Ποιοι ιοί μας απειλούν τον χειμώνα και πώς προστατευόμαστε;

Ποιοι ιοί μας απειλούν τον χειμώνα και πώς προστατευόμαστε;

Είναι η εποχή κατά την οποία διάφορα μικρόβια και ιοί απειλούν την υγεία μας. Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας ενημερώνει για τους εισβολείς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης σε περίπτωση που οι παθογόνοι μικροοργανισμοί κάνουν την επίθεσή τους.

«Τα μικρόβια και οι ιοί που μας απειλούν αυτή την εποχή είναι οι ρινοϊοί, οι αδενοϊοί, ο ιός της παρα-ινφλουέντζας, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, οι ιοί της γρίπης, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος κ.ά.», επισημαίνει η Δρ Μοσχοβάκη.

Τα συμπτώματα

«Τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούν αυτοί οι ιοί είναι μπούκωμα, καταρροή, βήχας και πυρετός. Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές (π.χ. επιμολύνσεις, πνευμονία, βρογχίτιδα, καρδιακές αλλοιώσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια), υποχωρούν, όταν η λοίμωξη κάνει τον κύκλο της – δηλαδή σε τρεις έως πέντε ημέρες».

Πώς ξεχωρίζει η γρίπη από το απλό κρυολόγημα;

«Δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος τη διαφορά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η συμπτωματολογία είναι σχεδόν ίδια. Ορισμένες φορές μόνο η ιατρική εξέταση μπορεί να εγγυηθεί τη διάγνωση», υπογραμμίζει η Δρ Μοσχοβάκη. «Συνηθέστερα πάντως στην τυπική περίπτωση της γρίπης χωρίς επιπλοκές ο πυρετός εμφανίζει – σε σύγκριση με το απλό κρυολόγημα –  ταχύτερη άνοδο το πρώτο 24ωρο, ενώ συνοδεύεται και από διάχυτα συστηματικά συμπτώματα, όπως πόνους στο σώμα, ατονία, κακουχία. Η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν υπερβαίνει το τετραήμερο.

Τρόποι προφύλαξης

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με γενικά και ειδικά μέτρα. Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις μεταδίδονται με σταγονίδια, είναι καλό:

Να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας.

Να αερίζουμε επαρκώς τους χώρους της κατοικίας και της εργασίας.

Να αποφεύγουμε τα μέρη όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Να φροντίζουμε να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με:

1. Αποφυγή έκθεσης σε καπνό.

2. Καλή διατροφή με κατανάλωση τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες (ο πάσχων από χρόνια ασθένεια πρέπει να ακολουθεί διατροφικά προγράμματα συμβατά με το νόσημά του).

3. Σωστή ιατρική φροντίδα, που περιλαμβάνει έγκαιρο εντοπισμό και σωστή θεραπεία παθολογικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με πτώση της ανοσολογικής ετοιμότητας.

Προσοχή στην κατάχρηση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια και, το κυριότερο, δεν έχουν δράση στις ιογενείς λοιμώξεις», επισημαίνει η γιατρός. «Μάλιστα η κατάχρηση αντιβιοτικών, η χρήση λάθος αντιβιοτικών και η πλημμελής χορήγηση (όταν επιβάλλεται η χρήση τους) είναι πρακτικές που οδηγούν σε ανθεκτικά μικρόβια και επικίνδυνες λοιμώξεις. Επίσης η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα, κακή οξυγόνωση και επικίνδυνες επιμολύνσεις. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη χρήση αντιβηχικών. Πολλοί άνθρωποι, με το που παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα, καταφεύγουν σε αντιβηχικά φάρμακα. Όμως κατά τη φυσική εξέλιξη της λοίμωξης η καταστολή του βήχα δεν είναι επιθυμητή (όταν υπάρχει κίνδυνος κατακράτησης εκκρίσεων και κακής παροχέτευσης) και μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση της λοίμωξης και εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Για τους χρόνια νοσούντες

Αρκετά χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, aids, καρδιαγγειακά και πνευμονικά νοσήματα) προκαλούν πτώση της ανοσολογικής ετοιμότητας. Εκτός από τον εμβολιασμό, η άριστη ρύθμιση των νοσημάτων αυτών με την ενδεικνυόμενη θεραπεία και την τήρηση των σωστών διαιτητικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: bimag.gr / Γράφει:  Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος,

Related posts

Για να αγαπηθείς, πρέπει πρώτα να σε αγαπήσεις

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 49χρονη βγήκε στο μπαλκόνι και έκανε βουτιά στο κενό από το 5ο όροφο, σοκ στη γειτονιά

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα