Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 40% των αποδοχών τους

Τα… συνήθη υποζύγια, δηλαδή, οι συνταξιούχοι με αρκετά έτη ασφάλισης, που προέρχονται από «ευγενή» ταμεία, πρόκειται να υποστούν τις περικοπές που θεσμοθετήθηκαν στο νέο Ασφαλιστικό.

Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά, οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων θα υποστούν μειώσεις στο εισόδημά τους, εντός κρίσης, αφού οι ίδιοι τομείς «σημαδεύτηκαν» από τις περικοπές που αποφάσισαν οι προκάτοχοι του κ. Κατρούγκαλου…

Το μεγάλο πετσόκομμα, αναμένεται να προκύψει από την περικοπή στις επικουρικές συντάξεις για περιπτώσεις όπου οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (1.180 ευρώ καθαρά).
Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η πλειονότητα του 10% ή 260.000 άτομα, των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις, θα προέλθει από συνταξιούχους του ΙΚΑ με υψηλούς μισθούς και πάνω από 25 έτη ασφάλισης και συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ.

Επίσης, κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι ταμείων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, όπως το ταμείο των Ναυτικών Πρακτόρων, των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, του Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών.

Στην πρώτη γραμμή, με μειώσεις έως και 35% βρίσκονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του πρώην επικουρικού του ΕΤΕΑΜ, που βγήκαν στη σύνταξη έχοντας φθάσει ή και ξεπεράσει την 22η ασφαλιστική κλάση. Αλλά και οι συνταξιούχοι του ΤΑΝΠΥ και του επικουρικού των Εμποροϋπαλλήλων, που είχαν πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, θα δουν μειώσεις έως και 40%.

Θα υπερβούν το 20% οι μειώσεις στις συντάξεις από τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, ενώ υψηλές αναμένεται να είναι οι περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Το τελικό ποσό της μείωσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 12%. Αντίστοιχα, στο 10% εκτιμώνται οι μειώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 5% έως και 40%.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου /www.dikaiologitika.gr

Related posts

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ