρά τα πηγαίνουν με αυτό το άθλιο σπορ. Γιατί άλλο ο σχολιασμός και καμιά βλακειούλα που θα πεις με δυο φίλες σου. Άλλο να κουτσομπολεύεις μέχρι θανάτου τους πάντες. Και κυρίως, τις άλλες γυναίκες.

Αυτές που γνωρίζεις και αυτές που νομίζεις ότι γνωρίζεις, γιατί βλέπεις τη ζωή τους από ένα παράθυρο. Αυτό της γειτονιάς, το παράθυρο της τηλεόρασης ή του κινητού σου. Αυτή η ψευδαίσθηση πως ξέρεις τα πάντα για την άλλη και ότι έχεις το δικαίωμα να την κατακρίνεις.

Γίνεσαι χειρότερη, ειδικά όταν σχολιάζεις χυδαία και άθλια, για το τι φοράει η καθεμία. Πως ντύθηκε ή γδύθηκε. Αν έγινε μάνα ή όχι. Αν έχει ραγάδες και έβαλε μπικίνι. Είναι παχουλή και φόρεσε κολάν. Είναι ελεύθερη και ψάχνεται να φάει όλους τους άντρες. Εννοείται ότι ψάχνει να φάει και τον δικό σου το λεβέντη. Αδίστακτη αυτή ή μήπως εσύ; Που αντί να υπερασπιστείς το τόσο ταλαιπωρημένο φύλο σου, γίνεσαι ένα με το χώμα; Κατηγορείς τι κάνουν οι άλλες, γιατί δεν μπορείς ή δε θέλεις να το κάνεις εσύ; Ποιος σας ρώτησε μαντάμ; Σας ζητήσαμε την άδεια ή το λόγο;

Δεν μας αφορά το κατιναριό που κουβαλάς μέσα σου, ούτε αυτή η κακοψυχιά. Θες να κάνεις κριτική; Έχεις κάθε δικαίωμα να την κάνεις. Ήρεμα, ευγενικά, πολιτισμένα. Πως αλλιώς θα δώσεις το καλό παράδειγμα ως γονιός στην κόρη σου; Όταν σε ακούει από μικρή, να θάβεις, να βρίζεις, να ξεκατινιάζεσαι, τι παράδειγμα νομίζεις ότι της δίνεις; Εκτός αν νιώθεις περηφάνια ότι θα γίνει σαν τα μούτρα σου. Μην ξαφνιαστείς όμως αν το κορίτσι σου αύριο-μεθαύριο κάνει τα ίδια. Ούτε αν μιλήσει με τον ίδιο τρόπο και σε σένα.

Μίλησε της για τη διαφορετικότητα.

Εξήγησε της ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Ότι σε κάποιους αρέσουμε και για τους άλλους δε θα μπορέσουμε. Ότι κάποιοι θα μας δεχτούν και άλλοι θα μας απορρίψουν. Αυτό όμως δε της δίνει κανένα δικαίωμα να βρίζει, να κατακρίνει, να θέλει να αποβάλλει από την κοινωνία, ότι δε της αρέσει. Αν δεν της αρεσει η θέα κάποιου/ας που είναι διαφορετική από αυτήν, ας πάρει τα κουβαδάκια της και ας πάει σε άλλη παραλία.

Μίλησε της για το πόσο εύκολο είναι ο καθένας μας να είναι διαφορετικός. Πως είναι ένα μοναδικό προτέρημα να είσαι κάτι άλλο και όχι ίδιος με τη μάζα. Να μάθει από νωρίς πως ο κόσμος που ζει και μεγαλώνει δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Δεν υπάρχει μόνο το γκρι στο ενδιάμεσο αλλά δεκάδες χρώματα. Υπάρχει η σωματική αναπηρία, οι ψυχικές ασθένειες, τα διαφορετικά χρώματα δέρματος. Πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσικό, γιατί απλούστατα υπάρχει στη φύση μας από καταβολής του κόσμου. Υπάρχουν οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανς άντρες και γυναίκες, οι ασεξουαλικοί και η λίστα είναι μεγάλη.

Υπάρχουν οι χοντροί, οι αδύνατες, οι παχουλές και οι κοκκαλιάρηδες. Οι ραγάδες, οι ρυτίδες, οι γέροι, οι γριές. Πως στην κοινωνία μας έχουν όλοι ίσα δικαιώματα για να ζουν και να κυκλοφορούν. Ότι δεν περιμένουν και δε ζητούν την άδεια κανενός για να ζήσουν.

Μάλιστα εξήγησε της πως ίσως να έχουν προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία μας και ας μην βγήκαν να το διαφημίσουν όπως κάνει η μαμά και ο μπαμπάς. Ότι ολόκληρος ο πλανήτης μας είναι ένα κράμα διαφορετικότητας και ότι αξίζει να τον ανακαλύψει. Και όχι να φορέσει παρωπίδες, άσε την κόρη σου ελεύθερη να επιλέξει!

 

Δίδαξε της πως να είναι κυρία, ακόμα και στα χειρότερα της.

Μίλησε της για το πως πρέπει να υπερασπίζεται τους άλλους και τις άλλες. Πως δεν υπάρχει καλύτερη πλευρά και καλύτερο φύλο. Πως άντρες και γυναίκες είμαστε το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που μας μεγάλωσαν. Και οι καταστάσεις που μας ωρίμασαν. Να μη δίνει σημασία στο τι θα πει ο κόσμος. Ο κόσμος πάντα θα έχει να λέει και ας είναι χειρότερος από την πιο κακή μας πράξη. Να έχει ψηλά το κεφάλι, να ζει με περηφάνια, για αυτό που είναι και πρεσβεύει. Και να μην αφήνει τίποτα και κανέναν, να την κάνει να νιώθει λιγότερη, κατώτερη.

Να μιλάει, να βρει ανθρώπους που να εμπιστεύεται, γιατί δυστυχώς αυτός ο κόσμος θέλει ακόμα τις γυναίκες να είναι δεύτερη κατηγορία. Γιατί υπάρχουν δειλοί εκεί έξω, που νομίζουν πως μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες έχουν πολλά δικαιώματα. Και ότι κακώς τα έχουν. Γιατί είναι αντράκια που φοβούνται μη χάσουν τα πρωτεία.

Μη χάσουν τη νοικοκυρά από το σπίτι και δεν έχουν ένα πιάτο ζεστό φαΐ μετά. Μάθε στην κόρη σου να μη γίνει κακή πεθερά, να μην υπερασπίζεται το γιο της, μόνο και μόνο επειδή είναι άντρας. Όχι δε θα κάνει το κέφι του και όχι δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από εσένα.

Να παλεύει, να διεκδικεί, να μη φοβάται.

Αυτή να αποφασίσει αν θα παντρευτεί, αν θα κάνει παιδί, αν δε θέλει να το κρατήσει, αν θέλει να γεννήσει μια ντουζίνα. Αν θα μαγειρέψει στον άντρα της ή αν πρέπει αυτός να σιδερώσει και να κοιμίσει τα παιδιά. Εξήγησε της πως αλλάξαν οι καιροί, δε ζούμε στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Ότι μπορεί να φοράει ότι γουστάρει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν και καμία.

Αλλά ούτε ότι έχει το δικαίωμα αυτή να κακοποιεί τον άνθρωπο της. Ότι ο/η σύντροφος της είναι δίπλα της γιατί αυτή το επέλεξε. Αν δε θέλει άλλο, ας χωρίσει.

Να είναι σωστή, να είναι τίμια, να είναι δίκαιη. Όταν λέμε τίμια, όχι να ζει σαν την καλόγρια. Αλλά να μην κάνει όσα δε θέλει να της κάνουν. Να είναι φωτεινό παράδειγμα για όλα τα κορίτσια αυτού του κόσμου. Να στηρίζει η μια την άλλη, απέναντι στα τέρατα που κρύβονται ακόμα και στα φανερά ανάμεσα μας.

Μάθε της να θυμάται πως είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και αξίζει πολλά, ακόμα και όταν όλα είναι μαύρα γύρω της. Τόνισε της να λέει τα όχι της, να τα υπερασπίζεται και να μη κολλάει πουθενά. Να ακούει την καρδιά της, όχι τον πόνο και το θυμό της.

*Το κείμενο αυτό έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με το κείμενο: Πως να μεγαλώσεις σωστά το γιο σου, να γίνει άντρας. Όχι σαν αυτούς σήμερα!

Αν έχετε μεγάλες διαφωνίες σε ότι διαβάσατε, περαστικά σας.

Σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας  για  www.newsitamea.gr

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Related posts

“Ήμουν εντελώς τυφλή”: Οδηγός έχασε την όρασή της εξαιτίας των.. γυαλιών ηλίου της και τώρα προειδοποιεί άλλους – ΒΙΝΤΕΟ

Κατάθλιψη ή θλίψη: Πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

«Τον έπιασα στα πράσα»: Το νόημα και η ιστορία του, Παπα – Μελέτη, πίσω από την αγαπημένη φράση