Ποιες είναι οι 3 μορφές Αλτσχάιμερ

Ποιες είναι οι 3 μορφές Αλτσχάιμερ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις είναι οι διαφορετικές μορφές Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία ότι το Αλτσχάιμερ είναι μία μεμονωμένη νόσος.

Το νέο εύρημα κρίνεται πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου, η οποία αποτελεί σήμερα τη συνηθέστερη μορφή άνοιας και πλήττει περισσότερα από 46 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι τρεις μορφές Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, είναι οι εξής:

Φλεγμονώδης: Στην οποία είναι αυξημένοι δείκτες όπως τα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης και η αναλογία αλβουμίνης (λευκωματίνη) σφαιρίνης στον ορό του αίματος.

Μη φλεγμονώδης: Στην οποία δεν παρουσιάζουν αύξηση οι παραπάνω δείκτες, υπάρχουν όμως άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

Φλοιώδης: Η οποία πλήττει σχετικά νέους ανθρώπους και παρουσιάζει εξάπλωση σε μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου απ’ ό,τι οι δύο άλλες μορφές Αλτσχάιμερ. Τυπικά δεν συνοδεύεται από απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο, αλλά εκδηλώνεται με διαταραχές της ομιλίας. Πλήττει συχνά άτομα που δεν διαθέτουν στο γενετικό τους κώδικα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και συνδέεται με τη σημαντική έλλειψη ψευδαργύρου.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είχε διάρκεια δύο έτη και βασίστηκε στη μελέτη 50 ανθρώπων, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Aging.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ

Η νόσος Aλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας, κατά πολλούς η συχνότερη. Οφείλεται σε μια αργά εξελισσόμενη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το αλτσχάιμερ πλήττει τα κύτταρα του εγκεφάλου μας

Δηλαδή πολύ απλά όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα να ξεχνάμε και να εμφανίζουμε τέτοιου είδους διαταραχές.

Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια και η επιστήμη και η ιατρική εξελίσσονται. Έτσι, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθένειες σαν το Αλτσχάιμερ να αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ασθενών που θα προσβληθούν από αυτό.

Τι συμπτώματα έχει το Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ εντοπίζεται κυρίως στην απώλεια μνήμης, όπως άλλωστε και όλες οι μορφές άνοιας.

Αν λοιπόν ένα άτομο αρχίσει να ξεχνάει, να μιλάει διαφορετικά και γενικότερα έχει περίεργη συμπεριφορά, ίσως είναι δείγμα εμφάνισης της νόσου.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

» Αν ξεχνάει ονόματα και πρόσωπα όπως λ.χ. φίλους, συγγενείς κλπ
» Αν δυσκολεύεται να εκφραστεί και να μιλήσει (δεν αρθρώνει σωστά λόγο)
» Αν ξεχνάει γεγονότα που έγιναν πρόσφατα
» Αν ξεχνάει τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις του
» Αν χάνει συχνά προσωπικά αντικείμενα όπως γυαλιά, κλειδιά κλπ
» Αν δεν προσανατολίζεται σωστά (πχ δεν βρίσκει τον δρόμο για το σπίτι)

Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες, καλό είναι να επισκεφτεί κάποιο ιατρείο μνήμης και να πάρει την γνώμη ενός ειδικού.

Πως να κάνετε διάγνωση του αλτσχάιμερ

Στη χώρα μας λειτουργούν πολλά τέτοια ιατρεία τόσο σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν δωρεάν και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει εκεί ειδικά τεστ μνήμης για να διαπιστώσει αν χρειάζεται βοήθεια.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related posts

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο