Ποιες (υγιεινές) τροφές μπορούν να σας προστατέψουν από τον ήλιο

Ποιες (υγιεινές) τροφές μπορούν να σας προστατέψουν από τον ήλιο

Πλέον ξέρουμε όλοι πόσο βλαβερή αποδεικνύεται η UV ακτινοβολία για το δέρμα μας και την υγεία μας και παρ’ όλο που μια σαλάτα δεν αποτελεί υποκατάστατο του αντηλιακού, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην αυξήσετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας, οι οποίες προσθέτουν προστασία απέναντι στο έγκαυμα και τις ρυτίδες που δημιουργεί ο ήλιος, εκ των έσω, σε κυτταρικό επίπεδο.

Καρότα
Τα καρότα, όπως και άλλα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε καροτενοειδή (κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές). Αυτές οι ουσίες φαίνεται πως μπορούν να δράσουν έτσι ώστε να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης του ηλιακού εγκαύματος και να μας προστατέψουν. Άλλα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο χάρη στα καροτενοειδή, είναι οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες, τα βερίκοκα κ.ά.

 

Εσπεριδοειδή
Το λιμονένιο, ένας υδρογονάνθρακας που συναντάται υπό την μορφή ενός άχρωμου υγρού στις φλούδες των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα των πορτοκαλιών, συνδέεται με 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που έγινε σε 470 άντρες και γυναίκες. Εντάξτε μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια στην καθημερινότητά σας και χαρίστε στο δέρμα σας έξτρα προστασία.

Πράσινο τσάι
Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, γνωστά ως επιγαλλοκατεχίνες EGCGs, ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη τους έχουν και μια ακόμη πολύ σημαντική δράση: μπορούν να σταματήσουν τη γενετική ζημιά στα ανθρώπινα κύτταρα που εκτίθενται στη UV ακτινοβολία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin.

 

Σπανάκι
Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το σέσκουλο και άλλα, αποτελούν κορυφαίες πηγές των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία φάνηκε σε μελέτες που έγιναν σε ζώα πως εμπόδισαν την ανάπτυξη κυττάρων από τη UV ακτινοβολία.

Σολομός
Εκτός από νόστιμος και με πλούσια υφή, ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μια μικρή βρετανική μελέτη, προστατεύουν ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα και τις αλλαγές του DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνου.

 

Καρύδια
Με τον ίδιο τρόπο που μας προστατεύει ο σολομός από τον ήλιο, έχουμε με το μέρος μας και τα καρύδια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3.

Μαύρη σοκολάτα
Τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να προστατευτεί απέναντι σε διάφορα είδη βλαβών που προκύπτουν στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προκύπτουν από τα εγκαύματα του ήλιου. Συν τοις άλλοις, τα φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αυξάνουν το οξυγόνο και τη ροή του αίματος. Λίγη μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, βάζει και λίγη… γλυκιά προστασία στο διατροφικό σας πλάνο.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Related posts

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο